Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Pelta chce přesvědčit, že jeho volba byla správná. Mnozí pochybují

Praha – Český fotbal přinesl po dlouhé době pozitivní zprávy. Reprezentanti postoupili na evropský šampionát a fotbalová asociace (FAČR) konečně zvolila svého předsedu. Pod současnými úspěchy jsou však nepříjemně cítit problémy, které zůstaly načas lehce přikryté. O tom je přesvědčen i Jindřich Rajchl, neúspěšný kandidát na předsedu FAČR a její současný první místopředseda. "Už se stalo v minulosti, že reprezentace válela, díky čemuž se přehlížely kupící se problémy," upozornil v pořadu 168 hodin.

Ilustrační foto

Nový předseda FAČR Miroslav Pelta musel hned po nástupu do funkce řešit ostudné vystoupení českých fotbalistů po druhém zápase baráže s Černou Horou, kteří nechutně vulgárním způsobem dávali najevo, co si myslí o svém kritikovi a bývalém reprezentantovi Radku Drulákovi. "Já ten problém považuji za velmi vážný. Ty oslavy byly nedůstojné," upozorňuje zástupce šéfredaktora deníku Sport Štěpán Filípek.

Problém potvrzuje i Rajchl. "Nejdůležitější je, že se na ně dívají malí kluci, kteří chtějí hrát fotbal. Tohle pro ně není správný vzor," myslí si místopředseda fotbalové asociace.

Původně chtěl Pelta hráčům za úspěch v baráži udělit amnestii. Po tlaku veřejnosti však nakonec půjde realizační tým na pohovor, kde bude své chování vysvětlovat. "Budu chtít u reprezentace vytvořit takové mechanismy, aby se akce tohoto typu neopakovaly," říká Pelta.

Mohlo by se zdát, že by podobné prohlášení mělo kritiky reprezentace uklidnit. Problémem je však celkové Peltovo renomé, symbolem důvěryhodnosti českého fotbalu rozhodně není. Problematická je jeho spojitost s korupčními aférami v minulém desetiletí.

"Je to symbol starých časů, které jsou spjaty s různými špinavými praktikami," je přesvědčen Filípek. "Chci svou pílí a konkrétními činy přesvědčit, že moje volba předsedou byla správná," kontruje však Pelta.

Cíle nového předsedy fotbalové asociace jsou jasné, chce tuzemskému fotbalu navrátit důvěryhodnost a zlepšit jeho pošramocenou pověst. Jestli je to pravý úkol pro Peltu, který je nepřímo spojený s korupčními aférami, je otázkou. "Korupce je problém, který uvnitř fotbalu je, byl a bohužel i bude. Málokdo s tím chce bojovat," myslí si Filípek.

Pelta má osmnáct měsíců čas na potvrzení svých slov, podle kterých chce s korupcí a negativním renomé reprezentace tvrdě bojovat. A bojovat bude muset i se svou pověstí. "Samozřejmě byly chvíle, kdy jsem si říkal, že se něco nemělo stát. Že bych ale něčeho zásadně litoval, to ne," řekl v pořadu 168 hodin.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Pavly Kubálkové
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články