Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Fotbalisté Bohemians Praha slaví postup do první ligy

Praha - Vlna euforie zavalila stadionek v pražských Horních Počernicích v sobotním podvečeru. Fotbalisté Bohemians Praha nakonec přece jen zvládli závěr svého tažení druhou ligou a po remíze 1:1 s Vítkovicemi mohli slavit postup do nejvyšší soutěže. Trenér Luboš Urban po zápase vyjádřil naději, že se vedení podaří zajistit zázemí potřebné pro první ligu. Vyloučil také, že by se hodlal jeho klub slučovat s konkurenčními Bohemians 1905.

Hráči Bohemians Praha
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Takovou podporu zažili při výjezdu do Prahy hráči Vítkovic naposledy asi ve slavných osmdesátých letech. Dnes měli za zády krom několika svých věrných i zhruba padesátku fanoušků konkurenčních Bohemians 1905, kteří na ztichlém počernickém stadionku dávali jasně najevo, který ze dvou podobně se jmenujících týmů je ten pravý. Zbytek z tisícovky diváků spíše jen zarytě mlčel, fandil jen dětský kotel, zaplněný žáčky Bohemians Praha.

"Bezva, domácí kulisa," prohodil po utkání ironicky domácí kapitán Miroslav Obermajer. Dokonce po zápase s celým týmem přišel pod tribunku s fanoušky od konkurence a provokativně jim zatleskal. Urostlý stoper byl ve Vršovicích považován za symbol klubové věrnosti, pak jej ale přetáhla konkurence. Právě jemu proto "vítkovický" kotel spílal nejvíce. "Je to jejich ostuda, takhle se chovat nemají," zvážněl nakonec Obermajer

I ze zbytku jeho spoluhráčů bylo cítit, že hlavním motorem mužstva bez většího zázemí je kus touhy po satisfakci. "Jsem rád, že jsem mohl některým lidem dokázat, že na ligu mám," dodal další z defenzivních hráčů Vít Turtenwald, který také ještě na podzim oblékal dres vršovického celku. Bohemians Praha zažívají skvělou sezonu, hned po postupu ze třetí ligy přidali postup až na vrchol.

"V tom mužstvu je něco, co nás hnalo celou sezonu k výhrám, přes všechna zranění a karty. Zažil jsem to už na Kladně," prohlásil brankář Václav Winter, který má ještě lepší bilanci než zbytek týmu - letos zažívá už třetí postup během čtyř sezon.

Hned po závěrečném hvizdu navlékli hráči zelené dresy oslavující postup. Afričané Adjei a Ibe předvedli oslavný taneček, vzápětí dali s celým týmem hobla trenérovi Urbanovi. A plochu zasypali fotografové a televizní štáby. "Ptali se mě, co chceme v lize dělat. To nechápu. Když jsme ji vykopali, tak přece uděláme maximum, abychom ji hráli," kroutil hlavou trenér Luboš Urban nad údajně pohrdlivými dotazy jednoho z televizních reportérů.

Nedůvěře v budoucnost Bohemians Praha ale není těžké podlehnout. "Jsme takoví kočovníci," přiznal po zápase i brankář Winter. Klub na začátku disponoval jen stadionkem na Střížkově a zápasy hraje na stadionku v areálu v Horních Počernicích, který patří Viktorii Žižkov. Ten ale prvoligové normy jen stěží splní. "Chtěli bychom tu ale zůstat, lidé z okolí nám začínají čím dál víc fandit. Nejraději bychom se nikam nestěhovali a hráli tady, snad se podaří to nějak splnit," doufá Urban.

On i hráči mají ale jasno i pro případ, že by se stěhovat museli. "Strahov nehrozí," konstatoval trenér i hráči. Tím by ve hře zbýval v podstatě jen stadion Viktorie Žižkov. Anebo ten ve Vršovicích, to však Urban také odmítl. "Mluvil jsem s vedením a bylo mi naznačeno, že se žádné sloučení nechystá. Každopádně je před našimi funkcionáři hodně práce i s navýšením rozpočtu," dodal.

Teď na budoucnost ale nikdo z klubu příliš myslet nechce. "Dneska budu slavit, zítra budu slavit... a pozítří možná taky," popsal svůj nejbližší program Urban. I hráči se chystají na dlouhé noci a na závěrečný zápas na Dukle už se tolik nekoncentrují.  

Hlavní zprávy

Nejčtenější články