Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Zdeněk Kroča: Z páté anglické ligy do skotské první

Praha – Pátá anglická liga patří mezi soutěže, které v Česku sledují jen opravdoví fotbaloví fanoušci - fanatici. Když se rozhodl do ní přestoupit z druholigového Zlína Zdeněk Kroča, zřejmě nenacházel kolem sebe mnoho pochopení. Přesto svého odchodu z Česka nelitoval a postupně si vysloužil zájem z ligy o mnoho zajímavější. Z anglického týmu Luton Town přestoupil do skotského FC Kilmarnock.

Zdeněk Kroča (vlevo) ve zlínském dresu
zdroj: isifa/VLP autor: Petr Fojtík

"Chtěl jsem na vyšší úroveň. Co se týče Kilmarnocku, tak jsem měl výhodu v tom, že mě trenér už znal. Ještě v Lutonu jsem proti němu hrál přípravný zápas, povedlo se mi dát gól a on si mě rovnou zapsal do nějakého svého notýsku," vysvětlil serveru iDnes.cz exzlínský fotbalista zajímavou cestu na sever Velké Británie.

Kroča má tak ideální předpoklady k tomu, aby zhodnotil rozdílnost české a skotské nejvyšší soutěže. I přes značnou geografickou vzdálenost překvapivě nenachází ve hře větší rozdíly. "Nemyslím si, že by mezi nimi byl velký rozdíl. Co se liší, to je zájem médií, fanoušků a mumraje okolo. Všechno je ve Skotsku větší." Zatímco v tuzemských podmínkách je svátkem, přijde-li na fotbal deset tisíc fanoušků, ve Skotsku kolikrát chodí násobně větší návštěvy.

Již brzy čeká Kroču opravdový fotbalový svátek, Kilmarnock bude hrát s glasgowskými Rangers. Ti jsou známí oddanou fanouškovskou základnou, jejich příznivci umí vytvořit pořádný kotel. "Když jsme se byli podívat na utkání české reprezentace, přišlo asi 54 tisíc diváků, tak zhruba vím, co můžu čekat. Beru to i jako odměnu za práci a za ten rok v Lutonu. Otevřelo mi to dveře k dnešnímu angažmá. Z Česka by se mi do Kilmarnocku dostávalo hůř, zdejší kluby si raději vyhlíží fotbalisty v nižších soutěžích na ostrovech."

Skotsko není typickou zemí, do které by se uchylovali čeští fotbalisté. Proto nepřekvapí, že domorodci nemají o České republice a její nejvyšší fotbalové soutěži zrovna valné povědomí. "Oni tady všichni řeší jenom ostrovní fotbal a trochu sledují jen top ligy. O české lize ani o České republice velké znalosti nemají. Znají Prahu a tím to končí. Pár lidí se mě dokonce ptalo, jestli máme moře," pobavilo Kroču.

Zdroj
iDNES

Hlavní zprávy

Nejčtenější články