Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Plzeň je mistrem ligy. Vydělá na tom?

Plzeň - Fotbalová Viktoria Plzeň vybojovala minulý víkend svůj historicky první prvoligový titul. Triumfální úspěch získala už kolo před oficiálním koncem ligy a titulem navíc oslavila své sté narozeniny. Jak se ale triumf projeví na ekonomice klubu? První odměna už se rýsuje. Za svůj mistrovský titul dostane svatostánek Viktorky ve Štruncových sadech od plzeňského magistrátu nový kabát.

"Jsme snad jediný stadion v současné době, který prochází rekonstrukcí v podobě financování z města," tvrdí generální manažer klubu Adolf Šádek. Ekonomický přínos je ale zatím minimální - klubovou kasu obohatila jen prémie od Českomoravského fotbalového svazu. "Mistr Gambrinus ligy dostává od fotbalového svazu 15 milionů korun," upřesňuje mluvčí ČMFS Jaroslav Kolář.

Plzeň může na titulu paradoxně prodělat. V některých klubech mají totiž hráči často ve smlouvách za podobný úspěch zakotvené fixní částky, které leckdy přesáhnou příjmy od fotbalového svazu. Klubová kasa se může zahojit spíš na prodejích hráčů.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Lucie Müllerové

Finanční úspěchy Viktorie Plzeň budou podle odborníků ale hodně záviset na jejím případném působení v play-off Ligy mistrů. Své o tom ví například Sparta, která je držitelem největšího počtu domácích titulů.

Za druhé a třetí předkolo Ligy mistrů jsou odměny minimální, ale postup do play-off, tedy 4. předkola se už vyplatí. "Klub může utržit 52 milionů, v případě, že nepostoupí do hlavní části této soutěže. Pokud by se to mistrovi podařilo, hovoří se o příjmech ve výši 200 milionů korun," vysvětluje mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Pokud Viktorka v Lize mistrů uspěje, můžou vzrůst raketově ceny hráčů. "Jestli budou vést rozumnou přestupovou politiku a vydrží se základním kádrem minimálně ještě půlrok a zahrají úspěšně evropské poháry, potom se bonita hráčů zvedá o desítky procent, třeba i dvojnásobek," říká hráčský agent Pavel Zíka. Se současným kádrem a dobrým losem má Plzeň podle fotbalových expertů šanci 50 na 50 probojovat se do základní skupiny Ligy mistrů.

Radost plzeňských hráčů
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články