Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta před derby myslí na titul, Slavia hlavně na záchranu

Praha - V naprosto odlišné situaci oproti předchozím sezonám se utkají v dnešní dohrávce 23. kola první ligy fotbalisté dvou nejslavnějších českých klubů. Sparťané jsou stále ve hře o obhajobu mistrovského titulu, zatímco Slavia myslí stále především na záchranu v soutěži. Sparta je sice v tabulce výrazně výše než její soupeř, ale po prohrách v Plzni a Jablonci už má hodně starostí s tím, aby ještě oživila svoje mistrovské ambice. "Naše postavení nás sice staví do role favorita derby, ale třeba náš poslední výkon by v derby rozhodně nestačil," uvedl letenský trenér Jozef Chovanec. Přímý přenos vysílá od 20:00 Čtyřka a web ct4sport.cz.

Sparťané proto chystají několik výrazných změn, jak tým oživit. "Některé změny jsou vynucené, ale v některých případech budeme muset reagovat na náš výkon. Když nejsme spokojeni, musíme ke změnám sáhnout," prohlásil Chovanec.

Přinejmenším dvě změny v obraně vyplývají z toho, že kapitán Tomáš Řepka bude pykat za nesportovní gesto v Jablonci. Na jeho post Chovanec posune Tomáše Zápotočného a na pravou stranu se vrátí uzdravený Ondřej Kušnír. "Absence Řepky je pro nás velkou komplikací, na něm stojí naše defenziva, ale proto jsme v zimě přivedli Zápotočného, aby byl schopen za něj zaskočit," řekl kouč Sparty.

V ofenzivě čeká od svých svěřenců více kombinační hry, což by mohlo platit i na Slavii. "Byli bychom rádi, kdyby nás dobrý výsledek nastartoval pro zbytek ligy," uvedl Chovanec, který přes věčně vypjatou atmosféru derby dal najevo, že by si přál záchranu Slavie pro příští sezonu. "Je to rival, ale současně i partner a neumím si představit, že by oba kluby nehrály v lize."

Slávisté by se na Letnou měli těšit, v posledních deseti duelech dokázali vyhrávat právě jen na půdě největšího rivala. I to možná přimělo trenéra Michala Petrouše k prohlášení, že zápas nemá favorita. "Máme šanci v derby uspět i proto, že Sparta bude pod větším tlakem. Honí titul, každá další ztráta jí může být osudná. My sice také nejsme v jednoduché situaci, ale tentokrát budeme v mírné psychické výhodě a chtěli bychom toho využít, můžeme víc získat," prohlásil Petrouš.



K optimismu má důvod, protože na jaře ještě slávisté neprohráli a jejich pozice v boji o záchranu je výrazně lepší, byť na sestupovou příčku mají jen šest bodů náskoku. Sparta má podle Petrouše stále svoji sílu a z jejích posledních výkonů nelze usuzovat, že by na svých možnostech ubrala. "Teď se Spartě sice něco nepovedlo, ale o to svědomitěji se připraví na derby," mínil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články