Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vrátí se Sparta do boje o titul? Pět faktorů, které rozhodnou duel s Plzní

Českou ligu čeká už teď duel, který může do velké míry rozhodnout o titulu. Anebo minimálně odepsat jeden tým z boje o mistrovský pohár. Sparta hostí Plzeň a pokud prohraje, bude oba týmy dělit už patnáct bodů – a takovou ztrátu v této fázi ligy ještě žádný mistrovský tým nedohnal. Jaké jsou klíčové faktory, které rozhodnou zápas mezi oběma týmy? A které mužstvo má větší šanci zvítězit? Utkání Sparta - Plzeň sledujte v textovém on-line přenosu na ctsport.cz.

David Lafata
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Forma

Je nesporné, kdo je v lepší kondici. Plzeň má devět vítězství z devíti, zatímco Spartu od Viktorie dělí dvanáct bodů. Nejde jen o výsledkovou převahu, Plzeň drtí soupeře i svými výkony. Dokáže přehrát týmy kombinačně, ale i udeřit ze standardek nebo protiútoků. V tomto ohledu je Viktoria už teď Vrbovým týmem, jak jsme jej znali před čtyřmi či pěti lety.

To Andreovi Stramaccionimu se zatím nedaří v ofenzivní fázi vytvořit účinné mechanismy. Hra Sparty působí upachtěně a když Letenští zvítězí, je to spíš díky upracovaným výkonům. Přesto pro Spartu existují pozitiva – na domácí půdě se jí poměrně daří, na Letné neprohrála, dostala jediný gól. Sehrála se také stoperská dvojice Štetina – Hovorka, která společně s Dúbravkou ve výborné formě ve dvou zápasech neinkasovala. Jsou to ale stále spíše jen drobnosti.

Sparta 20 % - Plzeň 80 %

Utkání Sparty s Plzní se věnoval i nový díl Fotbal fokus podcastu

Střed zálohy

Jak se nejspíš bude zápas odvíjet? Dá se čekat, že většinu utkání bude mít míč na svých kopačkách Plzeň a Sparta jí uzpůsobí své herní pojetí. Nebylo by překvapivé, kdyby Viktoria kontrolovala celý zápas a zvítězila poměrně snadno. Umožnila by jí to z velké míry sehraná dvojice ve středu hřiště Hrošovský – Hořava, která se výrazně zlepšila oproti loňské sezoně.

Hrošovský rozdává přihrávky nakrátko, ale přesně posílá i dlouhé křižné pasy do stran a permanentně tak startuje křídelní hráče. Hořava je zase mnohem pohyblivější, sbíhá si víc do rychlých kombinací a nestojí na něm celá kreativní práce. Dělí se o ni s Kolářem, kterému se daří průnikové přihrávky za obranu a dokáže si i najít místo ve vápně.

Střed zálohy Plzně tak dnes zrychluje hru a ulehčuje práci krajním hráčům. Otázka ale je, jak Viktoria dokáže kontrolovat zápas proti silným soupeřům – stále nemá typického defenzivního záložníka a Hrošovský s Hořavou v defenzivních povinnostech zvlášť v minulé sezoně hodně selhávali.

Sparta zatím svou ideální kombinaci ve středu hřiště stále hledá. Hráči v jednom zápase ukážou, že by se na jejich výkonech mohlo stavět, v dalším utkání ale zapadnou. Zatím je těžké najít duo ve středu hřiště, mezi kterým funguje chemie a které by vedle sebe typově pasovalo.

Je velice těžko předvídatelné, koho Sparta do utkání nasadí. Duo Mareček - Mavuba není dostatečně tvořivé. Vydrží Tomáš Rosický kondičně celý zápas, nebo alespoň šedesát minut v lepší formě než v posledních zápasech? Kam se poděl Michal Sáček, který byl v začátku sezony jedním z mála, kteří dali hře Sparty jiskru? A ukáže konečně Mandjeck, proč si jej Letenští v létě vybrali do svého kádru?

Sparta 35 % – Plzeň 65 %

Protiútoky

Jedním z hlavních způsobů, jak udeřit ze hry, bude pro Spartu pečlivá defenziva a výpady po stranách. Právě kvůli malé sehranosti v ofenzivě bude pro Letenské klíčové, aby se individuálně prosadili její krajní hráči – tedy Biabiany a na druhé straně zřejmě Vatajelu, od kterého se budou očekávat přesné centry do šestnáctky. Pro Plzeň ale bude mnohem jednodušší uhlídat Spartu, protože tyto hráče stačí zdvojit a Stramaccioniho tým prakticky nebude mít alternativu, jak udeřit.

Pokud Stramaccioni nechá hlavní kreativní úlohu na sparťanských krajních hráčích, bude klíčové sledovat, jak moc budou křídelníci vypomáhat v defenzivě. Pokud se nebudou vracet, Plzeň jistě na krajní prostory zacílí a přetíží tady sparťanskou defenzivu. Kvalitní a rychlé hráče ve formě na to bezesporu má.

