Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Dokáží Sparta a Plzeň konečně navázat na vítězství v Evropské lize?

Praha - Plzeň i Sparta dokázaly ve čtvrtek vybojovat vynikající vítězství, která nesmírně pomáhají klubovému koeficientu českého fotbalu. Již teď se jedná o jeho druhý nejlepší výsledek za posledních pět sezon - aby byl nejlepší, chybí jediná remíza kteréhokoliv z týmů. Ty teď ovšem musejí potvrdit evropskou formu i doma. Zápasy Jablonec - Slavia a České Budějovice - Plzeň můžete sledovat na ČT sport i na našem webu.

Oběma elitním českým týmům platforma evropského klubového fotbalu svědčí. Jejich hráči na hřišti působí uvolněně - kluby na ně nekladou žádná přemrštěná očekávání - přitom však mají mnohem větší motivaci předvést se před naplněnými tribunami a skauty z evropských (velko)klubů než v domácí soutěži. V ní zatím oba týmy, zvlášť po odstartované skupinové fázi, ale i aféře tašky Daniela Křetínského, příliš neexcelují. Sparta získala z posledních pěti ligových zápasů 4 body, Plzeň je na tom jen o jeden bod lépe.

"Možná to je tím, že naše pozice v měřítku české ligy je jiná než na evropské scéně. Ve společnosti Bilbaa a Lyonu jsme v jiné pozici než doma. Bavili jsme se o tom s celým týmem. Kdybychom třeba v Jihlavě předvedli stejné úsilí a kvalitu jako teď ve čtvrtek, možná jsme si odvezli víc než bod za remízu," říkal po zápase se Šmonou sparťanský kouč Lavička.

Sparťané však nebudou mít žádný prostor k oddychu. Svému nedělnímu soupeři mají hodně co vracet - čeká je velký souboj s mistrem z Liberce. Slovan přitom téměř přesně před rokem do té doby stoprocentní Letnou šokoval drtivou výhrou 3:0 nad domácími. A právě v tomto zápase lze hledat zárodky turbulentního roku, v němž stihla Sparta dvakrát vyměnit trenéra, sesadit svého prezidenta, ostudně ztratit titul, ale i porážet protivníky na evropské půdě ve stylu, který fanoušky konečně dostává zpět do jakž takž pozitivní nálady.

"Musíme se dát rychle do kupy, po fyzické stránce i v hlavách. A maximálně se snažit o to, abychom navázali na výkon ze čtvrtka. Z tohoto pohledu bude utkání s Libercem velmi zajímavou zkouškou," řekl Lavička. Pro něj bude duel také speciální, protože ve Slovanu působil v letech 2004 až 2007 a získal tam mistrovský titul. "Osobně beru zápas s Libercem jako trochu jiný a zvláštní. Na Liberec mám z doby mého působení velmi dobré vzpomínky a hodně přátel, mám blízko třeba i k Jardovi Šilhavému," dodal.

V úspěch ale doufá i liberecký kouč Jaroslav Šilhavý, jehož svěřenci se po nevydařeném vstupu do sezony herně i výsledkově zvedají. "Poslední dva zápasy včetně poháru jsme vyhráli, klukům to prospělo a zvedli jsme se. Je to cítit i na atmosféře v kabině. Víme, že nás čeká těžký soupeř, z týmu ale cítím odhodlání a chuť se v Praze poprat o dobrý výsledek," prohlásil Šilhavý.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Sparta - Šmona

Do třetice Plzeň čeká také pikantní souboj v Českých Budějovicích. Na jejich hřišti na jaře vyhrála 4:0, dva góly však padly po kontroverzních výrocích rozhodčích. A Viktoria ani po skvělé výhře 2:1 v Tel Avivu není v úplné pohodě v ofenzivě. "Sice jsme kontrolovali míč, ale ofenzivní hráči se neprosadili a ztráceli míče. To jsou situace, které musíme takticky lépe zvládnout. Teď se bohužel ofenzivní hráči trápí v předfinální a finální fázi, na což doplácíme," přiznal Vrba.

Nejde však jen o ofenzivu - tým je i podle samotného trenéra Vrby často laxní a nedisciplinovaný. "O poločase (v Tel Avivu) jsem hráče pěkně zpucoval, protože jsem nebyl spokojen s tím, co předváděli. Nebylo to o tom, že by nechtěli, ale spíše o disciplíně. Něco si před zápasem říkáme a připravujeme se na soupeře, a pak hrajeme to, co soupeři vyhovuje. Zdůrazňoval jsem jim, aby nebyli roztažení na osmdesát metrů po hřišti. Nevím, jestli to bylo podcenění, ale hráli, jako by si mysleli, že přijeli hrát s mužstvem, kterému dají bez problémů čtyři góly," zlobil se Vrba.

Jeho tým se vzhledem k nastavené laťce zatím krčí na čtvrté příčce, avšak ani ztráty nakonec nemusely být natolik zásadní, protože vedoucí dva týmy, Jablonec a Olomouc, na Plzeň mají náskok pouhých tří bodů. Budou však chtít využít pohárových povinností Sparty a Plzně a alespoň ještě do konce podzimu manko navýšit.

První místo nadále drží Jablonec, který potřebuje proti Slavii potvrdit ofenzivní formu. Slavia se totiž venku trápí a nevyhrála tam už 13 utkání, ovšem oproti minulé sezoně výrazně zlepšila defenzivu. "Slavia šla pod Petrem Radou hodně nahoru, především velmi dobře brání. Když nebudu počítat ten výpadek na Slovácku, kde nastoupili bez Latky a Petráka, tak skoro nedostávají góly. Mají velmi kvalitní protiútoky, na jejich rychlé hráče si budeme muset dát pozor," tuší jablonecký kouč Václav Kotal.

Slavii se však přes dobrou defenzivní práci nedaří v jiné činnosti - skórovat venku. "Venku se nám zatím nedaří tak, jak bychom si představovali. Věřím, že to konečně prolomíme a že si z Jablonce nějaké body odvezeme. Myslím si, že se diváci mohou těšit na zajímavý zápas, očekávám oboustranně otevřený fotbal," řekl Rada.

Případné zaváhání Jablonce se v neděli pokusí využít Olomouc, která je v tabulce druhá jen vinou horšího skóre. Sérii deseti zápasů bez porážky chce prodloužit v Teplicích. Severočeši však potřebují každý bod, aby se dostali z pozic hrozících sestupem. "Teplice jsou pro nás po výměně trenéra méně čitelné mužstvo. Když se ale podíváme na jména, mají kvalitní kádr, a proč jim to zatím hapruje, to nevím," řekl trenér Sigmy Roman Pivarník. "My se budeme snažit podat maximálně dobrý výkon a zápas zvládnout," dodal.

Důležitý souboj týmů ze dna tabulky se odehraje v Příbrami, kde domácí hostí Ostravu. "Je to důležitý zápas a potřebujeme ho vyhrát. Ještě to ale není utkání o záchranu, protože o ni se hraje až na jaře," prohlásil příbramský kouč Karol Marko. Jeho ostravský kolega Radoslav Látal věří, že tentokrát se jeho svěřenci vyvarují velkých individuálních chyb. "Chyby jsou u nás alfou a omegou. Věřím, že v Příbrami můžeme uspět, ale musíme se jich vyvarovat," řekl Látal.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Žanetou Peřinovou
Zdroj
ČT sport, ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články