Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Teplice nestačily na Brno a unikla jim druhá příčka

Brno – Teplice nedokázaly využít sobotní zaváhání Plzně a Liberce a neposunuly se na druhou příčku ligové tabulky. V dohrávce 11. kola nestačili Severočeši na předposlední Zbrojovku a Brnu podlehli 2:3. Skóre utkání otevřel brněnský Pavel Košťál, který nastoupil k prvnímu zápasu po více než roční pauze. Dva góly vstřelil teplický ofenzivní tahoun Litsingi, jeho branky ale tentokrát na body nestačily. Tepličtí tak zůstávají třetí, Brno se posunulo na 13. příčku. 

Utkání Brno - Teplice
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Oba celky již vypadly z domácího poháru, a tak se na trávníku v ostrém zápase představily po třítýdenní pauze. I sami trenéři si tak nebyli jistí, v jaké formě se jejich mužstva představí. Jak domácího kouče Václava Kotala, tak trenéra hostujícího celku Zdeňka Sčasného navíc trápila zranění obránců. V základních sestavách obou celků se tak objevili hráči, kteří byli ještě donedávna bez angažmá - na teplické straně Martin Klein a v dresu Brna Pavel Košťál.

Brno překvapilo útočnou aktivitou

Domácí si byli vědomi bilance Teplic, které měly průměr tří vstřelených branek na zápas, a Zbrojovka tak nastoupila v defenzivněji laděné sestavě. Ovšem byli to domácí, kdo byl v úvodu nebezpečnějším týmem. V obrovské příležitosti se ocitl Milan Lutonský, který zakončoval po Skalákově přihrávce osamocen před takřka prázdnou brankou – vysoko ale přestřelil.

Domácí byli i nadále aktivnější a Teplice ani vzdáleně nepřipomínaly nejofenzivnější tým ligy. V 18. minutě navíc přišla další rána pro teplickou obranu. Pro zranění musel střídat brankář Tomáš Grigar a mezi tři tyče se tak postavil náhradník Martin Slavík.

První náznak teplické šance přišel až ve 20. minutě, kdy se Nivaldo s Mahmutovičem řítili na jediného obránce, teplický záložník ovšem nedokázal protlačit přihrávku skrz bránícího hráče. Nedlouho poté se po drobném zaváhání Košťála ocitl ve velké příležitosti teplický Jindráček, jeho střela ale skončila o pár centimetrů mimo pravou tyč. Jindráček se ale v samém závěru poločasu ocitl v ještě větší šanci. Nejdříve ho však vychytal gólman Hladký, pak namísto prázdné branky trefil jen tyč. Jinak byla ale hra poměrně vyrovnaná a zápas nepřipomínal střetnutí třetího celku s patnáctým.

Druhý poločas otevřela šance brněnského Hyčky, který měl spoustu času připravit si střelu v rohu pokutového území, vyprášil ale jen Slavíkovi rukavice. Za chvíli ale již udeřilo. Na Zavadilův roh si naskočil nováček v brněnské obraně Košťál a tvrdou hlavičkou poslal Brno do vedení. Jenže netrvalo dlouho a Teplice vyrovnaly. Na kraji pokutového území Brna se k míči dostala teplické ofenzivní hvězda Litsingi a přesnou (i když pomalou) střelou k tyči zařídila nerozhodný stav.

Litsingi už jen snížil

Vývoj utkání mohl opět na brněnskou střelu zvrátit Skalák, který šel z levé strany sám na brankáře Slavíka. Nakonec se odhodlal ke střele "šajtlí", gólmana ale obstřelit nedokázal a Brno tak jen kopalo rohový kop. Co nedokázal Skalák, o chvíli později napravil Hyčka. Brněnský fotbalista odvážně pronikl mezi několika bránícími hráči a z hranice pokutového území nekompromisní ranou vrátil Brnu vedení.

Václav Kotal (Brno): " Teplice vzhledem k situaci se zraněními, která je potkala, hrály se čtyřmi stopery. Chtěli jsme proto spoléhat na kombinační hru, což se nám chvílemi dařilo. Na můj vkus to však bylo málo. Na soupeře jsme byli dobře připraveni. Viděli jsme všechna jeho utkání. Snažili jsme se dostávat do koncovky, což se nám ve druhém poločase dařilo." 

Zdeněk Ščasný (Teplice): "Nemohu být spokojen. Prohráli jsme a nenavázali na naše předchozí výkony. Zápas hrubě ovlivnilo několik faktorů. Jednak jsme měli úplně nově poskládanou obranu. To se projevilo na herní pohodě. Důležitý byl i odchod zraněného brankáře Grigara na začátku zápasu. Přestože jsme nehráli náš fotbal, tak jsme si vypracovali pět nebo šest gólových šancí. S těmi jsme naložili úplně strašidelným způsobem." 

A brněnskému ofenzivnímu řádění nebyl konec. Dalekonosnou ránu Pavla Zavadila ze standardní situace vyrazil gólman Slavík jen před sebe, kde byl Pašek důraznější než bránící tepličtí hráči. Ve skluzu dotlačil míč do branky a Teplice poprvé na podzim inkasovaly tři branky v jednom zápase.

Teplice se v závěru ještě snažily alespoň snížit a díky Litsingimu se jim to i podařilo. Po Táborského rohovém kopu a sérii hlaviček, se dostal k míči konžský záložník a svým druhým gólem v utkání dal Severočechům ještě trochu naděje. Vzápětí ale rozhodčí ukončil utkání a brněnští se mohli radovat z překvapivé, ale zasloužené výhry.

Zbrojovka Brno - FK Teplice 3:2 (0:0)Branky: 50. Košťál, 68. Hyčka, 75. Pašek - 58. a 90.+2 Litsingi. Rozhodčí: Kocourek - Nádvorník, Jiřík. ŽK: Janotka, Hyčka - Ljevakovič, Vachoušek, Matula. Diváci: 3612.

Brno: Hladký - Janotka, Pernica, Košťál, Buchta - Fischer, Zavadil, Hyčka - Skalák (87. Husár), Lutonský (46. Markovič) - Pašek (88. Kroupa). Trenér: Kotal.

Teplice: Grigar (18. Slavík) - Matula, Klein, Kaufman, Hošek - Ljevakovič, Nivaldo (75. Salami) - Litsingi, Jindráček (71. Táborský), Vachoušek - Mahmutovič. Trenér: Ščasný. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články