Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Ústí chce prodat teplovody, aby mělo na rekonstrukci stadionu

Ústí nad Labem – Čtyři měsíce před koncem sezony hrozí Ústí, vedoucímu týmu druhé nejvyšší fotbalové soutěže, že namísto postupu mezi elitu ho čeká sesun do třetí ligy. Stařičký stadion lídra totiž neodpovídá parametrům nutným k udělení licence pro první a druhou ligu. Magistrát zadluženého Ústí nad Labem se nyní pokouší získat potřebné peníze prodejem jedné z posledních městských firem, Tepelného hospodářství města Ústí nad Labem (THMÚ).

Stadion v Ústí nad Labem
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Město je ve svízelné finanční situaci, dluží zhruba 1,6 miliardy korun a letos mu propadnou příjmy o zhruba 105 milionů korun. Stavbu hlavní tribuny slibuje fotbalistům už několik let, ale zatím se stavět ani zdaleka nezačalo a dominantou stadionu zůstává dřevěná tribuna z roku 1927. Cena rekonstrukce se odhaduje na 120 až 190 milionů. Se současným stadionem by fotbalisty čekal nejspíš nucený sestup o soutěž níž.

Primátor Vít Mandík se vloni v prosinci nechal slyšet, že zhruba třetinu nákladů město pokryje ze svých zdrojů, na zbytek mělo žádat dotaci od ministerstva školství. "Pokud bychom mohli získat dotace, tak maximálně 40 milionů korun," říká dnes. Aby pokryl zbytek nutných nákladů, nezbývá magistrátu zřejmě jiná možnost než prodat svůj podíl v THMÚ. "Jeví se nám to jako jediný možný zdroj," dodal Mandík.

Firma THMÚ se v Ústí stará o rozvody tepla a teplé vody. Město bylo původně největším z akcionářů, v letech 2010 až 2011 ale koupil ČEZ Teplárnu Trmice, čímž se stal fakticky většinovým vlastníkem. Město se teď chce svého podílu zbavit. Jednání o prodeji proběhnou podle Mandíka v příštích několika týdnech. "Zatím nás nechte, uvidíme, jak to dopadne," prohlásil Mandík. Cenu předjímat nechce, na stavbu tribuny by ale stačit podle něj mohla.

V Ústí byl od 90. let podporovaný hlavně hokej. V roce 1998 dokonce fotbalový tým zanikl, ale jeho následník, fúzující s dalšími místními kluby, se v 2010 dokonce  probojoval až do nejvyšší soutěže. To vše se stadionem, kde se hráči převlékají ve stavebních buňkách. Jedinou prvoligovou sezonu odehrál klub v nuceném exilu v Teplicích.

Ústecký stadion už se nedávno přestavoval. V letech 2004 a 2007 zmizely staré betonové ochozy a místo nich vyrostly tribunky pro 400 stojících a 526 sedících diváků. Prakticky nová je i atletická dráha a trávník; to vše stálo zhruba 40 milionů korun. V téže době město zrekonstruovalo hokejový stadion, což stálo podle tehdejších odhadů asi 300 milionů korun. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články