Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Severská kombinace žen míří na olympijské hry

Lyžařská revoluce pokračuje. Poté, co si ženy vymohly start na skokanských můstcích, v nové sezoně se poprvé představí také v severské kombinaci. Na Tři krále, 6. ledna 2018, se v estonském Otepää uskuteční premiérový závod nově zavedeného Kontinentálního poháru žen. Podle představitelů Mezinárodní lyžařské federace (FIS) by vše mělo vyvrcholit první účastí sdruženářek na zimních olympijských hrách 2022 v Pekingu.

Skoky na lyžích
zdroj: ISIFA/EPA

"Jsme optimističtí, že se to podaří. Vždyť severská kombinace je jediná lyžařská disciplína, ve které ženy nesoutěží na olympijských hrách. Kvůli rovnoprávnosti pohlaví by se to mohlo v Pekingu změnit," říká v exkluzivním rozhovoru pro web ČT sport generální sekretářka FIS Sarah Lewisová. "Ten proces je velmi dobře rozběhnutý. Poté, co ženy odstartují vlastní Kontinentální pohár, máme připravený další posun. V roce 2019 se severská kombinace žen poprvé uskuteční jako součást mistrovství světa juniorů," dodává.

O rok později ženská severská kombinace poprvé pronikne na olympijskou půdu. Stane se tak při olympijských hrách mládeže. Pro sezonu 2020/2021 naplánovala Mezinárodní lyžařská federace premiérový ročník Světového poháru. Olympijské hry v Pekingu se konají v únoru 2022. "O tom, jestli tam severská kombinace žen skutečně bude, by měl Mezinárodní olympijský výbor (MOV) rozhodnout v červnu 2018," vysvětluje Lewsiová a popisuje, co rozhodnutí bude předcházet: "MOV si dělá vlastní analýzy této nové disciplíny. Kromě toho musí najít místa pro ženy-sdruženářky v celkovém počtu účastníků Her. Věříme, že se to podaří i kvůli pohlaví dobře vybalancovat."

Na otázku, zda FIS může zástupce MOV pozvat na nějaké závody, aby vše viděli naživo, Lewisová odpovídá: "Ne, ne. V žádném případě. My do toho nesmíme zasahovat a nesmíme je ovlivňovat. My ještě musíme vyplnit dotazník MOV pro nové sportovní odvětví a pak čekat na jejich rozhodnutí."

Kontinentální pohár žen v severské kombinaci obsahuje ve své premiérové sezoně šest závodů. "Bude to pro nás napínavé a vzrušující, protože vidíme, jak se disciplína rychle a dynamicky rozvíjí," popisuje ředitel závodů severské kombinace FIS Lasse Ottesen, olympijský medailista ve skocích na lyžích.

"Jsme spokojení, jak se k celé ženské severské kombinaci postavily národní lyžařské svazy, které velmi dobře spolupracují a podílejí se na rozvoji. Na důvěryhodnosti tomu přidává i fakt, že například ve Francii pomáhá Jason Lamy Chappuis," dodává Otessen.

Francouzský olympijský vítěz 2010 z Vancouveru získal dvě bronzové medaile na mistrovství světa 2009 v Liberci. A právě tam se uskutečnil premiérový závod žen-skokanek na nejvyšší úrovni.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články