Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Švenger: V bráně Sparty se mi splnil dětský sen. Spekulace neřeším

Praha - Sedm let čekal fotbalový brankář Milan Švenger na šanci v prvním týmu Sparty, a když na podzim vystřídal dlouholetou jedničku Jaromíra Blažka, hned se blýskl i devíti vychytanými nulami. Švenger si prý splnil svůj dětský sen už jen tím, že hájí sparťanskou bránu, v níž by rád na jaře oslavil i mistrovský titul. Nový sparťanský objev by dobytou pozici prvního gólmana nerad opouštěl, ale je připravený na tvrdý konkurenční boj.

Milan Švenger
zdroj: ISIFA/LN

Zvlášť ve chvíli, kdy se mluví o velkých změnách - odchodu Blažka a příchodu talentovaného Tomáše Vaclíka ze Žižkova. Spekulace mu ale prý zimní dovolenou nekazí. "Nevím, jak to přitěžuje ostatním ve Spartě, ale já to neřeším. Popral jsem se s konkurencí Bláži (Blažka), nevím, proč bych se nepopral s jinými gólmany," řekl dnes Švenger novinářům při autogramiádě v obchodě Nike Prague Store, kam dorazil se spoluhráči Ladislavem Krejčím a Ondřejem Kušnírem.

Pětadvacetiletý Švenger tvrdí, že je připravený na všechny varianty možných zimních rošád. "Když trenér řekne, že chce mít zase pět brankářů, tak to tak bude. Rozhodně to nevnímám jako nějaký projev nedůvěry vůči mně, když se mluví o příchodu jiného gólmana," uvedl Švenger.

"Ve Spartě s tím člověk musí žít. Kolem ní se bude spekulovat pořád. Jsme v nejlepším a nejslavnějším pražském klubu a pořád se kolem nás bude točit řada pravd i nepravd. Já se musíme starat o to, abych byl připravený na svoji pozici," poznamenal s úsměvem Švenger, který měl před touto sezonou odehraných osm ligových zápasů v Mostě, kde ze Sparty hostoval na jaře 2008.

Ve svém podzimní sparťanském partu obstál Švenger se ctí. Na konci srpna se nečekaně dostal do branky v předkole Evropské ligy ve Vaslui, kde se zranil Blažek, a Švenger pak svého zkušeného parťáka zpátky nepustil. "Nemohl jsem si lámat hlavu, jestli budu po utkání ve Vaslui chytat dál, nebo ne. Nedívám se daleko před sebe, hledím jen k tomu, co mě právě čeká. A nikdy se z ničeho nerozklepu," uvedl Švenger.

Hlavičkující Jiří Jarošík
zdroj: ISIFA/VLP autor: Martin Divíšek

S odstupem oceňuje i přístup Blažka, který mu prý na podzim pomáhal i cennými radami. "Jarda je sparťanská ikona, skvělý brankář, ale i chlap. Říkal mi co a jak, když jsem něco potřeboval probrat. Jestli u nás v zimě skončí, bude to škoda, protože si konec ve Spartě možná mohl užít lépe. To samé Řepa (Tomáš Řepka)," připomněl Švenger možný odchod dvou dřívějších sparťanských hvězd, které na podzim skončily mezi náhradníky.

Své místo jedničky Švenger uhájil spolehlivými výkony - na podzim ve svých třinácti ligových zápasech uhájil hned devětkrát čisté konto, čímž se nemůže pochlubit jiný brankář. "Je hezké, že vedu mezi všemi brankáři, ale jestli to je nad plán? Dobré by bylo mít těch nul třináct," žertoval Švenger. "Nějak extrémně to neprožívám. Na to, co se mi povedlo na podzim, už na jaře spoléhat nemůžu. Doma si vždycky maximálně vystřihnu noviny a dám si to do kroniky, kterou mi vede od mých pěti let táta. Mám tam zaznamenaný každý zápas," líčil Švenger.

Jaromír Blažek
zdroj: isifa/LN autor: Jindřich Mynařík

Víc než individuální statistiky jej ale těší, že se usadil v sestavě. "Dočkal jsem se šance ve Spartě, která je mým vysněným týmem. Chtěl jsem v ní chytat od mala. Snad v započaté práci budu moci pokračovat dál," přál si Švenger. "Šťastný a pyšný byl i můj táta, když jsem začal ve Spartě chytat. Ale není to tak, že by mě nějak extra chválil. Spíš řekne, co v jakém zápase bylo dobře a co jsem naopak měl dělat jinak," připomněl Švenger, že hodně vzhlíží ke svému otci, také někdejšímu ligovému brankáři.

Teď Švenger doufá, že celé rodině udělá radost i během května, kdy se Sparta může po dvou letech vrátit na ligový trůn. "Pro titul i pohár uděláme všechno. Fanoušky jsme zklamali, když jsme vypadli s Vasluí, teď nám to snad začínají už promíjet. Jsme v pozici, kdy ligu musíme vyhrát," vzhlížel Švenger k šestibodovému náskoku, který Sparta po 16 odehraných kolech drží před pronásledovateli.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články