Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

"Vyhoďte ty zku*vysyny ze hřiště!" Trump zaútočil na hráče protestující proti rasismu

Donald Trump se dostal do konfliktu s hráči amerického fotbalu a basketbalu. Americký prezident označil sportovce, kteří protestují proti rasové diskriminaci a policejnímu násilí, za "zku*vysyny". Basketbalisté Golden State Warriors letos nenavštíví prezidenta v Bílém domě a přeruší tak letitou tradici. LeBron James nazval Trumpa "mizerou".

Je nám líto, video expirovalo.
Americká kulturní válka v NFL? Svoboda slova vs. úcta k symbolům

"Vyhoďte ty zku*vysyny ze hřiště," pronesl v sobotu americký prezident Donald Trump na mítinku v Atlantě. Radil tím vlastníkům klubů v NFL, jak naložit s hráči, kteří využívají svého práva protestu a poklekají při americké hymně na začátku zápasů. "Pryč! Mají padáka," dodal Trump v nebývale ostrém výpadu proti sportovcům jako Colin Kaepernick a Michael Bennett.

K největšímu protestu došlo koncem srpna, kdy se přidali fotbalisté Clevelandu Browns. Více než tucet hráčů poklekl při americké hymně – mezi nimi i vůbec první fotbalista bílé pleti, který se k protestům připojil. "Mrzí mě, že něco takového musíme dělat v roce 2017. Chci podpořit své spoluhráče a poukázat na to, že věci se musí změnit. Chci, aby mé děti, které nebudou vypadat tak, jako vypadám já, vyrůstaly v lepší společnosti," řekl Seth DeValve.

"Víte, co byste měli udělat? Jakmile uvidíte i jen jednoho hráče, který si klekne, opusťte stadion. Věřte mi, že to přestane. Jen se zvedněte a odejděte," vedl si ale před svými podporovateli svou Trump. U toho to navíc neskončilo. Trump se vymezil také vůči opatřením, která soutěž zavedla ve snaze omezit častá zranění hráčů. Během ostrých střetů dochází k vážným úrazům mozku, které z fotbalistů mohou udělat doživotní mrzáky.

Donald Trump: "Pokud chce hráč nastupovat v NFL nebo některé z dalších lig, nemělo by mu/jí být dovoleno nerespektovat naši vlajku a zemi. Měl/a by stát, když se hraje americká hymna. Pokud ne, má padáka! Najdi si něco jiného!"

Jen tento čtvrtek bylo například oznámeno, že bývalá hvězda New England Patriots Aaron Hernandéz, který v dubnu spáchal sebevraždu, trpěl vážným poškozením mozku, jež si přivodil v soubojích na hřišti. Trump ale opatření, která se podobným traumatům snaží alespoň nějak předcházet, prohlásil za hlavní důvod, proč TV ratingy NFL v posledních letech klesají. "Ničí naši hru! Hráči chtějí ty souboje! Tohle ničí naši hru!" prozradil svým příznivcům v Atlantě. 

Trumpova prohlášení vyvolala okamžitou reakci jak ze strany NFL, tak samotných hráčů. Nejostřeji se vyjádřil LeSean Coy: "Je to vážně smutné... náš prezident je k*etén," napsal na Twitteru. Někdejší hráč Husajn Abdullah vzpomenul postavu Kaepernicka, který jako první při americké hymně poklekl a stal se hlavní tváří protestů proti rasové diskriminaci a policejnímu násilí na lidech tmavé pleti.

Kaepernick, který v roce 2013 dovedl San Francisco 49ers až do finále SuperBowlu, v březnu s klubem rozvázal angažmá a v celé lize se poté nenašel žádný tým, který by o jeho služby stál. Devětadvacetiletý Kaepernick je stále volným agentem a věnuje se občanskému aktivismu. "Nyní už víme, proč Kap nikde nehraje," poznamenal Abdullah v jasné reakci na Trumpův projev, v němž mluví o tom, jak dobře se zná s vlastníky mnoha klubů v NFL.

LeBron James
zdroj: Reuters

"Ty mizero," ozval se LeBron James

Trump si navíc nerozhněval pouze NFL – ale i basketbalovou NBA. Šlo o reakci na slova Kevina Duranta a Stephena Curryho, kteří odmítli pokračovat v tradici, podle níž nejlepší mužstvo sezony navštíví prezidenta v Bílém domě. "Nechci tam jít. Stojíme proti tomu, co náš prezident řekl a naopak neřekl, kdy měl říct. Nemyslím si, že to přinese nějakou zázračnou změnu, ale je to příležitost, jak vyjádřit mé přesvědčení," řekl Curry.

Trump se uchýlil na Twitter, kde napsal: "Návštěva Bílého domu je považována za velkou poctu pro šampiony. Stephen Curry ohledně pozvání váhá, proto jej stahuji!" Ani zde se ale nevyhnul kritice ze strany hráčů. "Ty mizero. Stephen už sám řekl, že nikam nepůjde! Takže o žádném pozvání ani nebyla řeč. Pozvánka do Bílého domu bývala velkou poctou, dokud ses tam neobjevil ty!" sestřelil amerického prezidenta LeBron James, jehož tweet má v době psaní článku téměř dva miliony reakcí.

Trumpa kritizoval i trenér Steve Kerr, který Golden State Warriors vede. "Jestli se opravdu snažíme bojovat proti terorismu tím, že zakazujeme lidem vstup do naší země a tím jdeme proti všem principům, na kterých jsou Spojené státy postaveny, tak to je vážně hloupá cesta. Jedině tím strach a nenávist podporujeme," uvedl Kerr.

Protesty proti rasismu, násilí a diskriminaci ve sportu existují odjakživa. Čtyři zlata Jesseho Owense na berlínské olympiádě v roce 1936 byly ránou mezi oči pro Adolfa Hitlera a nacistické Německo. V roce 1968 v Mexicu City zaťali své pěsti sprinteři Tommie Smith a John Carlos, kteří tichým gestem podpořili utlačované Afroameričany. Jejich čin vešel do historie – oni sami se ale pro americkou společnost stali terčem výhrůžek a šikany.

"Byla to moje morální povinnost, a to byla mnohem větší síla než nějaká pravidla, která na nás vytáhli. Protože co se tehdy stalo, se už nedalo vzít zpátky. Bohužel postavení Afroameričanů se ani po letech výrazně nezlepšilo. Náš největší problém je, že se bojíme urazit naše utlačovatele," líčil Carlos pro deník The Guardian. Mluvil tak před pěti lety, ale jeho slova se dost dobře dají vztáhnout i na současné dění.

To, co spolu se Smithem před téměř padesáti lety ukázali celému světu, vstoupilo do historie bojů za lidská práva. Kaepernick, Bennett, fotbalisté Clevelandu Browns, Curry nebo LeBron James pokračují v jejich stopách – svým vlastním způsobem a v jiné době, v níž ale nerovnost přetrvává. Rozhořčené reakce amerického prezidenta ukazují, že sportovci našli citlivé a bolestivé místo současné Ameriky.

Zdroj
ČT sport, A2larm, Guardian, slate.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články