Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Jablonec otočil duel s Duklou a je druhý

Praha – Fotbalisté Jablonce porazili v utkání 11. ligového kola Duklu Praha a vrátili se na druhé místo v tabulce pět bodů za vedoucí Spartu. Dukla našla přemožitele po pěti předešlých utkáních bez porážky. Fotbalisté Příbrami v první lize utnuli sérii tří proher a i díky dvěma gólům Zdeňka Koukala porazili 4:1 Olomouc.

Dukla - Jablonec
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Druhý vzájemný souboj během čtyř dnů začal lépe pro Duklu a vyvíjel se přesně opačně než středeční pohárová odveta. V té Pražané po dvou rychle inkasovaných gólech v úvodu dokázali otočit skóre a vyhráli 3:2, ale z postupu se stejně radoval soupeř. Tentokrát byl v úvodu mnohem nebezpečnější ligový nováček. Jablonec sice častěji držel míč, ale při vymýšlení útočných akcí postrádal nápad a mnoha nepřesnostmi při rozehrávce nabízel Dukle šance na četné brejky. Ve 23. minutě doklepl míč do odkryté branky Hanousek.

Dukla i bez potrestaného záložníka Gedeona zpočátku držela s favoritem krok a v úvodním dějství se pod souvislejší tlak dostala jen na deset minut. A těsně před pauzou dokonce mohla svůj náskok dvakrát pojistit, jenže Svatonský hlavičkoval vedle a Berger se zamotal v kličkách.

Je nám líto, video expirovalo.
FK Dukla Praha - FK Baumit Jablonec

Duklu přišly zahozené šance draho. Baumit se vrátil z kabiny nabuzený, přebral otěže utkání a po devíti minutách vyrovnal skóre. Nakrátko rozehraný roh umístil hlavičkou přesně k tyči Beneš. Hostům narostla křídla a Dukla najednou začala vyklízet střed pole. O obrat se mohl postarat Jarolím, ale v těžké pozici uklouzl a mířil vedle. Otočit skóre se povedlo až v 73. minutě Zábojníkovi. Hostující bek se důrazem protlačil ke střele a s pomocí teče bránícího Pospíšila překonal bezmocného Radu. Teprve druhé venkovní vítězství Jablonce v sezoně zpečetil v 77. minutě Piták.

Ohlasy po utkání

František Komňacký, trenér Jablonce: "První půli udávali tempo hry a dostávali se do šancí hlavně domácí. My jsme s nimi nestíhali, naše hra byla jalová, bez tahu na branku a bez šancí. To, že jsme prohrávali jen 0:1, byl pro nás milosrdný výsledek. Museli jsme si říct, že jestli chceme hrát někde nahoře, tak takhle hrát nemůžeme. Že musíme hrát venku odvážněji, s větší touhou dát gól. Myslím, že hráči se probrali a druhá půle už byla podstatně lepší. Srovnali jsme a jsem rád, že mužstvo šlo za tím vítězstvím."

Luboš Kozel, trenér Dukly: "První poločas byl z naší strany velmi dobrý. Jablonec sice možná častěji držel míč, ale nebezpečnější jsme byli my. Měli jsme výbornou přechodovou fázi a škoda, že jsme nepřidali ještě aspoň jednu branku. To by nám do druhého poločasu pomohlo. (Ve druhém poločasu) Dostali nás pod tlak a my už jsme tolik nebezpeční dopředu nebyli."

Dukla Praha - Baumit Jablonec 1:3 (1:0)

Branky: 23. Hanousek - 54. Beneš, 73. Zábojník, 77. Piták. Rozhodčí: Kocourek - T. Kovařík, Makovička. ŽK: Lietava, Přeučil - Jarolím, Eliáš, Kovařík. Diváci: 1 156.

Na hráčích Příbrami bylo znát, jak moc chtějí odčinit minulý pětibrankový debakl v Jablonci, kde předvedli nejhorší výkon v sezoně. Na Olomouci jako by ležel komplex ze zápasů v Příbrami, kde už deset let nedokázali vyhrát. Od 37. minuty hosté navíc prohrávali, když se záložník Pleško nádherně trefil z trestného kopu.

Kouč Olomouce Psotka zkusil v poločase svůj mátožný tým probrat nasazením bývalého reprezentanta Heinze, což se mu povedlo, ale souhra domácích forvardů byla přesto efektivnější. Po jejich souhře v 59. minutě Příbram znovu slavila, když Šlapák po pasu svého parťáka křížnou střelou překonal Zlámala podruhé. Valenta za dalších sedm minut mohl šance Sigmy odepsat definitivně, ale po rohu poslal hlavičku těsně vedle. Kdyby naopak Vepřek vzápětí na druhé straně zblízka neselhal v jasné šanci, mohl mít zápas ještě dramatickou zápletku.

Příbramské vystrašil i další pokus Rossiho, který vyslal vůbec první olomouckou střelu na branku, a hlavně Varadimova nastřelená tyčka. Branková konstrukce na opačné straně naopak pomohla Příbrami, když Valentovu ránu odraženou od břevna dorazil do opuštěné branky střídající Koukal a hosté marně reklamovali ofsajd. Malou útěchou pro ně už byl jen zásah Varadiho, který se postaral o čestný úspěch Olomouce. Sigmu ještě ve druhé minutě nastavení svojí druhou trefou v zápase definitivně dorazil znovu Koukal.

Ohlasy po utkání

David Vavruška, trenér Příbrami: "Po těch třech porážkách jsme se sami dostali pod tlak. Pokud jsme nechtěli dopustit, aby se podzim z hlediska bodového zisku dostal někam, kam jsme si nepřáli, byl tohle pro nás stěžejní zápas. Vážím si výhry, protože si vážím hry Olomouce i trenéra Psotky. K soupeři jsme měli respekt, ale naštěstí ne takový, jako ke Spartě a Jablonci."

Zdeněk Psotka, trenér Olomouce:  "Nelíbilo se mi, že jsme v útoku nedokázali podržet míč. Pomohl až příchod Heinze do druhého poločasu, s nímž se přece jenom náš projev zlepšil. Bohužel ze čtyř velkých šancí jsme dali jediný gól, naopak Příbram své možnosti dokázala zužitkovat. I tak je to ale příliš krutá prohra."

1. FK Příbram - Sigma Olomouc 4:1 (1:0)

Branky: 83. a 90 2. Koukal, 37. Pleško, 59. Šlapák - 85. Varadi. Rozhodčí: Franěk - Slavík, Tacina. ŽK: Hejda - Vepřek, Zlámal. Diváci: 2 186.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články