Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Jsi gay? V nároďáku si neškrtneš, řekl šéf chorvatského fotbalu

Záhřeb - Předseda chorvatského fotbalového svazu Vlatko Marković prohlásil, že dokud bude ve funkci, nedostane se do reprezentačního týmu jediný homosexuál. Organizace gayů si na něj proto chtějí stěžovat u UEFA a plánují i žalobu. "Dokud budu prezidentem svazu, nebudou v chorvatské reprezentaci žádní homosexuálové," prohlásil v rozhovoru pro deník Večernji List třiasedmdesátiletý Marković. Na otázku, jestli se někdy ve fotbale potkal s gayem, odpověděl: "Ne, fotbal naštěstí hrají jen zdraví lidé."

Na jeho slova už reagovaly organizace chorvatských homosexuálů, podle kterých Marković porušil chorvatské i mezinárodní zákony. Proto mají v plánu funkcionáře zažalovat a stěžovat si na něj u UEFA.

Bývalý trenér chorvatské reprezentace se už za své prohlášení omluvil. "Hloupě jsem se vyjádřil. Neměl jsem v úmyslu nikoho urazit," uvedl. "Nemám nic proti žádné menšině, už vůbec ne proti homosexuálům. Omlouvám se všem, které jsem urazil," dodal.


Marković nemá s kontroverzními výroky problémy poprvé. Před loňským kvalifikačním zápasem o postup na mistrovství světa obvinil anglické hráče v Premier League ze spiknutí proti chorvatským fotbalistům, které prý chtěli úmyslně zranit.

Před třemi lety dostal od UEFA pokutu 1 825 eur (asi 45 tisíc korun) bývalý trenér Chorvatska Otto Barić za to, že řekl, že v jeho týmu není pro gaye místo. Podobný názor v minulosti zastávali také bývalý šéf Juventusu Luciano Moggi nebo někdejší trenér italské reprezentace Marcello Lippi.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články