Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

O Zlatý míč FIFA se uchází sedm španělských mistrů světa

Curych - Na třiadvacetičlenném seznamu kandidátů na zisk Zlatého míče FIFA pro nejlepšího fotbalistu světa je sedm španělských mistrů světa. Nechybí ani obhájce Lionel Messi z Barcelony a předloňský vítěz Cristiano Ronaldo z Realu Madrid. Jméno prvního vítěze nové ankety bude zveřejněno 10. ledna na galavečeru v Curychu. Během něj bude oznámena nejlepší jedenáctka FIFA a majitele získají také ocenění pro nejlepší fotbalistku, trenéry, trofej za fair play a nejhezčí gól sezony. Čeští zástupci v nominacích chybějí.

Seznamu kandidátů na zisk Zlatého míče dominují Španělé. Mistry světa zastupují Xavi, David Villa, Xabi Alonso, Iker Casillas, Carles Puyol, Andrés Iniesta a Cesc Fábregas. Poražené finalisty z šampionátu v Jihoafrické republice Nizozemce zastupují Arjen Robben a Wesley Sneijder. Bronzový německý tým na seznamu reprezentují Miroslav Klose, Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, nejlepší střelec šampionátu Thomas Müller a Mesut Özil. Brazílii pak reprezentuje trio Daniel Alves, Júlio César a Maicon.

Messi, který loni získal Zlatý míč a ovládl i anketu FIFA pro nejlepšího hráče světa, je jediným nominovaným Argentincem. Na seznamu nechybí ani nejlepší hráč mistrovství světa Diego Forlán z Uruguaye, vedle něj se do nominace dostali také Didier Drogba (Pobřeží slonoviny), Samuel Eto'o (Kamerun) a Asamoah Gyan (Ghana).

Zlatý míč FIFA vznikl letos v červenci spojením prestižních anket francouzského magazínu France Football a mezinárodní fotbalové federace. O držiteli nového ocenění tak rozhodují fotbaloví novináři (jako dosud v anketě France Footballu) a reprezentační trenéři a kapitáni 208 národních mužstev, kteří hlasovali v anketě FIFA.

Nominace na Zlatý míč FIFA:

Xabi Alonso, Iker Casillas (oba Šp./Real Madrid), Cesc Fábregas (Šp./Arsenal), Andrés Iniesta, Carles Puyol, David Villa, Xavi (všichni Šp./Barcelona), Miroslav Klose, Philipp Lahm, Thomas Müller, Bastian Schweinsteiger (všichni Něm./Bayern Mnichov), Mesut Özil (Něm./Real Madrid), Daniel Alves (Braz./Barcelona), Júlio César, Maicon (oba Braz./Inter Milán), Arjen Robben (Niz./Bayern Mnichov), Wesley Sneijder (Niz./Inter Milán), Cristiano Ronaldo (Portug./Real Madrid), Didier Drogba (Pobřeží sl./Chelsea), Samuel Eto'o (Kam./Inter Milán), Diego Forlán (Urug./Atlético Madrid), Asamoah Gyan (Ghana/Sunderland), Lionel Messi (Arg./Barcelona).

Nominace na nejlepšího trenéra:

Carlo Ancelotti (Chelsea), Vicente del Bosque (španělská reprezentace), Alex Ferguson (Manchester United), Pep Guardiola (Barcelona), Joachim Löw (německá reprezentace), José Mourinho (Inter Milán/Real Madrid), Oscar Tabárez (uruguayská reprezentace), Louis van Gaal (Bayern Mnichov), Bert van Marwijk (nizozemská reprezentace), Arséne Wenger (Arsenal).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články