Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Získá Slavia licenci? Do konce května bude jasno

Praha - Klubům první fotbalové ligy dnes vypršel termín pro podání žádosti o udělení profesionální licence, která je nezbytnou podmínkou pro start v příštím ročníku nejvyšší soutěže. Licenční komise nyní bude vyhodnocovat podklady od jednotlivých celků a posuzovat, zda splňují podmínky řízení. Jasno o udělení licencí by mělo být nejpozději do 30. května. "Licenční komise by měla zasednout a rozhodnout někdy v první polovině května. Kluby se pak případně mohou obrátit se stížností na odvolací orgán. Definitivně rozhodnuto bude do 30. května," řekl předseda licenční komise Bohuslav Pavlík.

Klub musí v řízení vyhovovat ve čtyřech základních oblastech. Jednou z hlavních podmínek je, aby nedlužil hráčům, zaměstnancům klubu ani dalším subjektům. "Podmínkou pro splnění je několik základních věcí. Jedná se o otázky stadionu, personálního obsazení, přístupu k mládeži a samozřejmě ekonomiky," uvedl Pavlík.

O licenci žádá i pražská Slavia, kterou tíží ekonomické problémy a dluhy přes 100 milionů korun. Hlavní část sumy činí dluh bývalému majiteli britské společnosti ENIC. Pražané získali na konci minulého roku dovolání k vyšší soudní instanci a na to, aby uhradili částku, mají čas do listopadu. 

Prý ale nezískali oprávnění uhradit závazek ve splátkách, jak v minulých dnech spekulovala některá česká média. "Není pravda, že Slavia je na základě soudního rozhodnutí oprávněna splatit závazek vůči společnosti ENIC ve splátkách. Žádné takové soudní rozhodnutí neexistuje, neexistuje ani žádná jiná dohoda se společností ENIC," uvedl generální ředitel Slavie Miroslav Platil. 

Slávistické vedení podle něj splatilo veškeré dluhy hráčům do konce minulého roku. Zda klub dluží svým fotbalistům a zaměstnancům za první tři měsíce letošního roku, není jasné. Další nepříjemností je pro Slavii verdikt arbitrážní komise ČMFS z minulého týdne, podle kterého Pražané dluží bývalému hráči Gocemu Toleskému údajně statisíce korun. Předseda licenční komise nechtěl předjímat, zda bude mít Slavia a případně i některé další ligové kluby problémy s přidělením licence. "Samozřejmě můžu mít svůj soukromý názor, ale nechci to nijak komentovat," řekl Pavlík.

Miroslav Platil
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Je nám líto, video expirovalo.
Slavia řeší velké dluhy
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články