Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Pastrňák míří ke hvězdám. Atakuje krále střelců a sedl si s nerozlučným duem

Praha/Boston – Pastrňák, Pastrňák… Góóóóól. Přesně tato slova zní v letošní sezoně NHL pravidelně při komentování zápasů Bostonu. David Pastrňák totiž v zámoří řádí a stává se postrachem obran. Mezi střelci celé soutěže je druhým nejlepším a skvěle si sedl s duem hvězd Patrice Bergeron, Brad Marchand, kteří si českého mladíčka také chválí. "Umí věci, co od jiných nevidíte," chválí ho druhý jmenovaný.

David Pastrňák
zdroj: ČTK/AP/ autor: Elise Amendola

Na prvním místě tabulky střelců se s 11 zásahy drží teprve osmnáctiletý Fin Patrik Laine, jenž zatím ve Winnipegu potvrzuje pověst supertalentu. Za ním je ale hned čtveřice vlčáků, kteří na čelo mezi kanonýry ztrácí pouze jeden gól, Michael Grabner, Mark Scheifele, Sidney Crosby… a David Pastrňák.

Český útočník zatím v letošní sezoně předvádí fantastické výkony a dává zapomenout na loňský ročník. V něm se potýkal se zraněním, kvůli němuž se chvíli vrátil i na farmu, jeho hra měla k ideálu daleko a časté chyby znamenaly stupňující se kritiku, kterou často musel tlumit kouč Bruins Claude Julien.

Nový ročník ale nabízí dvacetileté křídlo v úplně jiném obraze. "Pasta", jak se mu přezdívá, se zlepšil ve všech aspektech. S 10 góly jasně vede týmovou statistiku Bostonu, když druhý Brad Marchand má o polovinu zásahů méně. Navíc už po 14 zápasech vyrovnal vlastní výkon z premiérové sezony a na ten z loňské mu chybí už jen 5 branek.

Kromě ofenzivy však září i směrem dozadu. Ve statistice +- za účast na ledě při vstřelené/inkasované brance v plném počtu vede u Bruins obránce a hvězda Zdeno Chara z 12. A za ním? Pastrňák, který má bilanci +11. Ta mu zajišťuje i deváté místo v celé NHL.

"Loni jsem se bál, že udělám chybu. Teď ale vím, že budu hrát správně. Chyby zde budou sice vždy, každý je dělá. Já se je ale snažím omezit. Chci hrát nejlépe, jak umím, každý zápas," prozradil Pastrňák, kterého těší, že se mu letos zatím tak daří, vlastní statistiky ale nechce příliš řešit.

"Je to skvělé, ale je to teprve začátek sezony. Zaměřuju se ovšem především na vítězství v zápasech, ne na statistiky," komentoval.

Klíčem se stala letní změna

Co se ale stalo, že z hráče s osmaosmdesátkou na zádech se v nové sezoně stal takový postrach obran soupeřů? Odpověď je v přístupu k přípravě a úpravy tréninků, které se český útočník v létě rozhodl uskutečnit.

Část léta jako tradičně strávil v České republice, jenže pak nově vyrazil na pět týdnů do Bostonu, kde na sobě společně s ostatními spoluhráči a trenéry tvrdě makal. Začal posilovat, aby získal více svaloviny a byl silnější v soubojích. A letní dril mu přinesl ovoce.

"Těch pět týdnů mi strašně pomohlo. S kluky jsem svým způsobem soupeřil. Nechtěl jsem zvedat nižší váhy než oni a nyní zvedám mnohem více. Díky tomu se nyní cítím skvěle. Na ledě jsem silnější a svým způsobem těžší. Cítím se dobře a chci v tom pokračovat," prozradil spokojený Pastrňák.

Je nám líto, video expirovalo.
Pastrňák: Hraji tu jinou roli než v posledních dvou letech

Mladý útočník však neskončil jen u léta a pravidelně si přidává na tréninku i během probíhající sezony. Když jdou hráči na led, mezi prvními je právě 25. hráč draftu z roku 2014, který si sebou nese pytel puků a okamžitě se pustí do pilování střelby.

"Během tréninků hodně střílím a snažím se zlepšovat každý den. Čím více puků vypálíte, tím je vaše střela lepší a lepší. Budu v tom pokračovat, jelikož to funguje," řekl "Pasta".

Nový parťák elitního páru

S velkým vzestupem velkého českého talentu souvisí i další faktor. Kouč Julien totiž Pastrňáka pro letošní sezonu zkusil zařadit opět mezi jednu z nejlepších hokejových dvojic současnosti Bergeron/Marchand, s nimiž už to zkoušel loni, ale tehdy jim to ještě nefungovalo. Tentokrát ale české pravé křídlo ke kanadským hvězdám skvěle zapadlo.

Trenér Julien si tak může mnout ruce. Boston totiž hledal parťáka k zmíněné dvojici dlouho. Nevyšlo to s Brettem Connollym, ani Reilly Smithem. Nyní se ovšem zdá, že tento problém vyřešil právě Pastrňák, který od svých hvězdných spoluhráčů slyší chválu.

"Když vidíte mladíka s takovým potenciálem a on ho začne naplno naplňovat, jako to dělá David, je to skvělé. Má na to, aby byl v lize dlouho klíčovým hráčem. Je strašně rychlý a zručný. S pukem umí věci, které jeho soupeři asi v životě ještě neviděli. Je zábava ho pozorovat," prozradil Marchand, který s Kanadou v září ovládl Světový pohár. 

Velkou radost ze spolupráce má i Pastrňák, jenž prozradil, že se od svých kolegů z první formace učí a přizpůsobuje se jim, aby spolupráce fungovala na sto procent. "Je to skvělé a zábavné hrát s takovými hráči. Můžu se od nich naučit spoustu věcí. Učím se v podstatě každý zápas," popsal.

"Vznikla mezi námi velmi dobrá chemie. Snažím se poslouchat, co po mě chtějí. Oni spolu hrají hodně dlouho a není vždy jednoduché mezi takové hráče zapadnout jako třetí. Věděl jsem ale, co dělat. Musel jsem jim dát čas sám být silný na puku, když jsem vnímal, jak hrají," řekl Pastrňák.

Vzájemnou spolupráci chválí i Julien, jemuž Pastrňákův letní pokrok udělal velkou radost. "Myslím si, že jeho mladost, energie a další faktory Bergeronovi a Marchandovi také pomohla. Víme, že jsou dobří hráči, ale on k nim výborně sedí," nechal se slyšet Julien.

Podle něj se zlepšil v hodně věcech a ukazuje se, že tento rok by pro něj měl být zlomovým. "Davidovi pomohly zkušenosti, které získal v posledních letech, a uvědomění si, že potřebuje zlepšit," dodal.

S tím souhlasí i Pastrňák. "Snažím se hrát dobře a budovat důvěru v mé schopnosti. Věřím, že takto mohu hrát i nadále. Vidím v současnosti spoustu věcí jinak. Vypadá to skoro, jako bych hrál v jiné lize než loni," dodal český forvard.

Pastrňák tak má v současnosti našlápnuto na rekordní sezonu, která pro něj může skončit třeba i útokem na trofej pro krále střelce. Velký průlom však má za sebou a k jeho jménu se už dá používat synonymum hvězda Bostonu.

Zdroj
ČT sport, Boston Herald, http://www.csnne.com/

Hlavní zprávy

Nejčtenější články