Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Polovina hráčů dostává výplaty pozdě, desetina mluví o ovlivnění zápasů

Praha - Každý desátý fotbalista v české lize se setkal s případem ovlivňování zápasu. Vyplývá to z Černé knihy FIFPro východní Evropy, kterou Mezinárodní hráčská asociace zveřejnila v úterý. Téměř třicet procent fotbalistů v ČR se podle knihy stalo obětí násilí ze strany fanoušků či vedení klubu a 36,5 procenta hráčů se setkalo s rasismem a diskriminací, což je vůbec nejvíce z celé východní Evropy.

Fotbal
zdroj: AP autor: Shizuo Kambayashi

FIFPro píše o vydírání, podplácení, zadržování výplat, násilí, šikany či rasismu v jednotlivých fotbalových ligách. Na vzniku dokumentu se podílelo 3 357 hráčů, z toho 263 z České republiky.

Hráči se bojí promluvit

Většina hráčů ve strachu o svou bezpečnost či kariéru vypovídala jen pod podmínkou absolutní anonymity. Jen málo z nich souhlasilo s tím, aby se v Černé knize objevila jejich jména. Pouze jeden z 263 českých hráčů je připraven o problémech otevřeně mluvit. Ostatní chtějí zůstat v anonymitě. "Hráči se báli, že když promluví o svých špatných zkušenostech, přijdou o práci. Někteří měli strach z agresivní reakce fanoušků, další se obávali kriminálních skupin," uvedla místopředsedkyně České asociace fotbalových hráčů Markéta Haindlová.

Karel Poborský, předseda České asociace fotbalových hráčů:

"Jsem velice rád, že i o takhle negativních věcech se otevřeně začíná mluvit. Pro české hráče je důležité, že ČAFH se stala součástí FIFPra, kde našla oporu a odkud může čerpat zkušenosti z jiných zemí třeba i o takhle závažných věcech. Pro hráče je Černá kniha zajímavá i v tom, že mají také přehled o dalších zemích a klubech, kde není nakládáno s profesionálními hráči tak, jak by mělo být."

Černá kniha uvádí, že 36,5 procenta hráčů v České republice se setkalo s rasismem. Z 80 procent šlo o rasismus fanoušků, ale zbytek od protihráčů a dokonce od spoluhráčů. Téměř třicet procent hráčů zase muselo čelit násilnému jednání. I v tomto případě především ze strany fanoušků. Pětina hráčů pak byla šikanována, a to většinou ze strany trenéra či vedení klubu.

Hráči bez výplat jsou korumpovatelnější

Výrazným problémem fotbalistů v Česku jsou opožděné výplaty. Šedesát procent hráčů uvádí, že jim výplata chodí se zpožděním. U pětiny z nich je zpoždění až půl roku. Většinou jako důvod kluby uvádějí nedostatek financí. Hráči bez peněz jsou pak náchylnější ke svodům organizovaného zločinu. Deset procent fotbalistů přiznalo, že po nich někdo požadoval, aby ovlivnili zápas. Dokonce 47 procent hráčů pak má podezření, že bylo některé utkání ovlivněno.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články