Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Chramosta poslal lvíčata do semifinále, šance na OH žije

Viborg - Fotbalová reprezentace do 21 let v posledním utkání základní skupiny ME zvítězila nad Anglií 2:1 a postoupila do semifinále. Díky tomu má dál možnost bojovat také o účast na olympiádě v Londýně. České mladíky v dánském Viborgu spasil gól střídajícího útočníka Jana Chramosty v 89. minutě, který odpověděl na Welbeckovu trefu ze 76. minuty. Čechům by stačila i remíza, ve čtvrté minutě nastavení ale postup pojistil vítěznou brankou další žolík z lavičky Tomáš Pekhart po přihrávce hrdiny závěru Chramosty.

Češi postoupili mezi nejlepší čtyři celky turnaje společně s vítězem skupiny B Španělskem. Svěřenci trenéra Jakuba Dovalila ve středu v Herningu narazí na vítěze skupiny A Švýcarsko, Španělsko bude hrát s Běloruskem. Z Eura se na olympiádu podívají tři nejlepší týmy, Anglie má účast jistou. V Dánsku se tak bude hrát v sobotu duel o třetí postupové místo na OH.

Čeští fotbalisté dobře věděli, jaké výsledky je na turnaji ponechají ve hře a brali by třeba i bezbrankovou remízu, kterou se s Anglií rozešli už před čtyřmi lety na ME v Nizozemsku. Dovalilův tým také brzy poznal, že nečelí tak silnému sokovi jako ve středu proti Španělsku, protože Angličané občas budili dojem, jako by o postup do semifinále ani tolik neusilovali. Možná i proto, že mají olympiádu zajištěnou.

Často lacině přicházeli o míč a trenér Stuart Pearce si možná vyčítal, že v sestavě udělal tři změny proti prvním zápasům. Ke stejnému počtu rošád sáhl i Dovalil, jehož tým musel v desáté minutě přestát první šanci útočníka Manchesteru United Welbecka, jehož po nahrávce útočníka Chelsea Sturridge vychytal Vaclík. Další minuty už patřily Čechům, kterým na tribuně drželi palce i šéf svazu Ivan Hašek, reprezentační manažer Vladimír Šmicer a kouč národního A týmu Michal Bílek.

Debutant v základní sestavě Mareček v 17. minutě nebezpečně pálil pod břevno, Mazuchovi pak po rohu chyběl jen kousek ke gólové dorážce a v dobré pozici promáchl i záložník Gecov. To už u postranní čáry dával najevo svoji rozmrzelost kouč Pearce, který několika výlevy ukázal, proč se mu v dobách hvězdné kariéry přezdívalo Psycho. Jeho svěřenci mu nezvedli náladu ani při dalších promarněných náznacích Cleverlyho a Sinclaira.

Chramosta v závěru zařídil obrat

Dlouho se hledal Sturridge, který se letos při hostování v Boltonu od ledna blýskl osmi brankami v Premier League. Angličané, kteří jako jediní účastníci turnaje nechyběli na posledních třech ME, hledali rytmus i po poločase, kdy už Češi vyčkávali spíš na své polovině. Reprezentanti Albionu dlouho vypadají, že marně hledají cestu k otevření semknuté české defenzivy.

Nenápadné obléhání Vaclíkovy branky nakonec pro Anglii skončilo úspěchem. Čtvrt hodiny před koncem se vyplatila spolupráce hvězdného útočného dua, Sturridge ostrým centrem našel mezi českými zadáky hlavu Welbecka a ten z jediné čisté anglické šance zmrazil české mladíky.

Situace už pro Dovalilův tým ve Viborgu vypadala téměř bezvýchodně, ale český trenér ukázal dokonalý cit pro střídání. Anglie se nechala zatlačit na vlastní polovinu a stihl ji za to trest. Po akci Gecova minutu před koncem se před brankářem zorientoval Chramosta a klíčovým vyrovnáním dokonale oslavil svůj debut na ME.

Útočník Mladé Boleslavi byl největší hvězdou, i když na hřišti strávil jen chvíli. Ve čtvrté minutě nastavení si pak na ofsajdové hranici počkal na dlouhý pas a přihrávkou před prázdnou branku vybídl dalšího střídajícího hráče Pekharta ke stvrzení českého úspěchu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články