Na druhé straně má ale Viktoria velké problémy s balony soupeřů za obranu. Pokud třeba Rosický pošle pár přesných lobů na nabíhající křídelníky, jako třeba v Liberci na Biabianyho, může Sparta Plzni přivodit problémy, se kterými se Viktoria v lize zatím moc nemusela vypořádávat. Ke všemu není jisté, jestli v základní sestavě nastoupí uzdravující se Roman Hubník a David Limberský. Bez dvou velkých opor by se v tak velkém zápase mohla Plzeň trápit.

Sparta 35 % - Plzeň 65 %

Předpokládané sestavy

Sparta: Dúbravka - Zahustel, Štetina, Hovorka, M. Kadlec - Mavuba, Mareček - Biabiany, Lafata, Vatajelu - V. Kadlec
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Hájek, Havel (Limberský) - Hořava, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kopic - Krmenčík

Lavička a trenérské tahy

Velký rozdíl Plzně oproti prvnímu Vrbovu působení je v síle celého kádru. Fazonu neukazují jen hráči základní jedenáctky, kterým trenér neochvějně věří. V pohárovém utkání proti Opavě Vrba protočil téměř celou zálohu a útok, a stejně Plzeň zvítězila pohodlně 4:1. V zápase s Hapoelem Beer Ševa rozhodla i asistence Ivanschitze, který byl pouhé dvě minuty na hřišti.

Ukázalo se také, že Plzeň může díky formě náhradníků měnit styl hry. Ostatně Vrba je proslulý svou flexibilitou a přestávkovými změnami. Do druhé půle proti Bohemians poslal trenér na hřiště Zemana, který hru nesmírně oživil, a Bakoše, díky kterému Plzeň přešla do rozestavení 4-4-2 a v šestnáctce klokanů způsobila chaos. Plzeň má prakticky každý post minimálně zdvojený a pokud v útoku bude potřebovat přidat, má kam sáhnout. Typově odlišných a hladových hráčů má letos dostatek.

Podle jmen má nesmírně silnou lavičku i Sparta – vždyť pouze mezi náhradníky na Dukle figurovali Karavajev, Plavšič, Rosický, Sáček, Šural nebo Mandjeck. A to ještě Ben Chaim nenastoupil kvůli svátku Jom Kipur. Jenže čísla náhradníků Sparty jsou naprosto katastrofální. Ve všech dvanácti letošních soutěžních zápasech nezaznamenali střídající hráči Sparty ani jeden gól, ani jednu asistenci.

Stramaccioni zatím nedokáže v zápase takticky vyburcovat tým ke změně. Sparťané si v druhých poločasech připsali jen tři branky, a pouze jednou přispěl gól po změně stran ke změně na bodovém zisku – při domácí výhře 1:0 nad Slováckem.

Sparta 25 % - Plzeň 75 %

Tlak, zkušenosti a schopnost zvládat velké zápasy

Trenér Stramaccioni zkoušel před derby v Edenu různé způsoby, jak dostat tým do správného rozpoložení. Jenže jeho tým proti Slavii zcela selhal. Sparta propadla i v obou zápasech předkola Evropské ligy proti Crvené Zvezdě Bělehrad. Nevyhrála ani v Liberci. Zdálo se, že velký zápas zvládla v Mladé Boleslavi, jenže se později ukázalo, jak mizerná je forma Středočechů.

Z týmu jen těžko vystupují lídři až na Davida Lafatu, jehož nasazení do základní sestavy by ale nemuselo být ideálním krokem z taktických důvodů. Posily ze zahraničních soutěží zatím až na Biabianyho působí zakřiknutě a ze sparťanské kabiny stále slyšíme zprávy o nejednotě. Ke všemu teď na týmu i na trenérovi Stramaccionim visí enormní tlak zvítězit – pokud se to Spartě nepodaří, získat titul už bude extrémně nepravděpodobné. A takový tlak zatím Spartu svíral, nevyburcoval ji k lepším výkonům.

Plzeň se na jaře zcela sesypala v boji o titul a psychicky nezvládla ani letošní dvojzápas o Ligu mistrů se Steauou. V domácí lize je ale Viktoria dlouhodobě bez konkurence v přípravě na velké zápasy. Je to už takový tradiční obrázek – tým se týden před důležitým soubojem obklopí ulitou, takřka nekomunikuje s médii a pracuje ještě tvrději než jindy. Na hřišti pak na diváka působí neoblomně.

Viktoria má styl, kterému věří a praktikuje ho léta, což jí dodává sebevědomí. Má řadu velkých opor a osobností (minimálně Hubník, Bakoš, Kozáčik, Kolář i Limberský), které se dokážou prosadit v klíčových okamžicích. Pozoruhodný je i přístup k zápasu na Spartě. "Soustředíme se na to, abychom byli v pohodě a nepřizvukovali řečem, že je to nějaký extrémně důležitý zápas. Hraje se o tři body," říká před utkáním na Letné Marek Bakoš.

Sparta 20 % – Plzeň 80 %

CELKOVÉ HODNOCENÍ

Sparta 25 % - Plzeň 75 %

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články