Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Zapomněli ji dát mezi favoritky. Kocumová přesto na MS ve Spartan Race vládla

Praha – Dosáhnout všech úspěchů v rámci jednoho sportu trvá závodníkům většinou spoustu let. Zuzana Kocumová však na Spartan Race během jednoho roku ovládla všechno, co mohla. K titulu mistryně Evropy přidala před pár dny v americkém Squaw Valley zlato z mistrovství světa. "Nabízí se tak otázka, co dál. Od výhry to řeším, protože příběh už lépe pokračovat nemůže," zhodnotila bývalá česká reprezentantka v běžeckém lyžování.

Spartan Race
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Šestatřicetiletá Kocumová se přitom k čím dál populárnějším závodům, v nichž účastníci kromě běhu náročným terénem musí překonávat různé překážky a plnit obtížné úkoly, dostala naprostou náhodou přes svého kamaráda, jehož kvůli zranění nahradila na podniku na Klínovci. A to ještě ne s úplným nadšením. "Normálně nemám ráda dlouhé běhy, protože bez překážek si člověk pořád odpočítává, kolik je do cíle," uznala Kocumová.

Boj s kilometry, časem a překážkami ji však nakonec dostal a ona v nich začala vládnout. Z pěti startů získala pět zlatých medailí, mezi nimiž jsou už zmíněné z mistrovství Evropy a světa. "Ve Spartan Race je to pořád o nějakém překvapení. Je skvělé, že běžíte a nenudíte se tři hodiny," zhodnotila česká reprezentantka, která má na kontě také titul světové šampionky v běhu na lyžích mezi juniorkami a v kvadriatlonu.

Americký šampionát byl ale pro českou závodnici velkou zkouškou. Pro účastníky si organizátoři připravili v mrazivém počasí, kdy v osm ráno byla na trávě ještě jinovatka, hned 37 překážek a na trati dlouhé 23 kilometrů museli překonávat převýšení 1500 metrů.

Je nám líto, video expirovalo.
Kocumová vládne Spartan Race: Přemýšlím, co dál

"Už po pěti stech metrech jsme museli do vody, ale naštěstí nás poté zahřála stoupání, kterých nebylo málo. Byly tam překážky, jež jsou náročnější než v Evropě. Být tam podruhé, tak by to byla výhoda, jelikož by to člověk znal. Takto to bylo o překvapení, co dalšího přijde," prozradila.

Ledová voda a větší závaží než pro muže

Největší "lahůdkou" byla zejména vodní lázeň, kdy závodníci museli plavat ve vodě, která měla kolem deseti stupňů. "To bylo docela tvrdé. V normálním závodě se probíhají vodní příkopy, ale tady jsme museli do vody. Ještě jsme měli strašné plovací vesty, které nás škrtily. Člověk tam strávil čtyři až pět minut," popsala Kocumová.

Své si užila i při další překážce, na níž si dokonce přidala. Při "bucket challenge", kdy přenášela v kbelíku kamení do strmého kopce a zase dolů, si kvůli špatným instrukcím pořadatele dala závaží větší, než nesli mnozí muži. Situaci ale zvládla a nakonec mohla slavit.

"Byla to skvělá akce. Lake Tahoe je nádherné místo. Když jsem doběhla na nejvyšší místo v závodě, tak mi hlavou prolétla myšlenka, že by to mohlo už vyjít. Výborně se mi běželo a měla jsem lehké nohy. Užívala jsem si každý metr, což se málokdy stává," zhodnotila svůj běh Kocumová, jež se kromě sportu věnuje i politice a v Liberci sedí v zastupitelstvu.

Vítězství české závodnice bylo pro pořadatele mírným překvapením, protože Kocumovou navzdory triumfu na mistrovství Evropy mezi hlavní favoritky nezařadili. "Neznali mě, jelikož nejvíce sledované jsou americké a kanadské série. Nezařadili mě tak mezi favoritky, které šly na start v první lajně. Ale pro mě to bylo asi lepší. Mohla jsem to sledovat zpovzdálí a nebyl na mě takový tlak," řekla spokojeně.

Kocumová díky zlatu na mistrovství světa dosáhla ve Spartan Race během krátké doby na všechny úspěchy, jež mohla získat. Nyní proto přemýšlí, co dál a zda ještě bude svádět boj s překážkami. "Tím, že jsem všechno vyhrála, tak můžu jen čekat, kdy mě někdo porazí. Na druhou stranu by mi přišlo líto, kdybych úplně přestala. V Čechách ještě určitě poběžím, ale jestli se objevím i na některém větším podniku, to uvidíme," dodala Kocumová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články