Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Vrba: Musíme být trpěliví a přebudovat mužstvo. Může to trvat i rok

Teplice – Plzeňská Viktorka neprožívá zrovna povedené týdny. V lize tápe, naposledy dokonce prohrála v Teplicích a spadla na třetí příčku. Podle trenéra plzeňských hráčů Pavla Vrby se mužstvo nedokázalo vyrovnat s odchodem Vladimíra Daridy, a navíc nemůže v této sezoně najít střelce. "Já si myslím, že budeme muset být třeba rok dva trpěliví a možná to mužstvo zase vybudovat tak, jak se nám to podařilo před čtyřmi nebo pěti lety. Na nějakých hráčích, kteří to zase mohou táhnout. Ale to je možná zase otázka roku, než se nám to podaří," mínil Vrba. 

Trenér Plzně Pavel Vrba
zdroj: Getty Images autor: Paolo Bruno

"Jsme v komplikované situaci. Každý po nás už momentálně chce, abychom hráli o nejvyšší příčku. Teď je otázka, jestli při těch změnách, které se pravidelně stávají v mužstvu, dokážeme tu kvalitu udržet," řekl Vrba. Základním problémem podle něj je, že se Plzeň v útočné fázi zatím nedokázala srovnat s odchodem záložníka Daridy. "Dokud tu byl Darida, tak jsme to zvládali. I když ti hráči, kteří ho nahrazují, se snaží, Vláďa pro to mužstvo dokázal v útočné fázi vytvořit mnohem zajímavější věci. I v koncovce to byl hráč, který dokázal rozhodnout zápasy," podotkl Vrba.

Trápí ho, že se Plzni v útoku poslední dobou nedaří. Za předešlých pět ligových kol skórovala jen čtyřikrát, přitom v minulých sezonách platila za nejofenzivnější mužstvo. "Nemáme takové střelce, jako jsme měli v minulých sezonách. Náš nejlepší střelec dal tři góly, dřív jsme měli střelce, kteří dávali deset patnáct gólů za sezonu. Dneska nemáme tak výrazného hráče, který by nám v útočné fázi pomohl," prohlásil Vrba.

V kritických chvílích Plzeň podle trenéra doplácí i na to, že má v kádru příliš hodné hráče. "Potom se to třeba projevuje na hřišti v tom, že by se někteří hráči měli chovat více agresivně. Ale když máte hráče, kteří v kabině za celý týden nepromluví ani jedno slovo, potom je to možná v tom zápase vidět. Mají to složitější. Možná je potřeba změnit ani ne tak herní kvalitu, jako spíš povahu," přemítal Vrba.

Spartu ať honí Teplice a my budeme honit je

Prohra v Teplicích ho mrzela o to víc, že jeho tým podruhé za sebou neproměnil v lize penaltu. "Je to minus pět bodů, to je strašně moc. Potom to může rozhodovat i o celkovém umístění v tabulce. Zvlášť při kvalitě soupeřů, kteří hrají na špici," připustil Vrba. Pokud Sparta večer vyhraje v Liberci, bude Plzeň ztrácet už devět bodů. "Pokud Sparta někomu uteče, tak spíš Teplicím, které jsou druhé. Necháme Teplice, aby honily Spartu, a my budeme honit Teplice," řekl.

Sparta teď podle něj možná těží z toho, že několik let budovala kádr. "Možná se jim teď vrací to, co se jim nedařilo dva tři roky. Teď mají mužstvo pohromadě a hrají jen ligu, navíc stabilně v jednom složení. To je nyní jejich výhoda. My možná budeme potřebovat čas, aby si hráči na některé věci zvykli. Je to prostě o hráčích, kteří musí nahradit Daridu, Pilaře. Ti nám v těch zápasech hodně pomáhali," dodal Vrba. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články