Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Hned na úvod velké duely. Olomouc vyzývá Plzeň, Liberec se postaví Spartě

Už první jarní kolo nabízí velké souboje, které mohou více napovědět o tom, kdo si zajistí účast v evropských pohárech. Pokud Plzeň vyhraje v Olomouci, k titulu jí bude matematicky stačit vyhrát už jen osm zápasů z třinácti, a to by ještě soupeři museli vyhrát všechny ostatní duely. Sigma ale může Viktorii hodně potrápit. David Holoubek se zase vrátí na Letnou v pozici libereckého trenéra a obměněnou Spartu bude chtít zaskočit i Slovan. Přímý přenos utkání Olomouc - Plzeň sledujte na ČT2 od 15:50, on-line textový přenos ze zápasu na ctsport.cz.

Usmívající se Milan Petržela z Plzně po vstřelené brance v objetí spoluhráčů
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Jde o zápas, který zřejmě nezvrátí celou honbu za titulem. Zato může hodně napovědět o tom, jak se vyvine boj o Ligu mistrů a jak je na tom Plzeň na začátku jara s formou. Zápas s Partizanem ukázal, že hráči Viktorie ještě stále nemusejí být v ideální formě a že se přece jen mohou najít způsoby, jak znejistit cestu Vrbova týmu za mistrovským pohárem.

Plzni příliš nefungovala přechodová fáze a bělehradský tým výborně napadal rozehrávku podzimního mistra. A to je přesně způsob, jakým může uspět i Olomouc – a jak už koneckonců Sigma na začátku sezony téměř uspěla v Plzni.

Právě vzájemné měření sil obou týmů ukázalo, kdo v české lize zatím dělal Plzni možná největší problémy. Přestože Viktoria proti Sigmě vyhrála a v lize ztratila body jen s Teplicemi, byla to Olomouc, která si vítězství proti Plzni zasloužila na podzim možná nejvíc. Její aktivní a atraktivní způsob hry, který vyplodil řadu stoprocentních příležitostí, tehdy poprvé naplno ukázal, čeho je Jílkův tým schopný.

A Hanáci se budou chtít proti Plzni podobným herním projevem prezentovat i doma na Andrově stadionu. Viktoria bude favoritem, a tak zřejmě bude více tvořit hru a snažit se udeřit z postupného útoku, ale Olomouc může svým agresivním presinkem a rychlou přechodovou fází udeřit proti pomalejší obraně Plzně.

Jak si Plzeň povede na jaře? Co čekat od zimní sparťanské přestavby? Kam se posune Liberec pod Holoubkem? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast!

Sigmě by v tomto herním pojetí mohl výrazně pomoci Jakub Řezníček, posila na hostování z Plzně ale kvůli dohodě obou klubů v zápase nepomůže. Naopak Viktoria má k dispozici nejen suverénně nejlepšího střelce ligy Michaela Krmenčíka, ale také posilu z Olomouce Tomáše Chorého. Oba by přitom mohli pomoci při standardních situacích a centrech do vápna, oba herní prvky má Plzeň pod Pavlem Vrbou tradičně na vynikající úrovni.

Plzeň by ale zkraje jara mohla zažívat to, co už na začátku podzimu. I když předvedla hned několik vynikajících ofenzivních vystoupení zvláště v Evropské lize, vítězství Viktorie v domácí lize byla místy velmi upracovaná a šťastná, jako třeba v Jablonci či v Jihlavě.

A nejistého vstupu po dlouhých měsících příprav a soustředění se bojí i trenér Plzně Pavel Vrba, který také naznačil, že by se osvědčená sestava Viktorie mohla změnit. Zvlášť Milan Petržela nepředvedl v Bělehradě ideální výkon, otázky visí i nad stavem dalších dlouholetých opor, které už ve svém pokročilém fotbalovém věku nemusejí zvládat náročný zápasový režim.

"Možná uděláme nějakou změnu v sestavě, protože jsme určitě nebyli spokojeni s prvním poločasem v Bělehradě. Ale je to začátek soutěže. Vzpomněl jsem si na náš rozjezd na podzim a také to nebylo úplně lehké," upozornil čtyřiapadesátiletý kouč.

Spartu po zimním restartu čeká návrat Holoubka s Libercem

Sparťanské podzimní tápání chce vedení Letenských nahradit velkou jarní jízdou. Obměnila se takřka polovina základní sestavy, přivedly se další velké posily a i s nimi jde tým Andrey Stramaccioniho do prvního utkání v jarní části sezony proti Slovanu Liberec. Pozoruhodné tak bude, že se v jednom zápase pár metrů od sebe setkají tři ze čtyř posledních trenérů Sparty - Andrea Stramaccioni, jeho nový nadřízený Zdeněk Ščasný a na druhé straně David Holoubek.

"Těším se, těším se na fanoušky, na atmosféru, která tam bude. Ale není to jen o mně, těší se celá kabina. Jedeme to tam odmakat, budeme tam bojovat o každý metr hřiště. Určitě tam nejedeme s poraženeckou náladou, to v žádném případě," prohlásil Holoubek.

Půjde o zápas, ve němž se i za dohledu videorozhodčích střetnou týmy, které jsou po zimní pauze velkou neznámou. Sparta přivedla do ofenzivy velké posily – Guélora Kangu z CZ Bělehrad a Nicolae Stancia z Anderlechtu, ovšem oba hráči za sebou zatím nemají mnoho praxe v rudém dresu.

Poněkud nevyzpytatelná je ostatně celá sestava Sparty, ve které má zatím jisté místo jen málokdo. Navíc Josef Šural, který vykazoval na konci podzimu slušnou formu, se na konci přípravy dlouhodobě zranil. 

Kádr Liberce také nezůstal celý pohromadě, do Slavie z něj odešly velké posily v defenzivě brankář Kolář a stoper Kúdela. Především ale do Edenu odešli strůjci úspěchu Slovanu, sportovní ředitel Jan Nezmar a trenér Jindřich Trpišovský.

Většina podzimní soupisky ovšem stále působí na stadionu U Nisy a přišly také zajímavé posily - ofenzivní talent Oscar Dorley, který se v přípravě proti Olomouci uvedl výstavním volejem, a na hostování ze Šachtaru Doněck pak stoper Taras Kačaraba.

Na dosavadní letošní úspěchy i herní pojetí bude chtít navázat i nový trenér Holoubek. Dá se tedy očekávat, že se Liberec zabalí do kompaktního obranného bloku, ze kterého bude vyrážet do protiútoku. Na Letné se opět bude prezentovat svým agresivním a energickým způsobem hry, který by sparťanům nemusel vyhovovat.

Stramaccioniho tým měl na podzim problémy právě s týmy, které bránily z bloku, postupný útok Sparty byl doposud velmi těžkopádný. Navíc by mohly vznikat další problémy zvláště při standardních situacích, protože v lize možná ani nebude tým, proti kterému by Sparta měla výškovou převahu.

Je nám líto, video expirovalo.
Stramaccioni: Atmosféra v kabině je lepší než v létě
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články