Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Černohorci se všemi hvězdami jsou v Praze

Praha – Fotbalisté Černé Hory v poledne přistáli na ruzyňském letišti. Trenér Branko Brnovič přivezl na barážové utkání s Českou republikou kompletní tým, žádná z velkých hvězd nechybí. Kromě sběračů podpisů čekaly na Černohorce jen dva televizní štáby, což ostře kontrastuje s počtem fanoušků, kteří by v Praze měli hostující tým podporovat. Podle odhadů by mělo do české metropole dorazit až na tři tisícovky horkokrevných fanoušků z Balkánu. Černohorci vnímají podporu svého národa a věří, že mohou pro svoji zemi vybojovat premiérovou účast na velkém turnaji. Vůbec neřeší, jestli se proti nim do branky postaví hvězdný Petr Čech, který si v sobotu zlomil nos. Zajímá je prý jenom to, aby po dvojzápase v úterý mohli slavit největší fotbalový úspěch své mladé země. Barážové utkání se uskuteční zítra od 20:15, přímý přenos odvysílá ČT4 a web sportživě.cz.

Reprezentační útočník Černé Hory Stevan Jovetić a trenér Branko Brnović
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Vnímáme, že jsme pod tlakem. A také víme, že tohle jsou jedny z nejdůležitějších zápasů naší historie," řekl na tiskové konferenci trenér Branko Brnovič. Starosti českého týmu, v němž se řeší Čechův start, jdou prý úplně mimo něj. "Osobně Čecha řadím mezi tři nejlepší brankáře světa, on táhne svůj tým. Ale podle mě není až takový problém, jestli bude, či nebude hrát. Vždyť skvělý výkon může podat i brankář, který naskočí místo něj," vysvětloval kouč.

Útočník Stevan Jovetič, největší hvězda černohorského výběru, si také nedělal starosti s tím, zda bude svádět souboje s mužem v helmě a navíc s ochrannou maskou. "Samozřejmě, se zlomeným nosem asi podstoupí nějaké riziko, ale on je na takové věci z Chelsea zvyklý. Vydá ze sebe všechno, ať se děje cokoliv," prohlásil hráč italské Fiorentiny. "Stejně si nemyslím, že by jej to zranění nějak omezovalo. Ale my se tím moc nezabýváme," podotkl Jovetič. Stejně jako trenér rázně odmítl, že by Černohorci proti Čechovi ve skrumážích hráli záměrně víc důrazně a využili tak jeho indispozice. "Můžu ujistit, že budeme hrát fair play, za všech okolností," uvedl Jovetič.

V černohorském táboře podle kapitána černohorských fotbalistů Mirka Vučiniče každou minutou stoupá "horečka", reprezentanti nejmladší evropské země touží poprvé být na velké akci. "Musíme hrát tak, jako by šlo o poslední zápasy v naší kariéře, musíme být dokonale připravení," citoval Vučiniče server uefa.com.

Vučinič už také o baráži mluvil s členem vedení turínského klubu a bývalým českým lídrem Pavlem Nedvědem. Osmadvacetiletý útočník vyzvídal, jak na tom v současné době český tým je. A u české legendy se ujistil, že tým kouče Michala Bílka nevzbuzuje respekt jako dřívější výběry vedené Karlem Brücknerem, pod nímž právě Nedvěd zářil. "Nedvěd mi říkal, že existuje rozdíl mezi jeho generací a současným týmem," uvedl. "Ale to samozřejmě neznamená, že by před námi byla lehká práce. Jsem si jistý, že Češi jsou pořád dost silní. Záleží jen na nás, jak se s tím v těch dvou zápasech popereme. Když odhalíme náš potenciál a budeme se do jednoho prát, máme naději na historický úspěch," prohlásil Vučinič.

Vučinič by bral, kdyby první duel skončil remízou. "Hlavně musíme skórovat. V útoku máme dost síly na to, abychom Čechům způsobili problémy," líčil optimisticky Vučinič, jehož dvě kvalifikační branky proti Walesu a Švýcarsku zajistily Černé Hoře šest bodů z celkových dvanácti získaných. "Ale necítím se jako hvězda, jsem jeden z jedenácti lidí, co jsou na hřišti. V baráži jsme proto, že jsme hráli jako tým," uvedl Vučinič.

Máme v týmu lepší atmosféru než Češi, tvrdí černohorský brankář

Téměř dvoumetrový gólman Mladen Božovič vyhlíží historický úspěch své země a věří, že Černohorcům pomůže proti favoritovi i lepší atmosféra, která podle něj v mužstvu panuje. "Jsem přesvědčený, že máme na to, abychom dosáhli historického úspěchu. Máme k dispozici všechny hráče a v týmu panuje skvělá atmosféra. Zdá se mi, že je lepší než v českém týmu. Aspoň podle toho, co můžeme zaregistrovat z médií," řekl Božovič.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články