Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Bývalý šéf Sparty Mach: Do vězení mě dostala ODS

Praha – Někdejší majitel fotbalové Sparty Petr Mach jde do boje s ODS. Ta podle něj může za to, že skončil do vězení. Strana mu prý navíc dluží peníze, které ji Mach půjčoval na výplaty. "Nikdy mi je nevrátila," řekl v rozhovoru pro časopis Týden. Podle bývalého podnikatele teď nastal čas, aby se vyrovnaly účty. Mach se dostal do vězení v roce 1998 za nezaplacené clo za dovezené BMW, odsouzen byl na pět let.

Za kauzou podle něj stáli tehdejší politici z ODS. "Potřebovali mě dostat, tak si vymysleli tohle. Jenomže to auto mi ve skutečnosti vůbec nepatřilo!" Mach tvrdí, že šlo o politický proces. "Hledalo se cokoli, ale nešlo samozřejmě jen o Macha, nýbrž o financování ODS," dodává.

Exšéf Sparty (v roce 1992 ji získal za pět milionů korun), který ODS sponzoroval, navíc tvrdí, že mu strana stále dluží peníze, které jí půjčil. "Jsem si téměř jistý, že se ODS podílela na mém zavření. Asi to pro ni bylo výhodnější než ty peníze vracet." Mluvit chce až teď, v minulosti se prý totiž bál o život. "Ve vězení se mi nemohlo nic stát," vysvětluje. Stranu zatím neoslovil, teprve se na to chystá. O jakou částku jde, nechtěl specifikovat.

Mluvčí ODS Tomáš Bartovský však Týdnu popřel, že by strana Machovi něco dlužila. "Hlavní kancelář ODS žádný závazek vůči Petru Machovi neeviduje," řekl.

Podle svých slov se jako člověk hozený přes palubu cítil strašně. Váží si pouze současného prezidenta Václava Klause, který se jej v minulosti zastal. "Kvůli němu jsem tu stranu sponzoroval. Psal mi do vězení, že ví, kteří to dělají, ale že nevidí způsob, jak je přesvědčit, aby to nedělali," vzpomíná. "Napsal mi, abych neklesal na duchu, že to je v prostředí, kde se nacházím, to nejdůležitější."

Mach také dodal, že koupi Sparty hodnotí s odstupem jako chybu. "Kvůli tomu jsem se stal mediálně známým a využívaným zdrojem pro politiky. Sparta je důležité médium, které ovlivňuje myšlení lidí," upozorňuje.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články