Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Hvězdnému výběru Premier league kraluje Van Persie

Praha - Premier league má za sebou už skoro třetinu sezony a reprezentační přestávka nám tak nabízí slušnou možnost k bilancování. Tabulka hovoří jasně. Manchester City jako nenáviděný "nováček" v Top four válcuje jeden tým za druhým, daří se jeho rivalům z United, Newcastlu i týmu Petra Čecha Chelsea. V závěsu pak zůstávají velkokluby Liverpool s Tottenhamem. V jaké formě ovšem hrají jejich největší hvězdy? Podívejme se, jak by mohla vypadat prozatímní jedenáctka nejlepších hráčů Anglie.

Robin van Persie
zdroj: ISIFA/EPA

1. Michel Vorm (Swansea)

Brankář Swansea sice nehraje za nejlepší tým v tabulce, jeho zákroky už ovšem zdeptaly slušnou řádku elitních útočníků. S pěti odchytanými čistými konty má tento osmadvacetiletý Holanďan lepší bilanci než brankářské hvězdy typu Pepe Reiny z Liverpoolu, Petra Čecha z Chelsea či brankář anglické reprezentace Joea Harta z Manchesteru City.

2. José Enrique (Liverpool)

Letní nákup spasitele z Anfieldu Kennyho Dalglishe do týmu Reds skvěle zapadl. Tento ještě před sezonou levý obránce Newcastlu kraluje hned v několika kategoriích. Jistotu v obraně spolu s fyzickou silou doplňuje výbornými dlouhými pasy. Nebojí se ani vyběhnout po křídle až k útočníkům, kterým potom často dodává gólové přihrávky. Za tuto sezonu už připravil tři góly.

3. Vincent Kompany (Manchester City)

Belgický obránce Vincent Kompany se v Premiér league zjevil v roce 2008, ale za pouhé tři roky se vypracoval na kapitána současně nejlepšího týmu tabulky. Tento rozvážný a nebojácný stoper se tuto sezonu může pyšnit i vstřeleným gólem v zápase proti Aston Ville. Pod jeho vedením se týmu skvěle daří, za jedenáct kol podzimní části v anglické lize pouze jednou remizovali, formu týmu ilustruje i historické vítězství na trávníků rivalů United 6:1.

4. Ryan Taylor (Newcastle)

Pravý bek anglického Newcastlu prožívá fantastickou sezonu. Jeho tým je v tabulce třetí, dokonce i před Chelsea, a v sezoně ještě ani jednou neprohrál. S dvěma vstřelenými góly a jednou gólovou asistencí je Taylor jasně nejproduktivnějším obráncem Newcastlu a nebýt třígólového kanonýra Terryho tak i celé Premier league.

5. Phil Jones (Manchester United)

Další z výborných letních nákupů se podařil čerstvě oceněnému siru Alexi Fergusonovi. Phil Jones přišel do United za 16 milionů liber z anglického Blackburnu a za podzimní část ligy si dokázal v devatenácti letech vydobýt místo v základní sestavě anglického kolosu. S Jonesem přišla do Manchesteru fantastická proměnlivost. Díky častým rotacím a zraněním v kádru byl Phil Jones donucen hrát nejen na kraji obrany, ale i na pozici defenzivního záložníka a nutno říct, že se role zhostil skvěle. Za několik let může Jones patřit k pilířům týmu.

6. Frank Lampard (Chelsea)

Frank Lampard ve svých třiatřiceti letech rozhodně nepatří k nejmladší generaci anglických fotbalistů. O své místo v základní sestavě Čechovy Chelsea dokonce na začátku sezony sváděl boj vzhledem k nově příchozím posilám, jako je výborně hrající Španěl Juan Mata či bývalý záložník Liverpoolu Raúl Meireles. Trenérovo rozvažování nad budoucností Lamparda ovšem skončilo se zápasem proti Boltonu, kdy Lampard svým hattrickem rozhodl o výhře 5:1. Další zápasy už jen potvrzovaly, co je známé: s šesti góly a čtyřmi asistencemi Frank Lampard do starého železa opravdu nepatří.

7. David Silva (Manchester City)

Není jednoznačnějšího kandidáta na místo v základní sestavě nejlepších hráčů Premiér league než Davida Silvy. Do Manchesteru City přišel ze španělské Valencie a po chvilkové adaptační fázi předvádí Silva stabilní výkony hodné jednoho z nejlepších hráčů planety. Silva přinesl do Premiér league tolik potřebnou španělskou hravost, jeho schopnosti s balonem jsou nepřekonatelné a o přesnosti jeho přihrávek na Edina Džeko či Sergia Aguera se mohl přesvědčit nejeden ze soupeřů Manchesteru City.

8. Rafael van der Vaart (Tottenham)

Van der Vaart přišel do londýnského Tottenhamu ze španělského velmistra Realu Madrid v roce 2010 a hned v sezoně 2010/11 se postaral o necelou čtvrtinu kohoutích gólů a na dalších osm jich přihrál. Svou gólovou formu potvrdil i v letošní sezoně, v deseti odehraných zápasech vstřelil už šest gólů a na další dva přihrál. Tím se tomuto reprezentantovi Nizozemí podařilo vyrovnat rekord Terryho Sheringhama a Robbieho Keana za branku v pěti zápasech po sobě.

9. Anthony Pilkington (Norwich)

Anthony Pilkington za sebou nemá tak slavnou minulost jako někteří z dalších členů naší sestavy a jeho Norwich se do nejvyšší anglické soutěže znovu probojoval až před letošní sezonou. Přesto tento třiadvacetiletý záložník svými výkony dává tušit velké budoucnosti před sebou. Celkem čtyři góly (dva v zápase proti Michelu Vormovi), chytré kombinace se spoluhráčem Stevem Morisonem a dobrá střelecká technika dávají kanárkům výhled na udržení v soutěži.

10. Robin Van Persie (Arsenal)

Létající Holanďan byl vším. Vůdcem a spasitelem rozloženého týmu, nejlepším střelcem i obviněným z hajlování. Po nešťastném začátku sezony dovedl Persie Arsenal svými jedenácti góly zpět pod vrchol tabulky a do dobré pozice pro boje v Lize mistrů. Skvěle se vyrovnal i se zastoupením odešlého kapitána Cesca Fabregase. Arsenal se může jen modlit, aby Persie podepsal další smlouvu a nepodlehl dlouho nenaplněné touze vyhrávat poháry.

11. Edin Džeko (Manchester City)

Černý kůň anglické ligy před příchodem do Manchesteru prošel i dvěma lety působení v Teplicích. V Premiér league způsobil tuto sezonu pravé zemětřesení. Dosáhl rekordu City za čtyři góly v zápase proti Tottenhamu, dva góly vsítil rivalům z Manchesteru United. Dohromady 10 gólů a tři asistence za jen o málo víc než polovinu celkem odehraného času je něco, čemu se jiný útočník PL nevyrovná. Není divu že byl v srpnu vyhlášen nejlepším hráčem měsíce.

Lavička náhradníků: Luis Suárez (Liverpool), Wayne Rooney (Manchester United), Gareth Bale (Tottenham), Sergio Aguero (Manchester City), Gabriel Agbonlahor, Yohan Cabaye (Newcastle United), Sebastian Larsson (Sunderland)

 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články