Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Hrozí Olomouci zlínský scénář? Trenér Jílek se propadu Sigmy nebojí

Postoupili mezi tuzemskou fotbalovou elitu, kam léta patřili, takže se rychlý návrat čekal. Ale že budou po třináctém kole druzí, nečekal nikdo. Sigma Olomouc je kometou soutěže, v tabulce je před ní jen Plzeň, zatímco Slavia i Sparta se jí dívají na záda. Její příběh silně připomíná ten loňský, zlínský, krom toho se v sobotu obě poslední ligová překvapení střetnou spolu. Podle trenéra Jílka ale Olomouci nehrozí podobný výkonnostní propad jako Zlínu loni na jaře.

Trenér Olomouce Václav Jílek
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

V minulém ročníku to bylo hodně podobné. Sigma sice tou dobou kopala druhou ligu, ale Zlín na tom byl po třináctém kole nejvyšší soutěže ještě lépe. Byl také druhý, ale měl 28 bodů, tedy ještě o dva víc, než má nyní tým kouče Václava Jílka. Potom ale hody skončily a zlínský celek už za zbývajících sedmnáct kol do konce ligy ukopal jen třináct bodů – což mu nakonec přineslo šesté místo. Slušný výsledek, ale...

Bude to nyní déjá vu v olomouckém balení? Zlínský kouč Bohumil Páník, jehož tým je nyní v tabulce desátý a má o deset bodů méně než Olomouc, to vidí jasně: "Bude záležet na tom, jestli udrží kádr. Bude se jim hrát hůř a hůř, už je nikdo nepodcení, naopak budou jejich hru studovat a hledat, jak je porazit," popisuje situaci, kterou moc dobře zná. "Velké kluby, které mají finanční sílu, si vezmou, kterého hráče budou chtít. Tak to zkrátka je," dodává.

Jílek na přímý dotaz, jestli z toho má strach, odpovídá s klidem. "Strach? To rozhodně ne," zamyslí se. "Když odejdou jeden, dva hráči, tak to bude ztráta, ale už se díváme, kdo by je mohl nahradit, takže nic nenecháváme na poslední chvíli," vysvětluje situaci s tím, že větší exodus neočekává a zatím o konkrétních nabídkách pro opory svého týmu neví. "Zatím jen to, co jsem četl v novinách," dodává s úsměvem.

Páník ale také loni v zimě přišel jen o dva fotbalisty... "Když vám odejdou dva hráči, jsou to většinou ti nejlepší. Ti převahoví, klíčoví, kteří rozhodují zápasy. Podívejte se na Plška, Housku, Faltu, Chorého – čísla nelžou. Když ty hráče neudrží, tak je budou těžko nahrazovat," myslí si zlínský trenér.

Poslechněte si Fotbal fokus podcast i o problémech olomouckých fanoušků

Že by se měl opakovat zlínský ústup ze slávy, ale Jílek komentovat nechce. A s jakým místem by byl spokojený na konci ligy, také neříká. "Zatím o tom neuvažuji. Chci, aby se nám dál dařilo, chci hrát dobrý fotbal, který se bude líbit divákům a bude bavit i hráče," konstatoval. Hned však realisticky dodal: "Ale v našich podmínkách zase nemůžeme myslet až moc vysoko."

A v čem je největší síla Sigmy? "Hlavní je, že kolektiv drží pohromadě, kluci si rozumějí a nikdo nemá problém udělat něco za druhého," říká Jílek.

Páník k tomu dodává: "To mužstvo je dlouho pohromadě. Je tam hodně hráčů stejného ročníku, vychovávaní byli ve stejném systému. Všechno je to o tréninkovém procesu. Ti kluci si na sebe zvykli. Pracují tři roky spolu, ono se to potom projeví," vysvětluje zlínský kouč, kde vidí největší sílu sobotního soupeře.

A olomoucký patriot a bývalý kouč Sigmy Petr Uličný dodává. "Mají výborného trenéra, který dává šanci mladým. Jejich záloha patří k nejlepším v republice, hrají kombinační fotbal. Mají to perfektně poskládané: Falta, Zahradníček, Kalvach, Houska, Chorý a další hrají výborně," vyjmenovává. "Málokdo umí hrát do plné obrany tak, jako oni," chválí štiku ligy.

Nabízí se i otázka, zda paradoxně nemůže Sigmě uškodit i příliš rychlý postup mezi VIP týmy tabulky. Uličný to ale neočekává. "Jílek je mladý, ale zkušený. Dělal asistenta Víťovi Lavičkovi i Jardovi Hřebíkovi, takže si na to dá pozor," soudí bývalý trenér.

Páník zase ví, že hráči, kteří přišli z druhé ligy, si moc dobře uvědomují, že v první lize je vše o level výš. "Stadiony, návštěvy, všechno je lepší. Ti kluci mají v sobě, že spadli do druhé ligy. Pamatují si, a proto si myslím, že nehrozí, že by si toho nevážili," věří kouč.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články