Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fotbalové velmoci touží stvrdit úspěšný podzim, Španělé hrají ve Skotsku

Praha - Fotbalová kvalifikace o postup na mistrovství Evropy pokračuje v úterý dvaadvaceti zápasy a pro většinu reprezentací půjde o poslední soutěžní duel v letošním roce. Úspěšný podzim chtějí před zimní přestávkou stvrdit velmoci, které zatím procházející až na výjimky kvalifikačními souboji bez zaváhání. Sedmička celků, mezi nimi i všichni tři medailisté z uplynulého světového šampionátu Španělé, Nizozemci a Němci, bude usilovat o to, aby si udržela dosavadní stoprocentní bilanci. Před zimní pauzou se v kvalifikaci odehrají ještě dva zápasy v listopadu, program se pak znovu rozjede v březnu.

Šlágrem večera bude souboj Skotů se Španěly, který může naznačit další vývoj v "české" skupině I. Ostrované v pátek podlehli v Edenu svěřencům Michala Bílka 0:1 a jejich kouč Craig Levein sklidil tvrdou kritiku za totální defenzivu a rozestavení 4-6-0 bez jediného klasického útočníka. Skotský trenér svůj taktický záměr brání, přesto zřejmě proti Španělům nasadí do hry jednoho útočníka. "Nezáleží, zda nastoupíme ve stejném rozestavení. Přišli jsme s nějakým plánem na Čechy a s jiným plánem teď přijdeme na Španěly," řekl neurčitě Levein, podle něhož čeká Skoty nejlepší soupeř, s jakým kdy hráli.

Španělé vedou skupinu, i když odehráli o zápas méně než Skotové. Páteční výhra nad Litvou 3:1 se ale nerodila lehce, světoví šampioni zlomili odpor pobaltského soupeře až po přestávce. Překonávání obranného valu čeká Španěly i ve Skotsku, kde triumfovali jen jednou v historii. "Každý tým se chce vytáhnout proti světovým šampionům. Doufáme, že Skotsko nebude mít tolik štěstí jako Litva, a my budeme chladnokrevnější v koncovce, hlavně v začátku utkání," uvedl střelec dvou branek z pátečního duelu Fernando Llorente. Španělům chybějí zranění Torres, Xavi a Fábregas, nejistý je start Xabiho Alonsa a Ramose.

Také zbývající dva medailisté ze světového šampionátu v Africe kráčejí evropskou kvalifikací s naprostým přehledem a bez bodového zaváhání. Zatímco Němci si jedou do Ázerbájdžánu pro "povinné" tři body, vicemistry světa Nizozemce čeká první vážnější prověrka proti Švédům. Oba celky zatím neztratily ani bod a ve vzájemném duelu se utkají o to, kdo přezimuje v čele skupiny E. Seveřané spoléhají na absence v týmu "Tulipánů" a na střelecké schopnosti střelce Ibrahimovice. "Nizozemci s výjimkou finále mistrovství světa dva roky neprohráli, to je velká výzva," řekl švédský kouč Erik Hamrén.

Neporažená Černá Hora jede do Wembley

Souboj o první místo ve skupině uvidí také Londýn, kde Angličané přivítají Černou Horu. Balkánský národ, který teprve tři a půl roku hraje samostatně soutěže UEFA, nečekaně vyhrál všechny tři dosavadní duely shodně 1:0 a ve Wembley by rád uzavřel snový podzim. "Po losu nikdo nevěřil, že bychom mohli jet do Londýna s devíti body. Anglie je obrovským favoritem, ale my jsme si jistí, že můžeme vyhrát. Pro celou Evropu by to byl senzační výsledek," řekl Mirko Vučinič. Angličany trápí marodka. Kvůli zranění vypadli Fabiu Capellovi z kádru Lennon, Jagielka, Terry a naposledy Bent. Do reprezentace se naopak po téměř půl roce vrací Ferdinand a hned si navlékne kapitánskou pásku.

Francouzi po úvodní porážce s Běloruskem porazili Bosnu a Hercegovinu i Rumunsko shodně 2:0 a poskočili do čela tabulky. V nově se rodícím týmu se rázem zlepšila atmosféra po skandálu na světovém šampionátu a nikdo nechybuje o tom, že si svěřenci Laurenta Blanka pojistí vedení ve skupině doma proti Lucembursku. "Přestože jsme lídry, stále víme, že nás čeká dlouhá cesta. Před zápasem s Rumunskem jsem řekl, že týmu chybí zkušenosti, a jedno utkání to nemůže změnit," řekl Blanc.

Portugalci dohánějí pod novým trenérem Paulem Bentem špatný start. Páteční triumf nad Dánskem by podle kouče ztratil význam, pokud by ho tým nepotvrdil na Islandu. "Cílem je být na Euru. První krok jsme udělali a nyní chceme šest bodů ze dvou zápasů," řekl Bento.

Klopýtnout už nechce ani Slovensko, které si v září odvezlo tři body z Moskvy, jenže v pátek prohrálo v Arménii. Trenéru Vladimíru Weissovi vypadli před domácím soubojem s Irskem zraněný Stoch a potrestaný Škrtel. "Jsou to špatné zprávy, ale musíme se s tím vyrovnat. Musíme se zlepšit, v pátek podalo sedm osm hráčů výkon pod svými možnostmi," uvedl Weiss.

Úterní program kvalifikace:

Skupina A:

17:00 Baku: Ázerbájdžán - Turecko,

19:00 Astana: Kazachstán - Německo,

20:45 Brusel: Belgie - Rakousko.

Skupina B:

17:00 Jerevan: Arménie - Andorra,

20:30 Žilina: Slovensko - Irsko,

20:30 Skopje: Makedonie - Rusko.

Skupina C:

17:00 Toftir: Faerské ostrovy - Severní Irsko,

20:30 Tallinn: Estonsko - Slovinsko,

20:50 Janov: Itálie - Srbsko.

Skupina D:

19:30 Mogilev: Bělorusko - Albánie,

21:00 Mety: Francie - Lucembursko.

Skupina E:

17:30 Helsinky: Finsko - Maďarsko,

20:30 Amsterodam: Nizozemsko - Švédsko,

20:30 Serravalle: San Marino - Moldavsko.

Skupina F:

19:00 Riga: Lotyšsko - Gruzie,

20:45 Pireus: Řecko - Izrael.

Skupina G:

20:30 Basilej: Švýcarsko - Wales,

21:00 Londýn: Anglie - Černá Hora.

Skupina H:

20:15 Kodaň: Dánsko - Kypr,

21:45 Reykjavík: Island - Portugalsko.

Skupina I:

21:00 Glasgow: Skotsko - Španělsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články