Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Kdo získá letos titul? Zaskočí Jablonec Plzeň se Spartou?

Nová sezona Synot ligy začíná zápasy dvou velkých favoritů na titul – Plzně a Sparty. Ve srovnání s předešlými ročníky je letos mnohem těžší odhadnout, který z týmů má největší šance nejvyšší fotbalovou soutěž ovládnout. K výše jmenovaným adeptům na titul přibyl další uchazeč - Jablonec. Zatímco Sparta se pustila přes léto do riskantních nákupů zahraničních posil a její výkonnost se zdá být velkou neznámou, Plzeň s Jabloncem doplnily kádr zejména z českých zdrojů a především Severočechům se podařilo zalátat slabé články sestavy z minulé sezony. Podívejte se, jak boj o titul, poháry i sestupové příčky vidí redakce ctsport.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň obhajuje titul, liga slibuje vyrovnanou bitvu

VIKTORIA PLZEŇ

Tip redakce na umístění: 1. místo

Před rokem a půl měla fotbalová veřejnost pochyby, zda Plzeň bude schopna pokračovat v nastolené cestě i bez Pavla Vrby na lavičce. Západočeši však dvě trenérské změny v minulém roce ustáli bez větších výkyvů a v Česku dnes asi není konsolidovanější klub než právě Plzeň. Velká personální změna čeká Viktorii i letos. Plzeňští se musí vyrovnat s koncem klubové ikony Pavla Horvátha, jež odešla trénovat na plzeňskou farmu do Domažlic. Bývalý plzeňský kapitán toho sice v loňském roce moc nenahrál, stále byl ale z pozice asistenta trenéra důležitou postavou v kabině.

Viktoria musela před novou sezonou řešit tradiční mistrovské dilema – nakoupit hráče do základní jedenáctky, nebo doplnit kádr? Plzeňský management, který zároveň řeší generační obměnu svého mužstva, se rozhodl pro druhou variantu. Viktoria přivedla ambiciózní mladé hráče, kteří ve většině neaspirují na místo v základní sestavě, měli by ale být budoucností klubu a zároveň kvalitní náhradou v případě zranění, únavy nebo ztráty formy některé z opor.

I vzhledem k ambicím Plzně na účast v Lize mistrů či alespoň Evropské lize, je velkou výhodou Viktorie, že před novou sezonou má prakticky veškeré posty v sestavě zdvojené, a disponuje patrně nejvyrovnanějším kádrem v lize. Snad jen za Daniela Koláře, který před sezonou podepsal novou čtyřletou smlouvu, není na pozici ofenzivního záložníka srovnatelná alternativa.

Z čerstvých posil do základní jedenáctky patrně pronikne pouze Jan Kopic, který na pravé straně zálohy nahradí často zraněného Václava Pilaře. O šanci se budou prát zimní posily Egon Vůch a Jan Baránek. Roční hostování se v přestup bude snažit přetavit středopolař Tomáš Kučera, který přichází z Jihlavy. Nejmladší člen kádru, devatenáctiletý krajní bek Aleš Matějů pak bude sbírat zkušenosti od Davida Limberského.

Před novou sezonou se v Plzni zmenšil přetlak v útoku, když do Jablonce zamířili Stanislav Tecl s Tomášem Wágnerem (jenž strávil minulou sezonu na hostování v Mladé Boleslavi) a do Mladé Boleslavi se vrátil Jan Chramosta. Na hrotu tak bude působit duo Mahmutovič – Holenda, které ale musí o svých kvalitách teprve přesvědčit. Zápasy v přípravě a Superpoháru naznačily, že do základní sestavy má blíže spíše druhý jmenovaný.

V přípravě se přitom Viktorii zrovna dvakrát nedařilo. Plzeň se dvakrát utkala se soupeři z nižších soutěží, ruským Uralem a bundesligovým Stuttgartem, od něhož ale dostala výprask 3:6, a také Superpohár, v němž Viktoria porazila Liberec, ukázal, že plzeňské trápí mezery v obraně. Zásadní otázka před novou sezonou zní, jak se trenér Miroslav Koubek a jeho tým vypořádají s pravděpodobnou účastí v evropských pohárech a z toho plynoucí únavou a nutností rotovat hráče. Zatím se zdá, že Plzeň je na novou sezonu připravena dobře a má velké šance poprvé v historii obhájit mistrovský titul.

FK JABLONEC 

2. místo

Jablonec začal s radikální přestavbou kádru teprve před rokem, ale už v uplynulé sezoně i díky skvělé práci trenéra Šilhavého neměl daleko k boji o titul. Očekává se, že letos bude souboj o mistrovský pohár ještě těsnější. Severočeši znovu vhodně doplnili kádr a posílili na postech, které je nejvíce pálily loni, tedy především v útoku.

Díky příchodu Tecla a Wágnera z Plzně může být Jablonec nejen nebezpečnější a efektivnější v ofenzivě, ale i takticky nečitelnější – kouč Šilhavý v přípravě kromě svého typického rozestavení 4-2-3-1 zkoušel totiž i hru na dva forvardy. Tyto předpoklady se ale v přípravě plně neprojevily. Jablonec sice před sezonou ani jednou neprohrál, ale trápil se v koncovce více, než by si na severu Čech představovali. Navíc Jablonec nečelil příliš kvalitním celkům, papírově nejsilnějším soupeřem byl zřejmě druholigový FSV Frankfurt, s nímž Severočeši jen remizovali 2:2.

