Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Podle Poborského chtěla Příbram hráče Budějovic ovlivnit, Starka to odmítá

České Budějovice - Fotbalisty Českých Budějovic se podle šéfa klubu Karla Poborského snažil před pátečním zápasem první ligy s Příbramí soupeř ovlivnit. Bývalý reprezentant to řekl Nedělnímu Sportu. Poslední tým tabulky Dynamo v důležitém souboji o záchranu podlehlo Příbrami 0:1 gólem z penalty a Poborský si hned po utkání stěžoval na tendenční řízení sudího Drahoslava Drábka. Prezident příbramského klubu Jaroslav Starka tvrzení Poborského odmítá.

Karel Poborský
zdroj: Isifa autor: Eduard Erben

Nedělnímu Sportu Poborský řekl, že hráče Českých Budějovic kontaktoval někdo z Příbrami, aby prohráli. "Před zápasem za mnou přišli někteří hráči a říkali mi: Hele, byl jsem kontaktovaný, aby ten zápas dopadl blbě. Řekli mi to, aby se nedostali do podezření," uvedl Poborský.

"Troufám si říct, že vím na sto procent, kdo to byl," řekl Poborský. Na otázku, zda má na mysli funkcionáře Romana Rogoze, jenž přešel v zimě z Českých Budějovic právě do Příbrami, odmítl někoho jmenovat.

Na půdě fotbalové asociace, v níž je členem výkonného výboru, Poborský okolnosti pátečního duelu řešit nechce. "Zvažoval jsem to hodně, ale vzhledem k tomu, že nemám v ruce jediný důkaz, tak si to vyřeším sám. Dřív nebo později tihle lidé z fotbalu zmizí. Doba je doběhne," prohlásil spolumajitel Dynama.

Jaroslav Starka
zdroj: ČT24

Vlastník příbramského klubu Jaroslav Starka nařčení z pokusu o ovlivnění zápasu odmítl. "Musím se tomu jen smát. Neumím si představit, že by v dnešní době někdo někomu zavolal a chtěl po něm, aby vypustil zápas. Pro mě je tohle jen takové malé alibi Budějovic," řekl Sportu.

Okolnosti podezřelého utkání začne podle České televize na základě Poborského vyjádření už v příštím týdnu vyšetřovat protikorupční policie. "Vzhledem k tomu, že se problematikou fotbalových zápasů dlouhodobě zabýváme, budeme se samozřejmě i touto zveřejněnou informací zabývat," řekl České televizi mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Poborského slova bude řešit i vedení Fotbalové asociace ČR. "Samozřejmě tohle je vážné obvinění, které mě nenechává klidným. Budu se s ním (Poborským) snažit hned po neděli zkontaktovat, aby mi řekl, co tím myslel, jakým směrem uvažuje. Určitě se tím budeme zabývat," uvedl předseda asociace Miroslav Pelta.

"Před Karlem smekám, co ve fotbale dokázal. Teď se ale unáhlil. To pramení z toho, že má své rodinné starosti a fotbalu se tolik nevěnuje. V Budějovicích je jednou za měsíc. Oni sedmkrát za sebou nevyhráli a teď najednou pláčou. Mají tam nějaký problém, který si musí vyřešit sami," řekl Starka.

Poborského nijak popotahovat nehodlá. "Fotbal je prostě o emocích, ve kterých každý někdy něco plácneme. Samozřejmě to ale není v pořádku. Chlap jeho kalibru by se tak asi chovat nemusel. Prostě se unáhlil a řekl tyhle nesmysly. Fotbalový pánbůh je za to potrestá," dodal Starka.

Podle Starky naopak zástupci Českých Budějovic sami několikrát kontaktovali Romana Rogoze. "Za poslední dva měsíce měl pan Rogoz několik telefonátů z Budějovic. Od hráčů počínaje, přes realizační tým a vedení. Všichni si stěžovali na jediného člověka, a to na generálního manažera Jiřího Kotrbu. Pokud by si takhle stěžovali na mě, tak toho dávno nechám. To si ale musejí vyřídit sami mezi sebou," řekl Starka, který v minulosti s Kotrbou v Příbrami spolupracoval.

"Rozhodně proti němu nic nemám, naopak ho mám rád, vždyť s ním jsme v Příbrami dosáhli největších úspěchů." 

Vicemistr Evropy z roku 1996 Poborský je českým fotbalem znechucený a uvažuje o tom, že z něj odejde. "Tohle nemám zapotřebí. Tím, že jsem ve výkonném výboru FAČR, se na tom svým způsobem podílím. A tohle pak devalvuje to, co jsem ve fotbale dokázal. Proto zvažuju, jestli má moje jméno v českém fotbale zůstat," řekl bývalý hráč Manchesteru United, Benfiky Lisabon či Lazia Řím.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články