Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Kdo dostane padáka? V boji o udržení figuruje hned 12 týmů

Nejenom honem za titulem bude atraktivní jarní část fotbalové ligy. Velké drama slibuje také boj o udržení v nejvyšší soutěži. Na sestupových příčkách se zatím drží Hradec Králové a překvapivě Liberec, ale jejich odstup na nejbližší konkurenty není nikterak propastný. Dokonce ani pátý Baník ještě nemá vyhráno, a fanoušci se tak mají na co těšit.

Brankář Hradce Králové Tomáš Koubek
zdroj: ČTK autor: kammermayer milan

Hlavním aspirantem na sestup do druhé ligy je po první polovině sezony Hradec Králové. Nováček soutěže prožil mezi zářím a listopadem hororovou sérii, kdy prohrál osm zápasů v řadě, a na svém kontě má pouze jedenáct bodů. Téměř polovinu z nich si ale Votroci připsali až na konci sezony pod vedením nových koučů Bohuslava Pilného a Róberta Barboríka.

Že Východočeši pod dohledem bývalých úspěšných fotbalistů pookřáli, ukázala i zimní přestávka. Hradečtí bez ztráty jediného bodu ovládli Tipsport ligu a přípravu zakončili s bilancí sedmi výher, dvou remíz a pouhé jedné prohry. Pozitivem byla i střelecká potence. Východočeši nasázeli 22 gólů, z nichž pět dal Pavel Dvořák a čtyři David Vaněček. Právě tito dva by měli být hlavními zbraněmi v boji o záchranu.

Podobným směrem jako Hradec se přes zimu vydal i druhý tým na dně tabulky, jímž je překvapivě Liberec. Z účastníka předkola Evropské ligy se během podzimu stal celek hrající o udržení v lize, a tak vedení udělalo rošádu na pozici trenéra, Samuela Slováka nahradilo dvojicí Jiří Kotrba, Josef Csaplár. Slovan také získal velkou posilu do útočných řad. Z Plzně přišel Marek Bakoš, jenž by měl přinést tolik kýžené góly při snaze o postup tabulkou.

První náznaky zlepšení dala už příprava, v níž byli Liberečtí s osmi výhrami (např. nad Slovanem Bratislava či Příbramí) nejlepším ligovým týmem a trenér Kotrba věří, že jeho svěřenci výkony potvrdí i v soutěži. "Chceme se co nejrychleji zachránit a hrát co nejdéle v poháru. To jsou dva cíle, které máme. Jestli se nám podaří zachránit ve 24. nebo 28. kole, to už je jen buď naše štěstí, nebo naše trápení," řekl Kotrba.

V posledních letech tradičně čeká boj o záchranu Zbrojovku Brno a Bohemians 1905, jejichž náskok je minimální. Oba kluby se pustily do posilování kádru, na jih Moravy zamířilo hned pět hráčů, mezi kterými figurují jména jako Dušan Melichárek či Lukáš Zoubele. Stejný počet nových tváří se objeví i v dresu Klokanů. Ti vsadili především na zkušenost. Hned čtyři z nováčků, mezi nimiž jsou třeba Marek Jarolím, Aleš Škerle či Zdeněk Zlámal, již oslavili třicítku.

Kouč Brňanů Václav Kotal prohlásil, že pro jeho tým bude důležitý hlavně úvod jara. Dalším klíčem k záchraně však bude pro Zbrojovku zlepšení výkonů na soupeřových hřištích, kde je třetí nejhorší. Opačný problém mají klokani. Těm se venku daří, ale problémem jsou překvapivě duely v Ďolíčku, kde získali pouze osm bodů, nejméně ze všech.

Hlavně nedopadnout jako předminulou sezonu, kdy skončili patnáctí. To je cíl fotbalistů Českých Budějovic. Lepší z dvojice nováčků se zatím drží na dvanácté pozici, ale podle bookmakerů je to právě Dynamo, které je společně s Hradcem hlavním aspirantem na návrat o soutěž níž. Pokud tomu chtějí Jihočeši zabránit, musí zlepšit především obrannou činnost, jelikož s třiceti inkasovanými brankami byli vůbec nejhorším týmem v lize. Pomoci by jim měl příchod zkušeného Tomáše Janotky, jenž na jih Čech zamířil z Olomouce společně s Adamem Varadim.

Stejně bodů jako Budějovice, osmnáct, má také jedenáctá Jihlava. Vysočině, kterou někteří odborníci tipovali na přední pozice, vůbec nevyšel start sezony, když po deseti kolech měla na kontě pouze čtyři body. Po příchodu trenéra Romana Kučery se však tým nebývale zvedl a do konce podzimu prohrál jen se Spartou.

Skvělou formu ze závěru sezony potvrzovali Jihlavští i v zimě. To už ale pod vedením Luďka Klusáčka. Kučera, jenž musel skončit kvůli nařízení FAČR, ze prvoligový klub nemůže vést kouč bez adekvátní licence, ovšem u týmu zůstal jako asistent. Vysočina v přípravě nestačila opět pouze na Spartu. Naopak si připsala cenné výhry nad Esbjergem či Mladou Boleslaví. "Věřím, že jsme v takové formě, že si ji dokážeme přenést z přípravy do soutěžních zápasů. Můj cíl je hrát v horní polovině tabulky," řekl Klusáček. Velkou výhodou týmu z Vysočiny je i fakt, že se mu podrželo udržet téměř kompletní kádr. Odešel jen talentovaný Lukáš Masopust, který ale na podzim příliš nehrál.

S novou útočnou akvizicí jdou do jara v Příbrami. Devítigólového Jakuba Řezníčka bude mít za úkol nahradit Roman Bednář. Bývalý reprezentant v posledních měsících ve Spartě pouze paběrkoval a stal se nepotřebným. Pod vedením Pavla Tobiáše ovšem už během zimy ukázal, že by mohl být platnou posilou.

Sport
zdroj: ČT4

Hrát o záchranu není pro Příbramské ničím novým, ale síla a zkušenosti kádru by měly zaručit, že letos se krizovým situacím vyhnou.

Do souboje o udržení se dle bodového odstupu dají zařadit také týmy Dukly, Slavie, Slovácka, Teplic a Baníku, které by ovšem na základě kvality měly svoji prvoligovou příslušnost bez problémů udržet a atakovat první polovinu tabulky.

Jistý otazník visí pouze situací v ostravském celku. Zima byla totiž ve Slezsku dosti bouřlivá. V klubu skončil trenér Martin Svědík, jehož nahradil Petr Frňka. Odešlo i několik členů základní sestavy, Ján Greguš, Jan Baranek, Patrizio Stronati a také Joel Lindpere.

Naštěstí pro Baník se těsně před koncem přestupového období povedlo klubu po zaplacení dlužné částky odblokovat příchody posil. Ostrava díky tomu mohla zaregistrovat hned šest nových hráčů, z nichž trojice, Martin Kouřil (Varnsdorf), Patrik Mišák (Trenčín) a Luka Lučič (Hajduk Split), by měla naskočit rovnou do nově budované základní jedenáctky.

Jak si Baník, ale i další týmy povedou, ukáží až další dny, týdny a měsíce. Vše však napovídá tomu, že souboj o udržení v první lize bude minimálně stejně dramatický jako přetahovaná o titul.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články