Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Bílek má podporu, povede tým i v další kvalifikaci

Bad Waltersdorf – Současný trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek těsně před začátkem mistrovství Evropy prodloužil s Fotbalovou asociací ČR smlouvu, výběr tak povede i v kvalifikaci mistrovství světa 2014. Novinářům to dnes sdělil šéf FAČR Miroslav Pelta.

Asociace podle slov Pelty vyjádřila Bílkovi důvěru bez ohledu na to, jak si reprezentace povede v nadcházejícím evropském šampionátu v Polsku a na Ukrajině. Současný trenér prý týmu pomohl jít ve výkonnosti nahoru a hlavně splnil nejdůležitější cíl – postup na mistrovství Evropy. Prodloužení smlouvy těsně před začátkem turnaje prý navíc dodá trenérovi potřebný klid k práci a soustředění výhradně na aktuální mistrovství. 

Miroslav Pelta, předseda FAČR:

"Fakta jsou rozhodující. Nejhorší je být alibistou. Když někoho chci a věřím mu, jdu s ním i do války a podržím ho. Není proč vyčkávat."

Dnes Pelta se svým záměrem nabídnout Bílkovi další kontrakt seznámil členy výkonného výboru a získal jejich souhlas, posléze se domluvil i s trenérem. "Segment reprezentace jsem si vzal na starosti osobně. Výkonný výbor má pokaždé všechny informace a zatím se nestalo, že bychom se někdy dostali do názorového rozporu," prohlásil Pelta. Asociace dává Bílkovi volnou ruku i do výběru realizačního týmu do další kvalifikace.

Šéf asociace na současném trenérovi oceňuje i odvahu zapojit do týmu hráče z domácí ligy, což se v případě plzeňských zástupců ukázalo v závěru kvalifikace jako klíčové. Tuzemskou Gambrinus ligu tak na Euru bude zastupovat 7 hráčů. "Je dobře, že tam Michal (Bílek) hráče z naší ligy dostal. Měl odvahu a nebojí se na nich tým postavit. Pilař, Limberský, Rajtoral, ti všichni i další ostatní mě překvapili. Před Eurem 1996 byla v mančaftu lavina hráčů ze Slavie, pro ty kluky to byla zlomová chvíle v kariéře. Teď to vnímám podobně," řekl Pelta.

Bílka do funkce reprezentačního trenéra dosadil před necelými třemi roky bývalý předseda FAČR Ivan Hašek. Sedmačtyřicetiletý kouč má od podzimu 2009 u národního týmu bilanci devíti výher, šesti remíz a osmi porážek při aktivním skóre 31:23. Na Bílkovu hlavu se však také často valila kritika fanoušků i expertů, kteří trenérovi vyčítali, že tým pod ním nehraje dostatečně atraktivně.

O Bílkově možném odvolání se hovořilo hlavně loni v srpnu, kdy národní tým před finišem kvalifikace prohrál 0:3 v přípravném utkání v Norsku. Nakonec Bílkův soubor obsadil druhé místo ve skupině za Španělskem a v baráži po výhrách 2:0 a 1:0 nad Černou Horou postoupil na Euro, kde se Češi představí popáté za sebou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články