Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Plzeň přetavila převahu v obrat a Slavii porazila 3:1

Plzeň - V duelu dvou týmů, které se musely vypořádat s trpkým vyřazením v evropských soutěžích, se po velké převaze nakonec radovala domácí Plzeň. Viktoria, která po krachu v Lize mistrů bude hrát alespoň Evropskou ligu, od úvodu utkání prohrávala po hlavičce Bílka. Slávisté se však poté zatáhli do defenzivy a místy drtivý tlak domácí přetavili v kýžené branky. Třemi góly ve druhém poločase tak Plzeň otočila utkání a slaví první domácí výhru v této sezoně. Slávisté naopak utrpěli první ligovou porážku.

Radost fotbalistů Plzně
zdroj: ČTK autor: Pavel Němeček

"Doma jsme zbytečně ztratili nabitým programem body, takže bylo důležité naplno bodovat. Musíme se držet s čelem tabulky. Dnes jsem cítil vevnitř i v poločase, že jsme schopni bez hektiky zápas otočit," řekl trenér Viktorie Roman Pivarník.

Plzeň chtěla vstoupit do zápasu stejně aktivně jako v úterní odvetě předkola Ligy mistrů proti Ludogorci, tentokrát jí ale úvod nevyšel. Slavia začala nebojácně a ve třinácté minutě udeřila. Zmrhalův centr vrátil do malého vápna Škoda a stoper Bílek hlavou potrestal nedůraz v domácí obraně.

Viktorii inkasovaná branka probudila a dvakrát za sebou měla blízko k vyrovnání. Nejprve si v 16. minutě málem dal vlastní gól Bílek, o čtyři minuty později zahrával přímý kop Bakoš a hosty po tečované střele zachránil Berkovec. Plzeň ve zbytku první půle diktovala tempo, ale ve finální fázi jí chyběl klid.

"Byli jsme hodně pasivní. Byť jsme první minuty byli aktivní, nedostali jsme se do hry a schovávali jsme se. Nevím, čím to je. Hráči se asi lekli, že vedou 1:0," uvedl trenér Slavie Dušan Uhrin mladší.

Hned po přestávce však už domácí srovnali. Na Hromadův nákop si naběhl Petržela, vyhnul se stoperům a obloučkem zpoza vápna přehodil Berkovce, který zbytečně vyběhl až téměř na hranici šestnáctky. Domácí záložník se v lize trefil poprvé od začátku dubna.

"Vybíhal jsem a bohužel jsem vůbec neviděl Petrželu, že tam nabíhá. Myslel jsem, že to projde až ke mně. Ale on tam dal nohu, píchnul si to kolem Jirky Bílka a dloubnul mě. Moje chyba," litoval Berkovec.

Viktoria po vyrovnání soupeře ještě víc přitlačila a další Petrželovu ránu vyrazil Berkovec. Obrat domácí dokonali v 65. minutě. Po nakrátko rozehraném rohu přihrál Kopic do vápna na Hejdu a ten prostřelil slávistického gólmana. V lize skóroval poprvé od předloňského listopadu.

"Bránil mě Deli, celý zápas jsem chodil spíš na střed brány nebo dozadu a tentokrát jsem udělal pohyb dopředu, takže jsem ho možná trochu zmátl. Byl jsem tam úplně volný, měl jsem čas to umístit. Gólman si na to trochu sáhnul, se štěstím to tam prošlo," řekl Hejda.

Na posledních dvacet minut se dostala do hry i nová plzeňská posila Zeman a právě po jeho nakrátko rozehraném přímém kopu přišel třetí gól domácích, který po Hořavově centru obstaral v 86. minutě hlavou Krmenčík.

"Byla tam i varianta, že bych hrál i od začátku. Nakonec jsme se s trenérem dohodli, že budu připraven do zápasu nastoupit. Myslím, že jsme se rozhodli dobře. Kluci odehráli skvělý zápas, že se z toho vyhrabali. Já jsem spokojen s tím, co jsem odehrál, a doufám, že to bude víc a víc," přál si Zeman.

K radosti měl ale daleko hostující kouč. "Dneska nejsem spokojen s nikým, nejsem spokojen s tím, že jsme netvořili hru. Doufám, že nám pomůže reprezentační přestávka, abychom se dali dohromady. Sled utkání byl pro nás velmi náročný," uzavřel Uhrin, bývalý kouč Plzně.

Viktoria Plzeň - Slavia Praha 3:1 (0:1)

Branky: 48. Petržela, 65. Hejda, 86. Krmenčík - 13. Bílek. Rozhodčí: Ardeleánu - Pelikán, Paták. ŽK: Hořava - Van Kessel, Ngadeu. Diváci: 11 317.

Plzeň: Kozáčik - Matějů, Hejda, Hubník, Limberský - Petržela (70. Zeman), Hromada, Hořava, Kopic - Bakoš (88. Baránek), Ďuriš (68. Krmenčík). Trenér: Pivarník.

Slavia: Berkovec - Bořil, Bílek, Deli (69. Mešanovič), Švento - Ngadeu, Souček - Van Kessel, Hušbauer (82. Van Buren), Zmrhal (82. Mihalík) - Škoda. Trenér: Uhrin ml.

Roman Pivarník (trenér Plzně): "Začali jsme aktivně, dominovali jsme na balonu, bohužel z nevinného centru, nevinné akce, kterou bych ani nenazýval šancí, dostaneme gól a musíme otáčet zápas. Musím říct, že dneska jsme se postupem zápasu ještě dokázali zlepšovat a druhý poločas to vygradovalo. Byli jsme klidní na míči, dokázali jsme kombinovat a neměli jsme paniku. Cítil jsem vevnitř i v poločase, že jsme schopni bez hektiky zápas otočit. Ze šancí, které jsme měli, jsme dokázali dát tři góly a zaslouženě jsme vyhráli. Druhý poločas splnil určité parametry, ale ještě hodně věcí musíme zlepšovat. Doma jsme zbytečně ztratili nabitým programem body, takže bylo důležité naplno bodovat. Musíme se držet s čelem tabulky."

Dušan Uhrin ml. (trenér Slavie): "Byli jsme hodně pasivní. Nevytvořili jsme si nic až na jednu příležitost v první půli a jednu v druhé půli, kdy jsme špatně zpracovali míč. Soupeř nás zatlačil, nedostali jsme se do hry, byť jsme první minuty byli aktivní. Pak jsme se schovávali, nevím, čím to je. Hráči se lekli asi, že vedou 1:0. Ve 48. minutě nemůžeme dostat takový gól. Z vlastního autu jsme opustili naše pozice a začali jsme hrát něco jiného, než jsme si řekli. Dneska nejsem spokojen s nikým, nejsem spokojen s tím, že jsme netvořili hru. Doufám, že nám pomůže reprezentační přestávka, abychom se dali dohromady. Sled utkání byl pro nás velmi náročný."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články