Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Český fotbal se stále potýká s diváckým nezájmem

Praha - Český fanoušek je příliš náročný a zhýčkaný evropským fotbalem v televizi. Fandí, jen když se daří a tým vyhrává, když na klub přijde krize, zejí tribuny prázdnotou. O víkendu je na výběr mnoho dalších druhů zábavy, které fotbalu ubírají diváky, včetně českého chatařského fenoménu. To jsou nejčastější odpovědi na otázku, proč se klubům v Česku dlouhodobě nedaří přivábit na stadiony více příznivců.

Herec David Suchařípa je dlouholetým fanouškem Sparty a nestálost fanoušků nejen u nejpopulárnějšího českého klubu vnímá velmi výrazně. "Když budu mluvit konkrétně o Spartě, tak je to dané tím, jak se klubu zrovna daří. Když dobře, tak jsou fanoušci pozitivní, když se naopak nedaří, jsou zvlášť ultras schopni křičet neuvěřitelné věci. Baník měl v mistrovské sezóně narváno, nejlepší atmosféru v republice, každý jim to záviděl. Když to Ostravě přestalo jít, najednou chodily tři tisíce a na stadionu bylo ticho. Nebo případ Bohemky, fanoušci potrestají vlastní klub tím, že přestanou chodit, jen proto, že se přestěhovali na lepší stadion a mají lepší podmínky," nechápe Suchařípa.

Pavel Kuka:

"Těžko se můžeme srovnávat s Německem. Je nesrovnatelně větší, má mnohem víc obyvatel. Na stadionu pro čtyřicet tisíc se ten fanoušek cítí jinak než sice na hezkém, ale malém stadionku pro šest tisíc. Srovnáváme nesrovnatelné."

Je nám líto, video expirovalo.
Fanoušci versus klub

Internacionál Pavel Kuka vidí problém více v náročnosti než nestálosti českých fotbalových příznivců. "Fanoušek to má těžké. Chodí na stadion, kde moc té kvality nevidí, a ještě dlouho to nebude moc lepší. Dobrý fotbal ale dokáže ocenit. A když na rozlučce Vládi Šmicra celý Eden vestoje tleskal Pavlu Nedvědovi jako legendě Sparty, tak se ukázalo, že má respekt k velkým hráčům. Když ale vezmeme v potaz, na jaký fotbal chodí, tak má určitě právo si zanadávat," zastává se fanoušků Kuka.

Ředitel oddělení PR fotbalového svazu Petr Svěcený je v otázce návštěvnosti na stadionech spíše skeptický. "Krátkodobě se návštěvnost možná pomalu lepší, ale v dlouhodobém horizontu vlastně skoro ne a přiznejme si, že se ani moc lepšit nebude. Před dvaceti lety chodilo na fotbal v průměru pět tisíc lidí, kteří chodí dnes a budou chodit i za deset let. Můžeme se snažit, aby v průměru chodilo pět a půl, šest tisíc, ale je naprosto lichá představa si myslet, že doženeme bundesligu a podobné soutěže. Nejde jen o kvalitu, ale ta věrnost fanoušků prostě nikdy nebude taková. Může se stát, že se některý region zblázní, ale to zase v globálu vyrovnají ty týmy, kterým se nebude dařit a o fanoušky dočasně přijdou," realisticky tvrdí Svěcený.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články