Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Olomouc se drží čela, proti Ústí jí pomohla přesilovka

Praha - Fotbalisté Olomouce se udrželi v kontaktu s čelem tabulky i po 18. ligovém kole. Na úvod jarní části vyhráli na půdě Ústí nad Labem 3:0 a jsou dál třetí. Útočník David Lafata se blýskl hattrickem v severočeském derby s Libercem a měl největší zásluhu na výhře Jablonce 3:0. Ten se tak dostal na čtvrté místo a ztrácí jeden bod na třetí Olomouc, Liberec klesl na osmou pozici. České Budějovice sice brzy vedly nad Teplicemi o dva góly, náskok ale neudržely a utkání skončilo remízou 2:2. Domácí tak utnuli sérii tří porážek, naopak Teplice čekají na vítězství již pět zápasů.

Ústí sice nezačalo špatně a od začátku zápasu se snažilo tvořit hru, jenže zase naráželo na svou podzimní slabinu - kostrbatý přechod přes střed hřiště. Jediné záblesky nebezpečí přinášely akce po stranách. Akce Hanáků vadly na šestnáctce a nedalo se hovořit ani o náznacích příležitostí, než přišla 32. minuta.

Mezi stopery Ústí prošla kolmá přihrávka na Janotku, který byl rázem sám před brankářem Vorlem a míč s přehledem uklidil do sítě. Za dalších sedm minut unikl do brejku od půlky Šultes, před vápnem do něj strčil vracející se Stožický a dostal červenou kartu. 

Po přestávce se domácí nevzdávali ani v oslabení a Olomouc zatlačili, ale do šancí už se dostávali sporadicky. Zároveň nechávali dost prostoru pro brejky, které Sigma uměla využít. V 74. minutě vlétl do vápna Přikryl, jeho ránu Vorel vyrazil, ale dorážka Martina Doležala už v síti skončila.



Dvacetiletý Doležal se vrátil do Olomouce z podzimního hostování v Třinci a návrat na ligový trávník mu evidentně svědčil. V 78. minutě se nejlépe zorientoval při centru Vepřeka a jeho teč znamenala definitivní konec ústeckých nadějí.

FK Ústí nad Labem - SK Sigma Olomouc 0:3 (0:1)

Branky: 74. a 78. Martin Doležal, 32. Janotka. Rozhodčí: Matějek - Wilczek, Mencl. ČK: 39. Stožický. ŽK: Jindráček (oba Ústí). Diváci: 1 253.

Liberec se sice v bitvách o krále Podještědí pyšní dlouhodobě úspěšnou bilancí a v předchozích deseti zápasech prohrál jediné severočeské derby, ale dnes se hrálo v jablonecké režii. Domácí uštědřili soupeři tvrdý direkt hned z prvního útoku: Kovaříkův pas z levé strany nedůrazná liberecká obrana neodvrátila a dobíhající Lafata lehkou dorážkou dokázal, že Jablonec možná nebude bolet odchod podzimního nejlepšího střelce týmu Pekharta do Sparty.

Liberečtí sice po inkasovaném gólu dobře kombinovali, ale jejich útoky se rozbíjely o jabloneckou obranu. Jablonec byl mnohem efektivnější: V šesté minutě skončila na tyči tečovaná rána Pitáka. Liberečtí před brankou domácích tápali, jako by jim chyběla přímočarost a rychlost forvarda Keriče, nové sparťanské akvizice. 

Jablonci vyšla sázka na útoky vedené po levé straně. Záložník Kovařík dvě minuty před poločasem znovu pláchl obráncům a jeho skvělý pas proměnil Lafata v dvoubrankové vedení domácích. Z Lafaty se stává kat Slovanu: Dnes dal už pátý gól z posledních čtyř konfrontací.

Jeho druhý gól Liberec hodně nalomil. Jestliže v prvním poločase hosté dokázali alespoň kombinovat a držet míč, po pauze dlouho hledali tvář. Až po dvaceti minutách mohl Slovan vrátit do hry Nezmar, ale neuspěl ani ve své druhé šanci. Jablonec neměl s rivalem žádné slitování. Stoper Beneš po čtyřicetimetrovém sólu našel skvostným centrem Lafatu a ten v euforii po přesné hlavičce mohl slavit po téměř sedmi letech svůj druhý hattrick v české lize.

FK Baumit Jablonec - FC Slovan Liberec 3:0 (2:0)

Branky: 1., 43. a 70. Lafata. Rozhodčí: Královec - Zlámal, Lhoták. ŽK: Lafata - Nezmar, Gebre Selassie, Vácha. Diváci: 4 221.

Jihočeši začali s velkým úsilím a téměř celý první poločas patřil jejich útočným manévrům. Domácí poprvé skórovali ve 12. minutě, ale Ondráškův gól rozhodčí neuznal pro ofsajd. Domácím to energii nesebralo, dočkali ve 25. minutě. Otepka rozehrával standardní situaci z pravé strany, na míč si vyskočil Horejš a hlavou zamířil k tyči. Grigar si sice na balón sáhnul, ale gólu zabránit nedokázal.


Povedenou první půlhodinu potvrdili Jihočeši o dvě minuty později. Aktivní Ondrášek se prosadil na levé straně a střelou na vzdálenější tyč překonal Grigara podruhé. Teplice působily bezradně a s obtížemi bránily ofenzivní akce domácích. Jenže když už se Jihočeši viděli v kabině, Tepličtí udeřili. Mareš se zbavil dvou bránících hráčů a levačkou překonal Kučeru.

Po přestávce začali opět lépe domácí, ale Pecka ani Otepka v koncovce neuspěli. Tepličtí však už nenechali soupeře rozjet do takového tempa jako v prvním poločase. Také díky tomu, že v 58. minutě vyrovnali. Došek si narazil míč a prosadil se střelou z hranice pokutového území. Ačkoli měly oba týmy ještě několik větších šancí, utkání nakonec skončilo nerozhodně 2:2.

SK Dynamo České Budějovice - FK Teplice 2:2 (2:1)

Branky: 25. Horejš, 27. Ondrášek - 45. Mareš, 58. Došek. Rozhodčí: Paták - Pospíšil, Teuber. ŽK: Laštovka, Hudson, Lengyel - Mareš, Matula, Došek, Kalivoda. Diváci: 2 440.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články