Jablonečtí se před sezonou budou muset vypořádat se ztrátou velké opory - křídelník Jan Kopic odešel výměnou za Tecla s Wágnerem do Plzně a bude o titul bojovat v modro-červeném dresu. Podle Tomáše Hübschmana by se však Severočeši se ztrátou měli vyrovnat. "Kopicovu absenci jsme ze začátku cítili, ale spíš jsme potřebovali posílit útok. A myslím, že pro nás bude jednodušší nahradit jeho na straně zálohy než být bez útočníka nebo hrát s jedním. Konkurence v záloze je dobrá, tam takový problém nebyl, zvedlo se to i s příchodem Michala Trávníka," řekl hráč pro deník Sport.

Důležitým faktorem v boji o titul bude, zda se Jablonec probojuje do Evropské ligy. Je pravděpodobné, že Sparta i Plzeň by se mohly dostat do skupinové fáze evropských pohárů, a - jak ukázaly předchozí ročníky - ztrácet tak body v lize. Toho by Severočeši při případné absenci v pohárech mohli využít. Šance výběru Jaroslava Šilhavého v každém případě nejsou malé, naopak.

SPARTA PRAHA

3. místo

Sparťanské mužstvo má ve svém středu výjimečné individuality a v ideálním případě by mělo hrát o titul. Přes dlouhodobé proklamace vedení o koncepční práci se ale zdá, že na Letné se děje pravý opak. Zatímco v předchozích sezonách chtěli na Letné sázet především na vlastní odchovance doplněné o nejlepší české hráče, teď je strategie zcela jiná. Klub už druhé přestupní období za sebou předvedl smršť nákupů vesměs neznámých zahraničních fotbalistů. A teprve poté do svého vedení přivedl generálního ředitele, který doposud s fotbalovým prostředím nemá žádné zkušenosti.

Mužstvo, kterému se trenér Zdeněk Ščasný v přípravných zápasech snažil vštípit rozestavení 3-5-2, působí před nadcházející sezonou poněkud nevyváženě. Velký přetlak je na levém kraji hřiště, kde může na různých postech hrát až šest hráčů, z toho čtyři z nich na postu tzv. wing-backa. Na pravé straně však pozice pravého obránce v systému se třemi stopery přirozeně připadá pouze nové posile Marcusi Steinhöferovi, jenž v přípravě nepodával zrovna přesvědčivé výkony.

Jak se Spartě v příští sezoně bude dařit, lze předvídat jen velmi těžko. Letenští se v přípravě ukazovali v dobré formě. Nečelili však žádnému týmu, který by byl kvalitativně srovnatelný se soupeřem pro třetí předkolo Ligy mistrů, tedy s CSKA Moskva. Ve skvělém světle se představila nová posila, portugalský útočník Marco Paixao, jenž v pěti utkáních vstřelil šest branek.

Paixao by však měl být až druhou volbou do základní sestavy po tradičním sparťanském střelci Davidu Lafatovi, který ale celou přípravu promarodil a k dispozici nebude ani na startu sezony. Podobný osud potkal i Nigerijce Kehindeho Fataie, jenž kvůli zranění nastoupil jen na pár minut. Největší posilou by tak mohl být Josef Hušbauer, klíčový muž sparťanské ofenzivy v uplynulých sezonách, který se vrací na Letnou po nepovedeném angažmá v Cagliari.

Velkou otázkou před startem nového ročníku je, jak se Pražané vyrovnají s absencí nejlepších hráčů poslední sezony Pavla Kadeřábka a Václava Kadlece, kteří byli jasnými ofenzivními tahouny hráčů v rudých dresech, a zda se neprověřeným zahraničním posilám podaří nahradit loňské opory. Pokud experiment s “cizineckou legií” nevyjde, může se stát, že Sparta poprvé od sezony 2005/2006 skončí v ligové tabulce hůře než druhá.

ASPIRANTI NA PŘEDNÍ PŘÍČKY:

4. místo: Mladá Boleslav

5. místo: FK Teplice

6. místo: Dukla Praha

Za trojicí největších favoritů v boji o titul zeje výkonnostní díra, jen těžko lze předpokládat, že by na medailové pozice dosáhl někdo jiný než Plzeň, Sparta a Jablonec. O čtvrtou příčku, jež jako poslední zajišťuje účast v předkolech evropských pohárů, se však může strhnout boj hned mezi několika celky. Největším favoritem se před sezonou zdá být obhájce čtvrté pozice Mladá Boleslav, která před sezonou získala nejblyštivější posilu v historii klubu - Milana Baroše.

Velká očekávání se vztahují k Teplicím, které z konkurenčního Liberce získaly trenéra Davida Vavrušku, jenž do klubu přinesl novou filozofii a snaží se mužstvu vtisknout nové ofenzivnější pojetí hry. Poprat se o umístění ve špičce může nenápadná, ale v posledních sezonách úspěšná Dukla Praha. Provinční celek pod vedením trenéra Luboše Kozla pravidelně přesvědčuje, že patří ke špičce české nejvyšší soutěže a letos ji navíc zdobí skvělé výsledky v přípravě včetně vítězství nad Celtikem Glasgow a Olympiakosem Pireus.

Konečné přadí Synot ligy podle redakce ctsport.cz:

1. Viktoria Plzeň

2. FK Jablonec

3. Sparta Praha

4. FK Mladá Boleslav

5. FK Teplice

6. Dukla Praha

7. Slovan Liberec

8. Slavia Praha

9. FK Příbram

10. FC Slovácko

11. Sigma Olomouc

12. Bohemians 1905

13. Zbrojovka Brno

14. Vysočina Jihlava

15. Fastav Zlín

16. Baník Ostrava

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články