Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Sparta po divoké remíze s Jihlavou ztratila v boji o titul

Praha - Sparta utrpěla ve 25. kole Gambrinus ligy velmi nečekaně ztrátu v boji o titul, když doma jen remizovala s Jihlavou 2:2. Nováček přitom na Letné senzačně vedl 2:0 po vlastním gólu Jarošíka a Vaculíkově trefě, favoritovi zachránili mezi 74. a 75. minutou nerozhodný výsledek Lafata a Bednář. Pražané sice na čele tabulky odskočili na rozdíl jednoho bodu Plzni, Viktoria se ale může vrátit o dva body na první místo, pokud v sobotu vyhraje v Jablonci. V druhém utkání remizova Dukla s Olomoucí 0:0.

Utkání Sparta - Jihlava
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Sparta v předchozích třech zápasech v této sezoně včetně poháru s Jihlavou třikrát pouze remizovala 1:1 a trápení prožívala i v dnešním duelu. Od úvodních minut sice drtivou většinu času držela míč, převaha to však byla platonická. Pražanům se nedařilo otevřít spolehlivě pracující defenzivu Vysočiny a k výraznějším šancím se nemohli propracovat.

V úvodních minutách se tak tribuny bavily tím, že děkovaly za služby ve sparťanském dresu hostujícímu brankáři Jaromíru Blažkovi, který dnes poprvé od předloňského konce v pražském klubu zavítal jako soupeř na Letnou. Mezi tyčemi Vysočiny neměl tolik práce, jak se čekalo.

Naopak větší příležitosti si v první půli připravila Jihlava. Nebezpečně vypadal především únik dalšího bývalého sparťana v hostujícím dresu Jungra, míč si však špatně zpracoval a vracející se Vácha mu stihl vložit do střely kopačku.

Letenský kouč Lavička, který v úterý oslaví 50. narozeniny, zkusil krátce po pauze rozhýbat ofenzivu nasazením čerstvého Kweukeho. Sparta se ale dál nemohla dostat do tempa. V 65. minutě se Jihlava za svůj pracovitý a organizovaný výkon dočkala odměny. Josl přihrával z levé strany před branku a Jarošík si srazil balon do vlastní sítě. Ještě než se Letná probrala z šoku, udeřila Vysočina podruhé. Po Masopustově zpětné přihrávce se s pomocí tyče trefil Vaculík.

Až poté se Pražané probrali. Sevřeli soupeře před jeho vápno a z velkého tlaku se brzy dočkali korigující trefy. Blažek v 74. minutě sice Lafatovu první střelu vyrazil, na dorážku hlavičkou už ale nemohl dosáhnout. Domácí kanonýr si sedmnáctým gólem v sezoně upevnil vedení v tabulce střelců. Jihlava získala náskok během dvou minut, ještě rychleji ale o něj přišla. Jen minutu po Lafatově snížení si totiž naběhl na centr střídající Bednář a hlavou srovnal. Dokonat obrat mohl Kadlec, Blažek ale skvěle zasáhl. Víc už domácí nedokázali.

Sparta Praha - Vysočina Jihlava 2:2 (0:0)

Branky: 74. Lafata, 75. Bednář - 65. vlastní Jarošík, 67. Vaculík. Rozhodčí: Jílek - Dobrovolný, Vysloužil. ŽK: Jungr, Karlík, Marek, Rada, Vaculík (všichni Jihlava). Diváci: 11 695.

Sparta: Vaclík - Vidlička (70. Bednář), Švejdík, Jarošík, Hybš - Kadlec, Vácha, Hušbauer, Matějovský, Krejčí (52. Kweuke) - Lafata. Trenér: Lavička.

Jihlava: Blažek - Marek, Tlustý, Šourek, Josl (77. Čvirik) - Masopust (72. Kliment), Rada, Jungr (89. Koloušek), Karlík, Vaculík - Šimonek. Trenér: Komňacký.

Dukla se na čtvrté místo nevyhoupla, s Olomoucí hrála bez gólů

Dukla remizovala s Olomoucí 0:0 a přišla o sérii pěti domácích výher. Pražský tým nevyužil možnost čtvrtou Sigmu v tabulce bodově dotáhnout, ale minimálně do neděle se posunul na páté místo před mistrovský Liberec. Hanáci prodloužili čekání na výhru na sedm soutěžních duelů, Dukle však nepodlehli ani ve čtvrtém utkání v nejvyšší soutěži.

Ani na lavičce Olomouce nebyl nejlepší střelec týmu a se 14 brankami druhý nejlepší ligový kanonýr Ordoš, kterého nepustilo do hry zranění. První střelecké příležitosti si na Julisce vypracovali hosté, ale gólman Rada si s nepříliš razantními pokusy Pospíšila a Doležala poradil.

Po deseti minutách hry se do první velké šance dostala Dukla, ale Haškovu tvrdou střelu doprostřed branky vytěsnil nad břevno reflexivním zákrokem Zlámal. Olomoucký gólman svůj tým podržel i ve 21. minutě, kdy znovu vychytal Haška, jehož dobře uvolnil Pospěch.

Dukla byla aktivnějším týmem, v zakončení se jí však dál nedařilo. Hlavička Pospěcha mířila vedle, mezi tři tyče se nevešla ani další rána Haška.

"Čekal jsem, že si dneska zachytám. Víme, že Dukla dávala v posledních zápasech hodně branek, jsou výborní kombinačně a hodně střílejí. Připravoval jsem se na to," řekl po zápase brankář olomouce Zdeněk Zlámal, který zazářil i s akutní angínou.

Těšilo ho, že k remíze pomohl čistým kontem. "Jsem za to rád, ale my jsme měli v minulých zápasech obrovskou smůlu, když jsme dostávali góly po tečovaných střelách. Štěstí, co se týče defenzivy, se přiklonilo na naší stranu," konstatoval Zlámal.

Trenér Dukly Kozel po zápase:

Po změně stran poprvé vážněji zahrozila Sigma, když Navrátilovu technickou střelu vytáhl konečky prstů pozorný Rada. V 65. minutě se přiblížila vedoucí brance i Dukla. Hašek po průniku z pravé strany nahrával do šestnáctky volnému Pospěchovi, jemuž bránící Škerle na poslední chvíli ukopl míč.

Pražané ožili a po chvíli si vypracovali další slušnou možnost. Střídající Malý z přímého kopu zkusil překvapit Zlámala, jenž však střelu pod břevno vyrazil. Olomoucký gólman byl znovu bezchybný deset minut před koncem, kdy zblízka vyrazil pokus Pospěcha.

Dukla tak nepotvrdila pozici nejlépe střílejícího domácího celku v Gambrinus lize a k 26 brankám dnes žádnou další nepřidala.

Výsledek 25. kola:

Dukla Praha - Sigma Olomouc 0:0

Rozhodčí: Zelinka - Pelikán, Zeman. ŽK: Štetina, Borek, Vrzal - Javůrek, Navrátil, Škerle, Hořava. Diváci: 3 580.

Dukla: Rada - Romera, Štetina, Vorel, Vrzal - Kalouda (57. Malý), Gedeon, Borek - Hašek (76. Přeučil), Pospěch, Néstor (85. Berger). Trenér: Kozel.

Olomouc: Zlámal - Janotka, Dreksa, Škerle, Koutný - Hořava, Pospíšil (90.+1 Šindelář) - Navrátil (89. Varadi), Plšek, Javůrek (46. Petr) - Doležal. Trenér: Pivarník.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy