Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Blatter chce do \"komise moudrých\" Kissingera a Cruyffa

Curych - Znovuzvolený prezident FIFA Sepp Blatter chce, aby vnitřní problémy federace, potýkající se s korupčním skandálem, pomohly řešit velké osobnosti ze světa fotbalu i mimo něj. Členství v takzvané "komisi moudrých lidí" už přislíbil bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger, dalším členem by mohla být nizozemská legenda Johann Cruyff.

Kissingerův souhlas s pomocí mezinárodní federaci potvrdila jeho mluvčí. Osmaosmdesátiletý rodák z bavorského Fürthu, jenž byl americkým ministrem zahraničí v 70. letech pod prezidenty Richardem Nixonem a Geraldem Fordem, je velkým fotbalovým fanouškem. Podílel se i na neúspěšné kandidatuře USA na pořádání mistrovství světa v roce 2022.

Právě letošní rozhodování o organizátorech MS 2018 a 2022 rozpoutalo korupční skandál, jenž ovlivnil i středeční prezidentskou volbu. V ní neměl Blatter protikandidáta, neboť jeho jediný konkurent Mohamed bin Hammám čelí obvinění, že se kvůli volbě pokusil podplatit lídry konfederace pro Severní a Střední Ameriku CONCACAF v čele s viceprezidentem FIFA Jackem Warnerem.

V reakci na aféru rozhodl kongres FIFA, že příště bude pořadatele světových šampionátů volit všech 208 členských zemí, nikoli pouze čtyřiadvacetičlenný výkonný výbor jako dosud.

Blatter se nehodlá mstít anglickému svazu

Staronový prezident FIFA Sepp Blatter nechce dělat anglické Fotbalové asociaci FA problémy kvůli tomu, že chtěla středeční volbu odsunout. "Necítím nic negativního vůči asociacím, které mě nevolily," prohlásil Blatter. "Jsem prezidentem všech sdružení a budu spolupracovat se všemi," dodal.

Kongres včera zamítl návrh FA, která chtěla hlasování o několik měsíců odložit, aby byl čas na prošetření korupčních skandálů. Návrh podpořilo pouze 17 delegátů, stejný počet se zdržel hlasování a 172 členů kongresu bylo proti. Dva delegáti nemohli hlasovat. K odložení voleb bylo potřeba 75 procent hlasů kongresu.

Henry Kissinger
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články