Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Lafata chce ještě na podzim dosáhnout na sto ligových gólů

Jablonec nad Nisou – Kanonýr fotbalistů Jablonce David Lafata věří, že hranici sta gólů v ligových soutěžích pokoří ještě na podzim. Zároveň připustil, že v zimě bude s vedením klubu jednat o své budoucnosti, a nevyloučil odchod do zahraničí. Ovšem jen v případě zajímavé nabídky.

Ilustrační foto

Reprezentační útočník dal v pátečním utkání s Olomoucí dva góly a na kontě už tak má 16 zásahů v sezoně, tedy jen o tři méně než v minulém ročníku, kdy byl králem střelců. Svou bilanci si vylepšil na 93 gólů v české lize a šest v Rakousku. Chybí mu tak již jen jediný gól k tomu, aby jako šedesátý hráč v historii vstoupil do Klubu ligových kanonýrů.

"Hlavně se nechci zaseknout na těch 99 gólech. Do konce podzimu jsou ještě dva zápasy a bylo by pěkné, kdyby se ta stovka povedla už teď," řekl Lafata. "Vstřelit ten gól ale bude hodně těžké. Hrajeme s Libercem a se Spartou a všichni si na mě budou dávat pozor. Pokud by se to ale podařilo, Vánoce by byly vydařené," dodal.



Sám prý nepočítal s tím, že by mohl stovku atakovat tak brzy. "Spíš jsem si říkal, že by bylo pěkné, kdyby se to povedlo třeba za dva roky. Ale když se to takhle sešlo už teď, láká mě tu hranici překonat co nejdřív. A hodně si vážím toho, že zrovna já můžu o stovku gólů v lize bojovat. Když jsem byl malý, hodně jsem o tom snil, ale postupně jsem v tomhle směru trochu vystřízlivěl. No a teď je to aktuální," uvedl.

David Lafata
zdroj: ISIFA/VLP autor: Martin Divíšek

Vedle Klubu kanonýrů se může stát i nejlepším střelcem české ligy mezi aktivními hráči. Dosud toto privilegium patří Stanislavu Vlčkovi ze Slavie, ovšem Lafata na něj ztrácí jediný gól. Na dálku tak spolu budou soupeřit o pozici čtvrtého nejlepšího střelce v historii české ligy. A při současné formě by Lafata mohl brzy zaútočit i na třetí místo Pavla Kuky, který ve své kariéře dal v Česku 104 branek.

K tomu by však Lafata potřeboval zůstat v Gambrinus lize. Za posledních 12 měsíců ale dal 33 ligových branek, a tak se dá očekávat, že v zimě dostane nabídku ze zahraničí. "Zatím nic aktuálního není. Jsme domluveni, že si v Jablonci po podzimu sedneme a pobavíme se, jaké jsou možnosti. Buď prodloužím smlouvu, nebo odejdu. Ovšem jen za předpokladu, že se objeví zajímavá nabídka pro mě i klub," řekl třicetiletý Lafata. "Je to pro mě poslední šance dostat se do zahraničí. Není mi pětadvacet, abych vyčkával. Ale uvidíme, co přijde v zimě," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články