Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Slavii dělí jedno vítězství od titulu. Sešívaní zvítězili v Boleslavi

Mladá Boleslav – Slávisté byli blízko titulu už v Mladé Boleslavi, ale výhra Plzně v Brně nakonec znamená, že mistrovský pohár si budou muset sešívaní zajistit až v posledním utkání na Strahově. Slavia ale má titul ve svých rukou – v Mladé Boleslavi šedesát minut předváděla dominantní výkon, a i když v závěru měli domácí blízko ke srovnání, sešívaní si nakonec domů vezou vítězství 2:1 po gólech Ngadea a Mingazova.

Slavící slávisté
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Hosty poslal v Boleslavi v jedenácté minutě do vedení Michael Ngadeu, v 85. minutě přidal druhý gól Ruslan Mingazov a minutu před koncem už jen snížil Jan Chramosta. Domácí poprvé po sedmi kolech prohráli a na čtvrtém místě tabulky, které znamená účast v předkole Evropské ligy, mají jednobodový náskok před pátými Teplicemi.

Slavistický trenér Šilhavý musel udělat změny v záloze. Ze zdravotních důvodů chyběli Barák se Sýkorou, na pravém kraji zálohy tak poprvé od derby nastoupil od začátku Tecl a v útoku hrála dvojice Škoda a Mešanovič.

Boleslav nezachytila úvod a Slavia si díky tomu od prvních minut vytvořila tlak, který brzy korunovala vedoucí brankou. V desáté minutě zblokovala Zmrhalovu šanci obrana na roh, po němž přetlačil Ngadeu nedůrazného Vejmolu a hlavou otevřel skóre. Kamerunský vítěz letošního afrického šampionátu dal pátý gól v české lize. 

Boleslav se nemohla dostat do tempa a nedařilo se jí navázat na výkon z Plzně, kde v minulém kole vedla 3:0 a nakonec remizovala 3:3. Domácí za první půli neměli šanci a naopak mohli být rádi, že v 33. minutě neinkasovali podruhé, když Lüftnerova hlavička prolétla jen těsně vedle.

Domácí vstoupili do druhé půle aktivněji, ale nebezpečnější byla i dál Slavia. Mešanovič nejprve v tísni mířil mimo a poté ho vychytal Vejmola. Boleslav začala hrozit až s příchodem střídajícího Chramosty.

Po hodině hry poprvé vážněji zasahoval hostující gólman Pavlenka, který vytáhl střelu bývalého slávisty Železníka. Boleslav ožila a chvíli poté měl blízko k vyrovnání Chramosta. Brankář Pavlenka špatně vyběhl, ale domácí útočník to nepotrestal a zamířil vedle.

Deset minut před koncem mohl rozhodnout hostující Bořil, jehož střelu zastavilo až břevno. Boleslav pak vystupňovala tlak a Slavii po Přikrylově střele podržel Pavlenka. V 85. minutě Pražané pojistili své vedení. Míč se z levé strany dostal až před střídajícího Mingazova, jemuž první pokus o střelu nevyšel, ale z druhého už k tyči zvýšil.

Minutu před koncem ještě zdramatizoval snižující trefou k tyči závěr střídající Chramosta, ale Slavia už klíčovou výhru udržela. Mrzet jim nemusely ani dvě zahozené šance v závěru v podání Mingazova a Hušbauera.

FK Mladá Boleslav - Slavia Praha 1:2 (0:1)

Branky: 89. Chramosta - 11. Ngadeu, 85. Mingazov. Rozhodčí: Zelinka - Paták, Kotík. ŽK: Lüftner (Slavia). Diváci: 5000.

Mladá Boleslav: Vejmola - Pauschek, Da Silva, Stronati, Fleišman - Takács, Ljovin - Jánoš (53. Chramosta), Mareš (75. Mebrahtu), Přikryl (87. Nečas) - Železník. Trenér: Svědík.
Slavia: Pavlenka - Frydrych, Lüftner, Deli, Bořil - Ngadeu - Tecl (61. Mingazov), Hušbauer, Zmrhal (90. Van Buren) - Mešanovič (67. Ščuk), Škoda. Trenér: Šilhavý.

Martin Svědík (trenér M. Boleslavi): "První poločas byl z naší strany, nechci říct slabý, ale s přílišným respektem k soupeři. Bylo tam málo hráčů, kteří měli odvahu hrát. Směrem dopředu byli aktivní akorát Přikryl a Fleišman. Ofenzivní fáze nepracovala, jak by měla. Slavia si tím vytvořila tlak a korunovala ho lacinou brankou ze standardky. V poločase jsme si řekli, že není proč mít strach. Druhý poločas byl z naší strany úplně jiný, začali jsme hrát odvážněji, lépe se pohybovat a vyhrávat souboje. Korunoval z toho tlak, šance, ale jestliže chceme proti soupeři jako Slavia uspět, musíme ty šance proměnit. My jsme ji proměnili až za stavu 0:2 a to bylo pozdě. Hlavní příčinou prohry byl prohospodařený první poločas. Je dobré, že Teplice nevyhrály a pořád to máme ve svých rukách."
Jaroslav Šilhavý (trenér Slavie): "V kabině to úplně nevypadá jako po vyhraném zápase, tak nějak jsme všichni skleslí, i když bychom se měli radovat. Narážím na výsledek z Brna, při tom vývoji. Někdo už slavil a pak přišla zpráva, že Plzeň vyhrála. Tak jsme se zase zklidnili. Zápas byl těžký, důležité vítězství pro ten poslední krok. Vstoupili jsme do zápasu velmi dobře a dali jsme gól. Pak jsme přenechali střed pole soupeři. První poločas jsme to dohráli, v druhém poločase tam dal soupeř druhého útočníka, šel tam jednoduchou hrou, dlouhými nákopy a to nám dělalo starosti. Vepředu jsme nepodrželi balon, mohli jsme vyřešit spoustu situací lépe. Soupeř tlačil, tlačil, ale gól nedal. Naopak jsme ho vstřelili my a vypadalo to, že to v klidu dohrajeme. Ale opak byl pravdou. Dostali jsme gól v závěru a z naší strany tam byla trochu hektika. Nicméně jsme to zvládli. Jsme rádi, že to máme před posledním zápasem na Strahově ve svých rukách. Bylo by to úžasné zakončení sezony. Tréninkový proces bude probíhat na Strahově." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články