Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

ME jednadvacítek 2013 v Česku nebude, turnaj uspořádá Izrael

Nyon - Česká republika nebude hostit mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v roce 2013. Výkonný výbor UEFA dnes rozhodl, že turnaj uspořádá Izrael. Vedle ČR neúspěšně kandidovaly ještě Anglie, Bulharsko a Wales. UEFA to oznámila v tiskové zprávě. "Jsem zklamaný, protože chci pokaždé vyhrávat a i v tomto případě jsem chtěl šampionát jednadvacítek přivést do České republiky," řekl Petr Fousek, který vedl českou kandidaturu. "Na druhou stranu to pro nás může být motivace do dalších let, abychom na některých věcech ještě zapracovali. Ale je na výkonném výboru, zda bude znovu kandidovat," uvedl fotbalový diplomat.

Českomoravský fotbalový svaz se o šampionát jednadvacítek ucházel v novém formátu závěrečného turnaje poprvé v historii, a přestože jeho kandidaturu podpořil jako hlavní ambasador nejlepší fotbalista Evropy z roku 2003 Pavel Nedvěd, nakonec neuspěl. Češi nabízeli, že se turnaj odehraje na stadionech v Praze na Letné a v Edenu, v Olomouci a Uherském Hradišti. 

Představitelé UEFA neuvedli, jak hlasování třináctičlenného výkonného výboru dopadlo. Podle zákulisních informací se ale nakonec rozhodovalo právě mezi kandidaturou České republiky a Izraele a ze souboje vyšel vítězně stát z Blízkého východu. Izrael prý získal osm hlasů, Česká republika pět.

Petr Fousek reaguje na neúspěšnou kandidaturu

"Na nás je, abychom si z toho vzali ponaučení. Pokud budeme kandidovat v budoucnu, třeba budeme disponovat lepší infrastrukturou a stadiony. Pomoci nám může také to, že se na nás už dá pohlížet jako na zemi, která už jednou neúspěšně kandidovala."

Izrael se organizace šampionátu ujme poprvé, v minulé volbě o pořádání letošního ME jen velmi těsně v pomyslném souboji podlehl Dánsku. Izraelci mladé fotbalisty přivítají na stadionech v Tel Avivu, Haifě, Netanji a Petahu Tikva. 

Losování kvalifikace mistrovství Evropy jednadvacítek v roce 2013, kde má pořádající Izrael účast jistou, se uskuteční 3. září v Nyonu. Los bude zajímat i nově se tvořící český tým. Stávající výběr zažije svůj vrchol právě na červnovém ME v Dánsku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články