Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Chovanec vzal vinu na sebe, za záměnu hráčů dostal pokutu

Praha - Generální manažer fotbalové Sparty Praha Jozef Chovanec dostal od vedení klubu vysokou pokutu za to, že v úterním přípravném utkání proti Petrohradu nasadil do hry tři fotbalisty, kteří byli omluveni z reprezentačních zápasů, a navíc v cizích dresech. Funkcionář, který je současně hlavním trenérem mužstva, vzal vinu na sebe a omluvil se. Sparta to uvedla v prohlášení zaslaném médiím, podle kterého klub také poslal omluvné dopisy ČMFS i Chorvatskému fotbalovému svazu.

Sparťané nasadili do úterního přípravného utkání se Zenitem Petrohrad ve Španělsku Václava Kadlece, Tomáše Pekharta a Manuela Pamiče, přestože všichni byli ve stavu nemocných. Klub je totiž omluvil z reprezentačních srazů české jednadvacítky, v případě Pamiče chorvatského áčka. Navíc všechny tři hráče nechal hrát v "utajení" v dresu jejich spoluhráčů. Na záměnu se přišlo poté, co Petrohrad uveřejnil fotoreportáž z utkání na svém webu.

Jozef Chovanec:

"V daný moment mi nedošlo, jaké může mít moje rozhodnutí důsledky. Nasazením dříve omluvených hráčů jsem v žádném případě nechtěl poškodit dobré jméno českého fotbalu ani Sparty. V konečném důsledku je z toho ostuda, což mě velmi mrzí a omlouvám se za to. Pokud za to má někdo nést následky, pak jsem to já, nikoli hráči."

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta podvedla reprezentaci

Chovanec prý rozhodnutí učinil sám bez konzultace s dalšími členy klubového vedení. "Jednalo se o nešťastnou komunikaci směrem k reprezentaci i k vedení klubu. Toto rozhodnutí jsem učinil spontánně před začátkem utkání v přímé souvislosti s blížícím se zápasem s Liverpoolem," vysvětlil kouč, proč poslal na hřiště tři hráče, kteří chyběli svým reprezentačním výběrům - Kadlec s Pekhartem kvůli nemoci, Pamič kvůli zraněnému kolenu.

I dnes se však sparťané hájí tím, že dresy jiných hráči navlékli kvůli tomu, že se o jejich startu rozhodlo na poslední chvíli. Jejich zdravotní stav se prý výrazně zlepšil, Chovanec se rozhodl nasadit je až těsně před utkáním a dresy trojice marodů nebyly na stadionu k dispozici.

Šmicer: Sparta by se měla přiznat

Manažer reprezentačního áčka Vladimír Šmicer však tvrdí, že takové výmluvy Spartě nepomohou. "Já si myslím, že takovéhle vysvětlení a výmluvy nejsou hodny velkého klubu, jako je Sparta. Zdá se mi to naivní, spíš by se měli přiznat. Takhle je to jenom horší. Určitě byla šance domluvit se předem, myslím, že bychom to dovedli pochopit. Navíc ta situace s výměnou dresů, to zavání velkým podvodem," řekl Šmicer.

Vladimír Šmicer:

"Určitě nemá smysl finanční trest. To by potom mohly kluby posílat akorát na svaz peníze a kluci by zůstávali doma."

Odhadnul také, že by hráčům mohla být zastavena činnost. "Kdybych to mohl ovlivnit ze své pozice, určitě bych zastavil činnost hráčům. Pro klub je to největší trest, když nebudou moci hrát," naznačil, jak by mohla rozhodovat disciplinární komise.

Každopádně sparťané si mohou oddechnout alespoň, co se týká situace kolem Pamiče, protože Chorvaté si podle všeho stěžovat nebudou. "Podle chorvatského tiskového mluvčího trenér Bilič zavolal na Spartu a mluvil s Pamičem a snad i s lékařem. Dozvěděl se, že Pamič je fit tak na 60 procent, a tak se rozhodl, že ho nominovat vůbec nebude. Takže pro ně je to vyřešená věc," řekl Kolář.

Disciplinární komise by měla zasednout ještě před začátkem ligy, s největší pravděpodobností mezi zápasy Sparty s Liverpoolem 21. nebo 22. února.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články