Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Sparta může přeskočit Slavii, ve Vršovicích půjde o záchranu

Praha - Nejméně na dva dny se fotbalisté Sparty mohou dostat do čela prvoligové tabulky, pokud se jim podaří v sobotu porazit České Budějovice. Slavia se však může na první místo vrátit v případě pondělní výhry v Plzni. Víkendové 24. kolo může mnohé naznačit také v boji o záchranu, kde dojde k přímému duelu mezi posledními Bohemians 1905 a předposledním Kladnem.

Sparťanští fotbalisté
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Kolo odstartuje zápas Liberce s Mladou Boleslaví. Severočeši se v případě výhry mohou přiblížit k pohárovým příčkám, o nichž před jarem ani nesnili, hosté zase mohou najít klid pro zbytek jara. Půjde o souboj velkých rivalů, kteří si v posledních letech nedali nic zadarmo: ze sedmi vzájemných duelů pětkrát zvítězili hosté. V domácím týmu se může dočkat 250. ligového startu obránce Janů.

Liberečtí se po bídném vstupu do sezony rozjeli, Mladá Boleslav i po výměně trenérů zůstává ve spodní polovině tabulky. "Nikde není psáno, že naše série neskončí. Každá další výhra ale potěší, navíc tento zápas bereme také jako přípravu na středeční pohárový zápas v Třinci," připomněl trenér Ladislav Škorpil hlavní letošní cíl. Doufá ve start chorvatského střelce Keriče, kterého v týdnu trápila viróza.

Také Mladá Boleslav má soupeři za minulé sezony co vracet. "Musíme se vyvarovat individuálních chyb, které nás stály lepší výsledky na Bohemians a také doma s Brnem. Samozřejmě si chceme pohlídat i začátek utkání a zase nedostat gól ve 24. vteřině, jako se nám to stalo s Brnem," uvedl kouč Karel Stanner, jenž se v přímém souboji postaví proti Škorpilovi, s nímž před lety spolupracoval v Hradci Králové. Zajímavý zápas zažije i záložník Hodúr, který ještě na podzim hrál za Slovan.

Sparta přivítá České Budějovice v utkání dvou klubů s rozdílnými cíly. Jihočeši už by si rádi přiblížili ligovou definitivu pro příští sezonu, zatímco domácí si nemohou v boji o titul dovolit klopýtnout. Také na Letné bude jubilant - Horváth může odehrát 250. zápas v nejvyšší soutěži, do sestavy by se mohl vrátit Kisel. Trenér Michal Bílek ví, že Jihočeši zlomili jarní tápání a nemají co ztratit. "Jaro nezačali dobře, ale výhra nad Bohemians je asi postavila na nohy," řekl kouč.

České Budějovice v české lize vyhrály na Spartě pouze jednou, ale už to bude patnáct let a vstřelily zde za tu dobu pouze dva góly. Pro trenéra Františka Straku je zápas na Letné vždy výjimečný. "Pro nás bude důležité hlavně nemít strach a snažit se plynule přecházet do protiútoků. Můžeme jen získat," prohlásil trenér.

Ostrava je stále ve hře o bronz a účast v Poháru UEFA, ovšem tentokrát ji čeká oříšek v podobě výborně bránícího Jablonce, který povede na Bazalech oblíbený František Komňacký. Trenér Karel Večeřa klade důraz na bezchybnou defenzivu. "Když Jablonec do ničeho nepustíme, myslím, že v útoku máme kvalitu na to dát nejméně jeden gól. Vzhledem k počasí a terénu však může rozhodovat i morálka a vůle," mínil Večeřa. Brankář Petr Vašek odchytá 100. ligový zápas.

Komňacký získal s Baníkem před čtyřmi lety titul. "Rád se do Ostravy vracím, zůstalo zde plno lidí, se kterými si mám co říci. Přijedeme skromně, ale ne se strachem," řekl jablonecký kouč, jehož tým stále nemá jistou záchranu.

Zlín si na jaře trochu kazí podzimní renomé, ale ještě hodně může ve zbytku ligy vylepšit, což naznačil už v Olomouci a rád by tento trend potvrdil i se Žižkovem. "Rádi bychom navázali na výhru v minulém kole, ale vnímám sílu soupeře v jarní části," řekl trenér Pavel Hoftych.

Žižkov s předstihem míří k předsezonnímu cíli - záchraně. "Naposledy jsme doma sice dva body ztratili, ale k definitivnímu klidu nám podle mého chybí tři body. Třeba něco uhrajeme ve Zlíně," uvedl kouč Stanislav Griga.

Brňané se po vítězství v Mladé Boleslavi udrželi v souboji o třetí místo a teď budou napravovat bezbrankovou remízu z minulého domácího duelu s Kladnem. "Očekáváme, že Most bude hrát z obdobně zabezpečené obrany. Proto jsme v týdnu především připravovali varianty, jak defenzivu překonat," řekl trenér Petr Uličný.

Hosté potřebují každý bod k holé záchraně, ale do Brna jedou s malou dušičkou. "Potřebujeme uhrát také něco venku a v Brně to bude pořádně těžké. Při disciplinovaném výkonu se ale dá uspět všude," tvrdí trenér Robert Žák, jehož tým nevyhrál venku 33 utkání a 25 měsíců.

Třetí Teplice se po remíze s Ostravou chystají na další těžkou bitvu, neboť na Stínadla přijede Olomouc. Žlutomodří vymýšlejí, jak překvapit olomouckou obranu, která je třetí nejlepší v lize. "Bude to ještě o hodně těžší utkání než s Ostravou. Nepovedený začátek jara z nás už však spadl, všechno by mělo zase fungovat," prohlásil trenér Petr Rada.

Olomouc bude nejspíše bojovat i za svého trenéra Martina Pulpita, jehož pozice je po trapasu se Zlínem v ohrožení. Sestava projde úpravami, které kouč proklamoval už v předstihu. "Změny samy o sobě ale nic nevyřeší. Hráči si musí uvědomit, že ležérní a lajdácký přístup nevede k dobrým výsledkům a čekám, že podle toho se v Teplicích na hřišti zachovají."

Ve vršovickém Dolíčku se střetnou dva nejhorší týmy tabulky: Bohemians mají za sebou sedm zápasů bez výhry, Kladno ještě o dva více. Pro "Klokany" by další ztráta mohla mít fatální následky. "Ve všech ale převládá víra, že to už zlomíme. Kladno však proti Liberci ukázalo vysokou kvalitu, je velmi dobře organizované směrem dozadu," varoval kouč Zbyněk Busta, který si rozmyslel v týdnu svůj záměr rezignovat.

Kladno už by také potřebovalo sérii zlomit. "Proti Liberci jsme sice předvedli nejlepší výkon jara, ale fotbal se hraje na góly a ne na umělecký dojem. Teď bychom proto rádi předvedli stejnou hru navíc podpořenou góly," řekl hostující trenér Jaroslav Šilhavý, podle kterého se v neděli večer o sestupu v Dolíčku ještě nerozhodne. "Stále zůstanou tři kandidáti," míní reprezentační asistent.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články