Šachový expert Petr: I když se Carlsenovi nedaří, je to obrovský hráč

Praha – Magnusi Carlsenovi je 23 let, jeho protivníkovi v boji o šachový trůn Višvanáthanu Ánandovi o 21 roků více. Nor zápas v Soči vyhrál a obhájil titul. Jen Garri Kasparov byl v roce 1985 při výhře nad Karpovem o pět měsíců mladší. I v šachách dochází k výměně generací, a to "šachový Mozart" zdaleka nepředvedl svou nejlepší hru.

Zápas o titul mistra světa v šachu mezi Carlsenem a Ánandem
zdroj: ČT24

"Hra Magnuse Carlsena podle několika expertů nedosahovala obvyklé úrovně. Ale ono je to logické. Ve všech sportech finále mistrovství světa většinou nebývá nejatraktivnější zápas. Carlsen prostě ukázal, že i když se mu ne úplně daří, je obrovsky silný hráč," uvedl šachový expert ČT Martin Petr ve Sportovních zprávách.

Carlsen se trochu trápil, ale i to na Ánanda stačilo. Průběh mohl být ještě vyrovnanější. "Byl tam jeden klíčový moment, který zůstal za kulisami. Bylo to v šesté partii, kdy Carlsen zahrál povrchně a udělal hrubou chybu, která by se hráči jeho kalibru neměla stát. Ánand přemýšlel jen asi minutu a táhnul někam jinam, než táhnout měl. Pak si to oba hráči uvědomili. I tahle nevyužitá příležitost Ánanda hodně mrzela a ovlivnila ho po zbytek zápasu," všimnul si Petr.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Martin Petr o staronovém šachovém mistru světa

Martin Petr, šachový expert ČT:

"Šachy mají obrovskou výhodu, že pro každého člověka mohou být něčím jiným. Pro mě jsou hrou, zábavou. Pro někoho mohou být vědou, protože v šachách se většinou dá určit, který tah je nejlepší. Ale znám spoustu lidí, pro které jsou šachy sport. Honí se za každým bodem, honí se za pořadím ve výsledkové listině."

Carlsen je pro svůj um také přezdívaný "šachový Mozart". "On je obrovsky mladý, člověk by si říkal, že za takovou dobu se nemůže šachy ani naučit hrát. Má v sobě dar. Říkal to o něm i Garri Kasparov, který s ním hrál partii, když bylo Carlsenovi třináct, a pouze s ním remizoval. Má v sobě talent, to je jeho hlavní přednost," zdůraznil Petr.

Další zápas za dva roky a ještě není jasné, kdo Carlsena vyzve. Mohl by to být klidně i nestárnoucí Ánand, i když spíše se dá čekat, že to bude někdo z nastupující generace. "S Carlsenem by měl šanci někdo, kdo je aktivní a agresivní, kdo si nenechá vnutit jeho hru. Spíš někdo mladší, jako je třeba Ital Fabiano Caruana," tipnul si Petr dvaadvacetiletého šachistu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články