Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

I přes prohru Plzně jsou Horváth s Vrbou na svůj tým hrdí

Plzeň – Kapitán plzeňských fotbalistů Pavel Horváth, který nemohl kvůli karetnímu trestu zasáhnout do odvety Evropské ligy na hřišti Schalke, byl na svůj tým i přes porážku 1:3 v prodloužení a vyřazení ze soutěže hrdý. Byl přesvědčený o tom, že pokud by se ve 100. minutě nezranil záložník Václav Procházka, Západočeši by náporu německého celku odolali. Podobně se na prohru v Gelsenkirchenu dívá i trenér Plzně Pavel Vrba. "V prodloužení jsme už v oslabení nestačili se silami, ale stejně jsem na tým hrdý. Ukázali jsme obrovskou sílu i vůli, což je do další práce povzbuzení," řekl kouč po zápase.

Pavel Horváth
zdroj: ČT24

"Jsem na kluky hrdý. Od 61. minuty, kdy hráli o deseti bez vyloučeného Marka Bakoše, podali skvělý výkon a dokázali vyrovnat. Kdyby se nezranil Prochy (Procházka), dovolím si říct, že by náporu odolali, protože Schalke hrálo jednotvárně. Bohužel to nedopadlo, jak si všichni přáli," řekl Horváth, který zůstal doma v Čechách a snažení svých spoluhráčů sledoval jen na dálku.

Mrzelo ho, že Plzeňští po rychlém inkasovaném gólu v první půli nedokázali ještě do přestávky srovnat. Daniel Kolář ve velké šanci hlavičkoval jen do tyče. "Už před zápasem jsem říkal, že musíme využít naše šance. Dostali jsme gól, to se může stát. Pak měl Dan Kolář na hlavě vyrovnání, takováhle tutovka by se proměnit měla. Za stavu 1:1 o poločase by to taky vypadlo jinak," mínil Horváth.

Litoval zbytečného vyloučení Bakoše, který po úderu loktem musel po hodině hry předčasně do sprch. Naopak vyzdvihl výkon Davida Limberského, který ho zastoupil s kapitánskou páskou. "Odehrál fantastický zápas. Dovolil si věci, které si dovoluje normálně. Byl příkladným kapitánem," řekl Horváth.

Tažení Plzně evropskými poháry hodnotil lídr Západočechů pozitivně. "Došli jsme tak daleko, že jsme o tom před tři čtvrtě rokem nemohli ani snít. Mám pocit, že v tomhle zápase se to dalo dotáhnout výš, ale musíme být skromní. Máme obrovské zkušenosti, které můžeme využít v dalších letech," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Pavlem Horváthem

Podle trenéra Pavla Vrby odvedl tým vynikající výkon. "Byl bych rád, kdyby příště do konce podzimu vydržely třeba tři české týmy. V lize vidím pět mužstev, která jsou schopná navázat na to, co se povedlo nám," řekl kouč. Připomněl, jaké problémy západočeský klub měl před osmi lety, kdy sestoupil do druhé ligy. "Nám se povedl malý zázrak. Vždyť se tady před pár lety hrálo o záchranu."

Vrbu rozzlobil zkrat a vyloučení slovenského útočníka Marka Bakoše. "Ještě jsem to neviděl v opakovaném záběru, ale každopádně to je nedisciplinovanost. Postavilo nás to do role, kdy jsme ztratili hráče v poli, a to se projevilo v prodloužení. Tam jsme už nestačili se silami," uvedl Vrba. "Já si tu červenou kartu nevysvětluju nijak. Šli jsme do přečíslení a udělal takovou věc, kterou si se svým svědomím musí vyříkat sám," řekl trenér.

Smůla podle něj zase spočívala v tom, že v prodloužení sáhl k poslednímu střídání a vzápětí se zranil záložník Václav Procházka, který pak už byl na hřišti jen do počtu. "Hrát na Schalke v devíti, to byl nadlidský úkol. Mohli jsme to dotáhnout k penaltám, ale pak se od nás odvrátilo i štěstí. Bezprostředně po zápase jsem byl hodně zklamaný," líčil Vrba. Někteří z hráčů ho prý ve čtvrteční odvetě nadchli. "Procházka na místě defenzivního záložníka byl fantastický, i když my jej brali jako stopera. Byl pro mě nejpříjemnějším překvapením. Limberský předvedl něco, co jsem u krajního beka také už dlouho neviděl," konstatoval.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Schalke - Plzeň a ohlasy

Úspěšného kouče lanaří šéf slovenského svazu k národnímu týmu, Vrba však prý netuší, jaká bude jeho budoucnost. "O něčem se mluví, ale já jsem nic nepodepsal. Můžu zůstat v Plzni, odejít do zahraničí, jít někam v Česku... Pokud mě Plzeň nevyhodí, sezonu chci dokončit tady. Co se bude dít v květnu, na to je teď brzy," řekl Vrba.

Německý tisk: Schalke se muselo o výhru nad statečnou Plzní třást

"Češi, kterým chyběl potrestaný kapitán Pavel Horváth, se ukázali po brzkém vedení Schalke jako schopný soupeř," konstatují německé listy. "Po hodině hry, kdy musel ze hřiště Bakoš, pro hosty už nic nemluvilo, tým trenéra Pavla Vrby se však nevzdal. Ani v prodloužení nepůsobili hostitelé příliš suverénně, nakonec však osmifinále zachránili," shrnují duel Němci.

Podle spox.com předvedlo bundesligové mužstvo především v základní hrací době slabý výkon a na postup se dost nadřelo. "Brzký gól nedal Schalke žádnou jistotu. Sházel mu pohyb dozadu a Plzni nekladlo žádný větší odpor při překonávání středu pole, mnohdy dlouhými sóly," uvedl sportovní web. Hra německého týmu se podle něj nezlepšila ani po přestávce. "Schalke se omezovalo na udržování Čechů daleko od své branky a jeho kontry byly velmi slabé. Dvě minuty před koncem tak přišel trest v podobě vyrovnání. Schalke procitlo až v prodloužení. Plzeň se na chvíli bránila vyřazení dokonce v devíti, Huntelaar ale zasadil statečným Čechům k. o.," napsal spox.com.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články