Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Japonsko-český souboj rozhodne o vítězi Kirin Cupu

Jokohama (Japonsko) - Až třetí zápas fotbalového turnaje Kirin Cup rozhodne o jeho vítězi. Předchozí dva duely skončily shodně bez branek, a tak každý vstřelený gól v dnešním utkání Japonsko - Česká republika bude mít klíčový význam pro konečné pořadí. Zatím jsou ve hře o putovní pohár a sto tisíc dolarů všechna tři mužstva včetně Peru, které už z Japonska odcestovalo. Češi by v případě vítězství zopakovali svůj třináct let starý triumf, ale stát se může, že společným vítězem budou dvě, nebo dokonce tři mužstva. Pořadatelé totiž nemají další kritéria, jak určit nejlepší tým. Hlavním rozhodčím zápasu je Martin Atkinson z Anglie, stadion pro 72 tisíc diváků je beznadějně vyprodán. Utkání začne ve 12:30 SELČ, přímo ho vysílá ČT4 a web Sportživě.cz.

Do turnaje vstoupil český celek rozpačitě, remízu jen ubránil. "V prvním utkání se nám nedařil plán častěji držet míč. Proti Japonsku počítám s lepším výkonem, i když to asi bude jiný zápas. Soupeř není sice tak technicky vyspělý jako Peru, o to více má ve své hře disciplíny, výbušnosti a zarputilosti," prohlásil trenér Bílek.

Češi se přesunuli náročnou šestihodinovou cestou autobusem do Jokohamy už v neděli, v pondělí absolvovali jediný trénink na Nissan stadionu, kde se bude utkání hrát. V Jokohamě panuje velké dusno, teploty se přes den blíží třicetistupňovým hodnotám, ale v pondělí večer se ochladilo a nižší teplota by měla být i v úterý.

Je nám líto, video expirovalo.
Česko se utká s Japonskem v Kirin Cupu

Vítězové Kirin Cupu:

2009: Japonsko

2008: Japonsko

2007: Japonsko

2006: Skotsko

2005: Peru a Spojené arabské emiráty

2004: Japonsko

2001: Japonsko

2000: Japonsko a Slovensko

1999: Belgie a Peru

1998: Česká republika

1997: Japonsko

1996: Japonsko

1995: Japonsko

1994: Francie

1993: Maďarsko

1992: Argentina

1991: Japonsko

Bílek stejně jako před prvním zápas s denním předstihem oznámil předběžnou sestavu, ale tentokrát tam mohou být změny. Kušnír hrát vůbec nemůže kvůli zranění kotníku. Otazník stále visí nad Sivokem (záda), který však už dnes trénoval, a také nad Kadlecem (stehenní sval), na jehož místě by případně nastoupil Gebre Selassie.

Také pro Japonce to je významná příprava na kvalifikační boje, další absolvují až v srpnu, kde se střetnou s Korejskou republikou. Původně měli jako host vyrazit i na červencový jihoamerický šampionát, jenže po březnovém zemětřesení cestu odvolali. Trenér Alberto Zaccheroni týmu "modrých samurajů" vládne pevnou rukou, od jeho říjnového příchodu se mu daří, vyhrál s ním počátkem roku i mistrovství Asie a věří, že také Kirin Cup zůstane znovu v japonském držení.

Otázkou je, zda bývalý kouč Juventusu Turín dá v úterý první šanci devatenáctiletému Takašimu Usamimu z Ósaky, který je považován za velký talent. Trenér ale přehnané pochvalné ódy na mladíkovu hlavu brzdí. "Nejdříve ho musíme poznat, jak dokáže pracovat pro tým. Talent neznamená všechno," mírnil japonská média, která tlačila Usamiho do týmu už pro březnovou neodehranou přípravu.

Hráči se zatím špatně smiřují s tím, že i v úterý hodlá kouč zkoušet podobně jako proti Peru neobvyklé rozestavení 3-4-3. "Je to příprava, v té se musí zkoušet nové věci a asi chvíli potrvá, než si zvykneme," povzdechl si pro japonská média Keisuke Honda. Zaccheroni je však přesvědčen, že pokud hráči budou plnit své úkoly, je systém vhodnou alternativou.

Předpokládané sestavy:

Japonsko: Kawašima - Učida, Konno, Jasuda - Ienaga, Endo, Nagamoto, Jošiba - Okazaki, K. Honda, Maeda. Trenér: Zaccheroni.

Česko: Čech - R. Hubník, Sivok, Rajnoch, Kadlec - Petržela, Vacek, Kolář, Rezek - Fenin, Lafata.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články