Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Bílek: Přál bych si plný stadion a lepší koncovku

Praha - Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek před utkáním se Skotskem tuší, že psychická výhoda bude na soupeřově straně. Přesto věří, že těžký zápas pod tlakem jeho mužstvo zvládne a bude se v pražském Edenu radovat z prvního vítězství v kvalifikaci o postup na Euro v roce 2012. Přál by si plné ochozy a lepší koncovku. Reprezentační kapitán Tomáš Rosický doufá, že se tým poučí z poslední porážky se Skotskem, kterou Češi utrpěli v nedávném přátelském zápase, a bude lépe čelit nepříliš četným, ale o to nebezpečnějším útokům. Přímý přenos utkání Česko-Skotsko vysílá od 20:15 ČT4 a web SportŽivě.cz.

Každý jiný výsledek než vítězství by podle Bílka znamenal velkou postupovou komplikaci. "Víme, že se nám nepovedl úvod kvalifikace, když se nám nepovedl zápas s Litvou, o to větší odhodlání musí být. Víme, že už si nemůžeme dovolit klopýtnout. Věřím, že se dáme do zápasu zdravotně do pořádku, všichni budou fit a předvedeme výkon, který nám přinese tři body," prohlásil reprezentační kouč s poukazem na malé šrámy některých hráčů. "Čech má trošku problémy s tříslem, Plašil je nastydlý, Zdeněk Pospěch s Kadlecem jsou hodně unavení, protože jejich zápasové vytížení je enormní," uvedl trenér v pořadu ČT Na slovíčko.

Kapitán Rosický připomněl, že Skotové, ač nemají převahu, dokážou vyhrávat. "Ten zápas (poslední přátelský duel) jsme byli lepší, i když jsme prohráli. Víme, že proti nim můžeme podat stejný výkon, ale také víme, že z minima umějí vytěžit maximum. Doufám, že to pro nás byla lekce," zdůraznil. "Víme, že to je tým, který si nevypracovává až tolik brankových příležitostí, ale efektivita je obdivuhodná. S Lichtenštejnskem třikrát vystřelili na branku, z toho dali dva góly," varoval Bílek.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko... před fotbalovou kvalifikací

Kdo do útoku?

Český tým tlačí bota v obraně. "Baroš v sestavě chybí. Velmi mě mrzí, že ho nebudeme mít pro tento dvojzápas k dispozici," uvedl Bílek. "Problém je, že naši útočníci nehrají stabilně v klubech," řekl Rosický.

I proto se spekuluje, koho trenér pošle do útočné dvojice. Jasné se zdá být zařazení Tomáše Necida, ale otázkou je, kdo bude hrát s ním. Ani na čtvrteční tiskové konferenci však Bílek příliš neprozradil. "Neřeknu, zda to bude kombinace dvou vysokých silovějších hráčů, nebo kombinace vysokého s běhavým hráčem," uvedl trenér. Leccos může naznačit jeho odpověď na dotaz, jak se zatím jeví v přípravě nováček Václav Kadlec. "Vypadá v pohodě, přestože má za sebou pondělní ligovou dohrávku a k týmu se připojil později. Věří si, přes svoje mládí ukazuje, že to je hráč s velkým potenciálem a nebude se bát, i kdyby nastoupil," řekl na adresu nejmladšího člena svého kádru. Jestli se na hřišti objeví v základní sestavě Lukáš Magera nebo Roman Bednář, ukáže se až těsně před úvodním výkopem.

Trenér si stojí za svým, že sestava proti Litvě nebyla defenzivní. Český tým podle něho hraje útočně. "I kdybychom hráli na dva defenzivní záložníky, máme ofenzivní rozestavení. Máme dva stopery, máme dva defenzivní záložníky, ale pak máme krajní obránce, kteří plní roli záložníků až křídel," upozornil.

Bílek: Potřebujeme mít vyprodaný stadion

Trenér má na srdci dvě přání. "Přáli bychom si, aby přišel plný stadion. Přáli bychom si, abychom se více prosadili v koncovce," prohlásil v pořadu Na slovíčko. Na čtvrteční tiskové konferenci pak znovu vyzval fanoušky, aby na tým nezanevřeli i přes poslední prohru a v pátek vytvořili v ochozech bouřlivou atmosféru. "Víme, že jsou ještě nějaké vstupenky k dostání a věříme, že bude vyprodáno. Potřebujeme mít vyprodaný stadion, který nás požene za důležitým vítězstvím," uvedl kouč krátce před prvním tréninkem týmu ve vršovické Synot Tip Areně.

Michal Bílek na reprezentačním tréninku
zdroj: ČTK autor: René Volfík

Hlavní zprávy

Nejčtenější články