Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Neočekával, že bude takhle dobrý. Nyní je Kopecký favoritem na zlato

Český cyklokros slavil o minulém víkendu velký úspěch – vítězství Tomáše Kopeckého v hodnocení Světového poháru. Již v tuto sobotu se navíc možná dočká další slávy. Nadějný český cyklokrosař patří k hlavním favoritům světového šampionátu ve Valkenburgu. Přímý přenos juniorského závodu sledujte v sobotu 3. 2. od 10:50 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Tomáš Kopecký
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

"Ani jsem to neměl jako cíl – neočekával jsem, že budu takhle dobrý," říká mi Tomáš Kopecký do telefonu. Je z něj cítit ničím nefalšovaná spokojenost, které se ostatně nedá divit. Pohledy do výsledků v tomto případě nelžou: Kopecký vyhrál podniky v Bogense a Zolderu, v dalších třech Světových pohárech skončil na pódiu a ke všemu získal stříbro na ME.

Kopecký nedominoval – takto se snad dají charakterizovat výkony Toma Pidcocka (kategorie do 23 let) a Mathieuho van der Poela (mužské elite), nikoliv ty, které na cyklokrosařských tratích předváděl závodník žijící v nizozemském Leidenu. Avšak jeho převaha a vyrovnanost vlastně po celou dobu sezony je ze zpětného pohledu více než patrná.

V závěrečném klání v Hoogerheide předvedl Kopecký jednu důležitou závodní vlastnost, a sice rozvahu. Držel se soupeřů v celkové klasifikaci, kteří jeho vítězství mohli ohrozit. "Pim Ronhaar i Mees Hendrikx ještě měli šanci, takže jsem si právě je hlídal. Měli společnou taktiku a jeli dohromady. Naštěstí jiní soupeři ujeli, takže Hendrikx ztratil naději," líčí.

"Ronhaar měl ještě šanci a mohl dokončit na druhém místě, takže jsem si poté hlavně hlídal jeho. Naštěstí jsem dokončil čtvrtý a to vítězství uhájil," dodává. V cíli měl proč slavit. Z jeho předchůdců dokázal hodnocení SP vyhrát pouze v sezoně 2013/14 Adam Ťoupalík. "Znamená to pro mě strašně moc, je úžasné vyhrát takhle velký seriál. To je neskutečné," říká.

Poslechněte si cyklokrosový speciál Velo fokus podcastu:

Tábor byl speciální díky atmosféře

Kopeckého vyspělost si chválí také trenér Petr Dlask. "Závod byl trochu svázán taktikou, ale Tomáš měl své největší soupeře u sebe  pokud by jeden z nich závod vyhrál, nemohl by se stát celkovým vítězem. Z tohohle důvodu jel takticky a pohlídal si to, z 90 procent závodu se pohyboval s oběma Nizozemci. Pódium obětoval celkovému vítězství ve SP," ví Dlask.

Když má jeho svěřenec srovnat dva své největší úspěchy, říká, že listopadové stříbro z Tábora řadí výš. "V Táboře udělala závod speciálním hlavně ta atmosféra. Znamenalo to tehdy víc, protože to byl jeden závod a já nikdy v životě nic takového nezažil. Bylo to úplně něco nového," popisuje své dojmy ze závodu, ve kterém nestačil pouze na Lorise Rouillera.

Švýcarského cyklokrosaře s velmi dobrým sprintem řadí i nyní mezi favority. "Je teď ve formě," míní Kopecký a přidává jméno dalšího z adeptů na vítězné pódium. "Druhý z víkendu (v Hoogerheide) Jarno Bellens je hodně dobrý. Oba odhaduji jako hlavní favority," myslí si. Naopak zmiňovaného Nizozemce Ronhaara trápily problémy.

"Ronhaar je hodně dobrý, ale před dvěma týdny byl nemocný. V Hoogerheide jel první závod po asi třech týdnech. Není tak dobrý jako předtím," odhaduje síly jednoho ze svých rivalů. Sám naopak hlásí téměř ideální připravenost. "Forma je dobrá, jsem odpočinutý. Tento týden budu jen lehce trénovat, ale forma je a mám na to. Doufám, že se to povede," říká.

Ilustrační foto

Tomáš Kopecký: "Ve Valkenburgu jsem ještě nebyl, pojedu tam v pátek ráno – zkusím trať, galusky. Ale v tréninku jsem nic neměnil. Já si myslím, že je to závod jako každý jiný. Nemá cenu trénink kvůli tomu měnit."

Šance je velká

Už na sklonku loňského roku Kopecký tušil, že by mu náročná trať s velkým převýšením měla sedět. Stejný pocit má i několik dní před startem. "Viděl jsem už nějaké fotky, je tam bahno. Trať je hodně těžká s velkým výškovým rozdílem – hodně do kopce, hodně do tahu. Bude to náročné technicky, ale i fyzicky. Mám velkou šanci tam vyhrát," říká bez zaváhání.

Víkendové klání bude vrcholem cyklokrosové sezony. Program tím však ještě u cíle nebude – alespoň tedy pro Kopeckého. "Po MS mám ještě pět závodů, z toho dva v seriálu Superprestige, kde jsem také lídr v celkovém pořadí, takže to bude hodně důležité. V těch posledních závodech si ale budu chtít hlavně užít konec sezony, nebude žádný tlak," těší se.

"Pak budu tři týdny až měsíc bez kola, půjdu na lyže, abych si odpočinul mentálně. Poté udělám přípravu na silniční sezonu s belgickým týmem. Doufám, že budu mít nějaké šance v závodech v Nizozemsku i Belgii, možná v nějakých etapácích ve Francii," nastiňuje. "Ale to zatím ještě nevím, to teprve plánujeme," doplňuje největší medailová naděje pro Valkenburg.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články