Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Plzeň touží rozlučku s LM proměnit v oslavu 3. místa

Praha - Plzeňští fotbalisté se dnes večer rozloučí s Ligou mistrů a stylovou tečku za vystoupením v nejprestižnější klubové soutěži obstará domácí souboj se sedminásobnými šampiony z AC Milán. Západočeši sice už ztratili šanci na postup do vyřazovacích bojů LM, ale derniéra základní skupiny pro ně stejně může mít radostnou příchuť. Pokud totiž udrží současné třetí místo, zajistí si pokračování v jarním play off Evropské ligy. Přímý přenos utkání sledujte na ČT4 a webu sportživě.cz od 20:20.

Radující se hráči Plzně
zdroj: ČT24

Plzeň k postupové jistotě potřebuje získat v pražském Edenu s Milánem bod. S jedním z nejslavnějších světových klubů si může dovolit i porážku, ale pak už musí spoléhat na to, že zatím poslední Borisov senzačně nevyhraje na hřišti obhájce prvenství v Barceloně. "Víme, že máme slušné šance, ale pořád to není hotové. Pro nás by byla velká věc, kdybychom si pojistili třetí místo svým bodovým ziskem s takovým velkoklubem, jakým AC je. Chceme si prostě Evropskou ligu uhrát sami a jakýkoliv zisk s Milánem by byl fantastický výsledek," řekl plzeňský trenér Pavel Vrba.

Hráče prý bude nabádat, aby koncentraci upírali jen ke svému zápasu s úřadujícími italskými šampiony a nestarali se o to, jak se vyvíjí duel mezi Barcelonou a Borisovem. "Nechceme se na ten zápas spoléhat, i když by bylo obrovské překvapení, kdyby Barcelona doma prohrála. I tak se budu snažit o to, aby se informace z toho zápasu k nikomu z našemu týmu nedostaly. Možná budeme muset instruovat i hlasatele, aby na stadionu neinformoval o průběžném stavu z Barcelony," poznamenal Vrba s úsměvem.

Přestože výprava AC Milán do české metropole dorazila s vědomím, že se už nic nemůže změnit na postavení týmu na druhém místě ve skupině za Barcelonou. Kouč Massimiliano Allegri ale o možném "vypuštění" utkání proti Plzni nechce ani slyšet. "Ano, body v úterním zápase v Praze nejsou rozhodující. Ale my jsme AC Milán. Hrajeme proto, abychom dosahovali dobrých výsledků. Kdybychom třeba prohráli, budeme akorát naštvaní, a do takových stavů se rozhodně nepotřebujeme dostávat," prohlásil trenér milánského velkoklubu.

Utkání AC Milán - Viktoria Plzeň
zdroj: AP

Allegri přesto plánuje, že v úterý nechá odpočívat některé ze svých hvězd. Do Prahy podle všeho vůbec nedorazí švédský kanonýr Zlatan Ibrahimovic, který se trefil v posledních čtyřech zápasech v LM. Volno asi dostanou i záložník Kevin-Prince Boateng a bek Ignazio Abate. "My se tím příliš nezaobíráme. Samozřejmě, Ibrahimovic patří k absolutní světové špičce, je to zcela výjimečný hráč. Ale Milán je se svým širokým kádrem v pozici, kdy jej absence dvou tří hráčů asi těžko rozhodí. A když proti nám dostanou šanci třeba ne tolik vytěžovaní hráči, budou mít motivaci se vytáhnout. To je pro nás možná ještě horší," řekl Vrba.

Zlatan Ibrahimovič
zdroj: AP

Zatímco Ibrahimovic se v Edenu podle všeho neukáže, i tak má AC stále co nabídnout. Na hrotu prý spolu nastoupí brazilští dribléři Pato, který se už vykřesal z vleklých svalových problémů a nedávné chřipky, s Robinhem. Představit se může také věhlasný záložník Clarence Seedorf, jediný hráč, který v LM triumfoval s třemi různými kluby - s Ajaxem v roce 1995, s Realem Madrid v roce 1998 a s AC Milán v letech 2003 a 2007.

Alexandre Pato
zdroj: AP autor: Manu Fernandez

Další tradiční opory osmnáctinásobných italských šampionů jsou ale kvůli zdravotním potížím mimo hru. Na marodce jsou stoper Alessandro Nesta, záložník Gennaro Gattuso a útočník Antonio Cassano. V plném tréninku nejsou ani brankář Cristian Abbiati, bek Gianluca Zambrotta a středopolař Mark van Bommel. Za tři žluté karty bude stát Alberto Aquilani. Proti Plzni se nepředstaví ani forvard Filippo Inzaghi. S 50 vstřelenými brankami pátý nejlepší kanonýr historie Ligy mistrů v letošní sezoně není na soupisce pro evropskou soutěž.

Když Plzeň v září nastoupila v Miláně, trenér Vrba i přes prohru 0:2 označil výkon svého souboru za možná nejlepší v Lize mistrů vůbec. Teď by si přál, aby Plzeň i při druhé konfrontaci se světovým gigantem obstála. "Už v Miláně jsme sahali po slušném výsledku, teď bychom se ho už chtěli opravdu dočkat. Byl by to krásný dárek v posledním zápase našeho dobrého roku," přál si Vrba, který Plzeň v květnu přivedl k premiérovému českému titulu.

Je nám líto, video expirovalo.
Přílet AC Milán do Prahy
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články