Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Komentátor ČT Lípa: Česká jednadvacítka v kvalifikaci naplnila svůj potenciál

Praha – Fotbalová jednadvacítka v posledním zápase kvalifikace o mistrovství Evropy s přehledem porazila Island, a mladí Češi tak potvrdili postup do baráže o finálový turnaj. "Lvíčata" provázel i komentátor redakce sportu Ondřej Lípa. Tým podle něj naplnil svůj potenciál, se kterým do kvalifikace nastoupil. Čeští mladíci jsou před baráží favoritem, a pokud bude mužstvo kompletní, může porazit každého soupeře, míní Lípa. Los baráže proběhne v dánském Herningu v pátek po poledni, barážová utkání se hrají 9. a 13. října. Česko narazí na někoho ze šestice Řecko, Švýcarsko, Ukrajina, Španělsko, Anglie a Bělorusko.

Češi vyhráli skupinu bez porážky a jedinou ztrátu zaznamenali, když v předposledním kole remizovali s Německem 1:1. Právě na Německu Lípa dokumentoval, že situace v této juniorské kategorii ještě neodpovídá zcela seniorskému fotbalu. "Do odvetného zápasu Němci nasadili už novou generaci hráčů, ten první zápas, který Češi vyhráli v Německu 2:1, hrál za domácí úplně jiný tým. Nebyl zdaleka tak dobrý, jako bude třeba za rok ten, se kterým jsme se utkali teď."

Ondřej Lípa:

"Hráči, co tam (v jednadvacítce) jsou, jsou ve svých týmech lídry. Ve vyrovnané soupisce nebyly žádné slabiny."

Situace v jednadvacítce se může měnit rok od roku. "V téhle kategorii jsou ještě hráči pořád labilní, pořád se rozhlížejí herně i mentálně, takže se to ještě nedá srovnávat s áčkem, které by mělo být absolutní špička. Tady občas tým není dostatečně vyspělý jako celek. Proto to někdy může být snadnější, a jindy naopak, když se mezi soupeři sejde výkonnostně silný ročník," hodnotí Lípa.

Jednadvacítka má reprezentačnímu áčku co nabídnout

Každopádně si český tým nedovolil žádné klopýtnutí, jaké se "povedlo" hned na úvod kvalifikace o Euro v Olomouci proti Litevcům reprezentaci dospělých. Pro elitní národní tým už v jednadvacítce roste řada dobrých kandidátů. "Velkou šanci dostat se do reprezentace mají stopeři Suchý i Mazuch. Osobně se mi hodně líbí Vácha," pokračuje Lípa a jmenuje i základ ofenzivy týmu: "Pekhart má díky svým dispozicím velké předpoklady, aby se prosadil. Zajímavý je ale i Libor Kozák, myslím, že jako útočník má dobré návyky. Spíš musíme hledat v záloze, kde tolik na výběr není, ale uvidíme, jestli se hráči uchytí a budou celou sezonu hrát, to by jim pomohlo. Nesmím zapomenout na Milana Černého, který teď kvůli zranění chyběl."

Postup z prvního místa ve skupině je pro los baráže důležitý. Podle Lípy na druhých místech jsou sice také některé silné týmy, třeba Španělsko nebo Anglie, ale většinou potenciální soupeři neprošli kvalifikací tak přesvědčivě jako Češi a další vítězové skupin. "Pokud bude kompletní, tak si myslím, že je český tým favoritem, ať už bude mít jakéhokoli soupeře. Kvalitou, sehraností i zkušenostmi na to hráči mají," uzavírá s optimismem Lípa.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články