Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Latka opouští Slavii a posílí bundesligový Düsseldorf

Düsseldorf - Fotbalový obránce Martin Latka přestoupil po vypršení smlouvy se Slavií do německého Düsseldorfu. Člen širšího kádru české reprezentace se upsal třináctému klubu Bundesligy na rok a půl.

"Nabídek jsem měl více, ale když se ozval Düsseldorf, nic jiného mě nezajímalo. Jsem moc šťastný, že to vyšlo. Zahrát si německou Bundesligu byl vždy můj sen," řekl Latka. "Od rána jsem byl v jednom kole. Zdravotní prohlídka a samá jednání. Teď večer se s panem Paskou (agentem) vracíme domů. V sobotu už se ale budu hlásit na tréninku. Zatím netuším, kdy bych mohl jít do zápasu, možná za týden, zatím ani nemám přehled o konkurenci," dodal.

Osmadvacetiletý Latka patřil k nejlepším stoperům v lize a k hlavním oporám Slavie, jedinou brankou například rozhodl zářijové derby proti Spartě. Po konci podzimní části mu ale v Edenu vypršela smlouva, a přestože mu Pražané podle svých slov předložili nový kontrakt s nadstandardními podmínkami, rozhodl se Latka zamířit do zahraničí. S nabídkou v tomto týdnu neuspěla ani Plzeň, vedoucí tým ligové tabulky.

Latka: Poslední možnost, jak jít ven

"Jednání s Plzní nafoukla média. Já to vážně nebral, protože jsem se upínal jen k zahraničí. V mém věku to byla asi poslední možnost, jak odejít ven," prohlásil Latka. "Je nám to samozřejmě líto, že Martin ze Slavie odchází. Patřil k oporám týmu a nejlepším stoperům v české lize," uvedl generální ředitel klubu Zbyněk Kusý. "Jeho rozhodnutí chápeme. Zahrát si německou Bundesligu, která je jednou z nejkvalitnějších soutěží v Evropě, je snem každého profesionálního fotbalisty," prohlásil Kusý. "Doufáme, že pokud se v budoucnu vrátí do české ligy, tak to bude do Slavie," dodal.

Latka se vrátil do Slavie v průběhu sezony 2011/2012. Už předtím v Edenu působil v letech 2003–2006 a 2006–2008. Mezitím půl roku hostoval v anglickém Birminghamu. "Angažmá v Düsseldorfu stavím asi na stejnou úroveň, jako když jsem šel do Birminghamu," uvedl Latka. V lednu 2009 znovu opustil Slavii a přestoupil do Panioniosu Atény, řecký klub ale posléze postihly finanční problémy, přestal vyplácet hráčům mzdy a Latka se soudní cestou z angažmá vyvázal. V Německu ho čeká třetí zahraniční štace a stane se třináctým Čechem v Bundeslize.

Nováček soutěže Düsseldorf vstoupí do jarní části nedělním utkáním proti Augsburgu, kde působí Jan Morávek s Milanem Petrželou. V Düsseldorfu naváže Latka na českou stopu, kterou tam v letech 1988/90 a 1993/95 zanechal Petr Rada, jeho dosavadní trenér ve Slavii. "Už mi pan Rada volal a hecoval mě, že doufá, že tam budu českému fotbalu dělat čest a nepokazím dojem, který tam on zanechal," řekl Latka.

Výborné podzimní výkony mu vynesly premiérovou pozvánku do reprezentačního A týmu, v přípravném utkání proti Slovensku odehrál druhý poločas. "Teď ale neřeším, jestli mi angažmá v Düsseldorfu může pomoci se v reprezentaci ještě více prosadit. Soustředím se jen na to, abych se co nejrychleji prosadil do základní sestavy a pravidelně hrál. Jestli to pak přinese i reprezentaci, o to lépe," dodal Latka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články