Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Sedmnáctka má na MS skromný i odvážný plán: hrát tvořivě

Praha - Čeští fotbalisté do 17 let zažijí svou historickou premiéru na mistrovství světa. Šampionát v Mexiku zahájí proti výběru USA, následně se ve skupině D utkají s Novým Zélandem a Uzbekistánem. Cílem týmu trenéra Josefa Csaplára je porovnat své schopnosti ve světové konkurenci a hrát tvořivý fotbal. Pokud to povede k postupu, bude to prý bonus navíc. Úvodní zápas vysílá v noci na zítřek ČT4 a web Sportživě.cz od 00:50.

"Češi už několikrát ukázali, že jsou na takových šampionátech schopni výsledky ubránit. My ale potřebujeme zjistit, jaké jsou naše individuální hráčské schopnosti v porovnání se světovou špičkou," objasnil své plány Csaplár. "Proto chceme soupeři vnutit vlastní hru. Pokud tato hra přinese úspěch, bude to jen dobře. Pokud soupeř bude lepší a přehraje nás, se ctí odjedeme domů," dodal trenér.

Trenér Josef Csaplár:

"Celý problém českého fotbalu je, že se na někoho připravujeme. Jak soupeři fotbal otrávíme a jak mu budeme škodit. Ale moje filozofie je, že neřešíme soupeře, ale sebe. Chceme se soustředit na naši hru."

Česká výprava se usídlila ve vnitrozemním městě Torreón, které leží v poušti Chihuahua ve výšce přes 1 000 metrů nad mořem. "S časovým posunem se dokážeme srovnat. Horší to bude s klimatickými podmínkami. Čeká nás město v poušti, 35 stupňů Celsia a nadmořská výška v úrovni Sněžky. Nestačil by ani měsíc, abychom si na to zvykli. Uvidíme až na místě, co to s námi provede. Ale nepřemýšlím o tom, jestli to pro nás bude výhoda, či nevýhoda. Takové to je, změnit to nemůžu. Tečka," odmítl se Csaplár na nezvyklé podmínky vymlouvat.

Cíl: Dosáhnout harmonie mezi výkonem a výsledkem

Šampionátu se účastní 24 týmů, které jsou rozděleny do šesti skupin. Do osmifinále postoupí vždy první dva týmy a čtyři nejlepší celky na třetích místech. "Náš cíl je dosáhnout harmonie mezi výkonem a výsledkem. Samozřejmě chceme dosahovat co nejlepších výsledků, ale pokud by se nám to podařilo nehezkým a nekvalitním fotbalem, tak z toho radost mít nemůžu," řekl Csaplár. "Nejdůležitější pro kluky je zkušenost, která bude dalším kamínkem na jejich cestě do budoucna," dodal.

Nominace české reprezentace do 17 let pro MS:

Brankáři: Zima (Slavia), Macej (Ostrava), Kolář (Liberec).

Obránci: Adamec (Juventus), Filip, Lüftner (oba Teplice), Štěrba (Olomouc), Karafiát.

Záložníci: Čermák (oba Sparta), Kadula (Č. Budějovice), Nerad (Bohemians 1905), Salašovič (Slavia), Špavelko (Ostrava), Trávník (Slovácko), Strada (Teplice).

Útočníci: Kundrátek, Stratil (oba Ostrava), Mašek (Příbram), Svoboda (Dukla), Černý (Plzeň), Juliš (Sparta).

První zápas sehrají Češi v noci na pondělí proti USA, o tři dny později vyzvou Nový Zéland a skupinu zakončí proti Uzbekistánu. "Naše skupina postrádá tradičně silné fotbalové země, ale v mládežnickém fotbale platí trošku jiná pravidla. Silný ročník se čas od času urodí kdekoliv na světě," řekl Csaplár. "Každý soupeř bude velká neznámá a jakési překvapení. Teď se připravujeme hlavně na Američany, protože Nový Zéland a Uzbekistán uvidíme v jejich zápasech na šampionátu," doplnil.


Na turnaji chybí finalisté z roku 2009 Švýcarsko a Nigérie, které neprošly kvalifikací. Nigérie, nejúspěšnější tým v historii šampionátu, vypadla už v 1. kole africké kvalifikace. Mezi favority bude tradičně patřit Brazílie, která vyhrála turnaj stejně jako Nigérie třikrát a dvakrát byla poražena ve finále.

Složení základních skupin MS fotbalistů do 17 let:

Skupina A: Mexiko, KLDR, Kongo, Nizozemsko,

Skupina B: Japonsko, Jamajka, Francie, Argentina,

Skupina C: Uruguay, Kanada, Rwanda, Anglie,

Skupina D: USA, ČR, Uzbekistán, Nový Zéland,

Skupina E: Burkina Faso, Panama, Německo, Ekvádor,

Skupina F: Austrálie, Pobřeží slonoviny, Brazílie, Dánsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články